Blockbuster watch: nem csak Star Wars

Blockbuster watch: nem csak Star Wars

Star Wars 1 milliárd egy hét alatt, 4 új premier, és két limitált az év legjobban vártjai közül is megkapta a magáét a karácsonyi dömpingnek hála, úgyhogy csapjunk bele a töltött káposztába.

A Force Awakens második vasárnapja végére Amerikában vagy két tucatnyi rekordot megdöntve végül kiváló eredménnyel 40%-on belül esett, 149 milliójával nyilván ismét az élen végzett, globálisan pedig megugrotta a milliárdot. Továbbra is tartom, hogy ennek 850/2500 millió környékén lesz a vége, de a további esélylatolgatást érdemes majd beütemezni a relatíve unalmasabb Januárra, most akadt még elég új érdekes, és érdektelen premier.

A hétvége másik egyértelmű befutója a Daddy?s home 38.7 millióval, ami a prognosztizált kezdés majdhogynem duplája, tehát a Ferreltől sajnos manapság megszokottan gyér kritikák ellenére egyértelmű siker. Az indokolatlanul sokat meztelenkedő és üvöltöző színészt lehet nagyon utálni, de hogy mennyire jól manageli a karrierjét, az előtt érdemes párszor meghajolni, és alkalmanként még halkan tapsolni is. Kábé egy évtizeddel ezelőtti mellékszereplőből húzónévvé, 20 milliós sztárrá evolválódott a göndör fürtös Chad Smith klón, és sorban hozta a blockbustereket, aztán amikor elszaladt vele a ló, és nem ment vakon utána a közönség, akkor visszatért a saját kis karrier-origójához az Anchorman 2-vel, és abszolút piacképes partnerekkel próbálta továbbra is eladni magát. A Get Hardot középszerűsége ellenére az éppen kis kedvenc Kevin Hart húzta fel értékelhető bevételi magasságba, most pedig az Other Guys után ismét Mark Wahlberget rántotta elő a kalapból, aki szintén bármikor jó némi extra dodóra, szóval még a 120 millió sem túl elszállt becslés a végére.

Míg Ferrel karrierje előszerettel hullámvasutazik, addig Jennifer Lawrence simán az egyik legbiztosabb pontja Hollywoodban manapság. A Serena minden aspektusból elbaltázott forgalmazását, produkcióját leszámítva zsinórban 6 vaskos sikert tárazott be (amiben nyilván az X-men és Hunger Games franchise-ok a mérvadók, nem az ő kollektív imádata). Most is némileg tutira ment, az év végére már-már menetrendszerűen érkező új David O Russell filmmel viszont most kicsit mellélőttek, az American Hustle és a Silver Linings Playbook egyértelmű sikerei után a Joy koccant a kapufán, közepes kritikákkal és arra reflektáló 17 millióval tudott csupán nyitni. Bukta ebből sem lesz, de a tucatnyi díj (jelölés) és a 100 millió most elmarad, valahol 60 körül futhat majd ki.

És ha már csalódások, Will Smith csúszik a legegyértelműbb lejtőn az elmúlt években ? Hollywood mostanáig bezárólag utolsó igazi A-listás sztárjából a teljes érdektelenség felé menetel nagy lendülettel. 2002 és 2007 között zsinórban 8 kasszasikert tett le az asztalra, majd a kicsit már bukdácsoló Seven Pounds után 4 évre megpihent, hogy a MIB 3-mal visszafogottan jelezze ismét újdonsült eljövetelét…hogy egy évvel később a képzeletbeli sámlit kirúgja maga alól az After Earth-tel. A Focus idén már szinte senkit sem érdekelt, az Oscarra gyúrt alakítással bíró Concussion meg a maga 10.5 milliós nyitásával konkrétan a színész karrierjének legrosszabb széleskörű első hétvégéje. Az öreg Will nem véletlen megy jövőre képregényfilmezni, neki kakukkoltak.

Pár szó még a puszta létezésével vastag kérdőjeleket húzó Point Break remake-ről, amely szerencsére a kritikusoktól megkapta a Filmbuzin is megelőlegezett kiadós pofonokat, ennek ellenére konkurencia hiányában tűrhető 9.8 milliót hozott… világviszonylatban meg összesen 52-t!!! Csak Kínában majdnem 40 millióval nyitott, ami a Transformers tavalyi 320 milliója után kevésbé sokkoló, de azért van egy határ na.

A top10-be érkezett még a Hateful Eight mindössze 100 moziból, kiváló átlaggal, a Revanant pedig elképesztő 118.000 átlagot produkált 4 helyről…de ezekről majd bővebben a széleskörű premiereknél, mert már így is túl hosszúra nyúltam.

folytatás