A torna First Ladyje

Barcelona, Atlanta, Sydney, Athén, Peking és London után, negyvenegy évesen hetedik olimpiáján lépett fel Okszana Csuszovityina, az üzbégek világklasszis tornásznője.

Júniusban már 41. életévét töltötte be a torna ?first ladyje” ? már akkor olimpiai bajnok volt, amikor a női torna jelenlegi mezőnyének kilencvenöt százaléka még világra sem jött. Versenyzett öt zászló alatt, megnyerte az összes nagy versenyt?. És felnevelt egy súlyos betegséggel ? sikeresen – megküzdő gyermeket.

A történet még a Szovjetunióban indult. A buharai születésű kislány 13 évesen megnyerte az összetett versenyt a szovjet juniorbajnokságon ami hatalmas teljesítmény volt, mivel a női torna kiemelt sportágnak számított. Mire a Szovjetunió a szétesés küszöbére jutott, már a sztárokkal teli felnőtt csapat meghatározó tagja volt, az 1991-es, indianapolisi világbajnokságon még szovjet színekben lett kétszeres aranyérmes. Egy évvel később, a barcelonai olimpián már az Egyesített Csapat tagjaként állt a dobogó tetején.

A szovjet birodalom széthullásával Csuszovityina hazájában folytatta pályafutását, a 2000-es évek elején már abba akarta hagyni a versenyzést, de az élet közbeszólt.

2002-ben fiánál, az akkor hároméves Alisernél  akut limfoid leukémiával (ALL) diagnosztizálták, mialatt a szülők az Ázsiai Játékokon versenyeztek.

Üzbegisztánban nem volt megfelelő kezelést nyújtó, onkológiára specializálódott intézet, és megfelelő betegbiztosítás sem. A versenyzést ettől fogva egyszerűen nem lehetett abbahagyni. Szó szerint élet-halál kérdése lett.

?Ha nem versenyzek, és nem nyerek pénzdíjakat, a kisfiam nem marad életben. Ennyire egyszerű. Csak úgy kaphat megfelelő kezelést, hogy befolyik ez az összeg. Másképp tehetetlenek lennénk. Nincs választásom? ? értékelte a tornásznő komoran, de reálisan a helyzetet.

Mivel ez sem volt elég, segítség kellett. A német csapat közbenjárásával Aliser kezelését megkezdhették a kölni egyetemi kórházban ? enélkül a kisfiú túlélési esélyei nullára csökkentek volna ?, ám a klinika 120 ezer eurót kért letétbe. Ennyiről a szülők nem is álmodhattak. Végül Peter Brüggemann professzor (az egyik német csapattag, Lisa édesapja) meggyőzte a kórházat: kezdjék el a kezelést, a pénzdíjakból és az általa megszervezett nemzetközi gyűjtésből majd befolyik a szükséges összeg.

Aliser kezelésére világszerte gyűjtötték az adományokat, Csuszovityina pedig Kölnben telepedett le, és itt tornázott tovább. Míg a nemzetközi versenyeket járta, férje maradt otthon a kisfiúval, és vitte kezelésről kezelésre.

Más lehet, hogy összeroppanna ekkora teher alatt, ő viszont inkább nyert 2003-ban egy világbajnoki aranyat ugrásban. Még Üzbegisztánnak, ám jelezte: szeretné azzal kifejezni háláját Németországnak fia kezelése miatt, hogy országot vált és felveszi a német állampolgárságot. Amíg ez nem történt meg (három év kellett, míg megkapta a szükséges papírokat), üzbégként folytatta, hogy 2006-ban  vb-bronzot hozzon Németországnak. Két évvel később Európa-bajnoki címet és olimpiai ezüstérmet kedvenc szerén, ugrásban.

A kezelések hatottak, Aliser állapota fokozatosan javult, végül gyógyultnak nyilvánították.

2009-ben úgy gondolta, eljött a megérdemelt pihenés ideje, és bejelentette, visszavonul ám nekivágott az olimpiai ciklusnak, hogy megjárja Londont is. Aztán bejelentette megint, hogy visszavonul, és edzősködni kezd, ám képtelen volt leállni. Csak egy kérése volt, hogy engedjék ismét szülőhazája, Üzbegisztán színeiben indulni.

A visszahonosításra is megkapta az engedélyt, így most Rióban újra versenyzett és 7. lett ugrásban.

Okszana Csuszovityina
Született: 1975. június 19., Buhara, Szovjetunió
olimpiai bajnok (1992, női csapatverseny, az Egyesített Csapat színeiben)
olimpiai ezüstérmes (2008, ugrás, Németország színeiben)
3x világbajnok (1991, csapatverseny és talaj, a Szovjetunió színeiben; 2003, ugrás, Üzbegisztán színeiben)
Európa-bajnok (2008, ugrás, Németország színeiben).

folytatás

Legkedveltebb hírek
Az amerikai elnök már másodszor találkozott a román elnökkel, nagyon kedveseket mondott róla
2019-08-21 23:02:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - külföld
Az Európán kívüli bevándorlók számát viszont túlbecsülték
2019-08-21 21:51:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Hatályon kívül helyezhetik azt a rendelkezést, ami szerint 20 nap után az amerikai államnak kell gondoskodnia a kiskorú bevándorlókról
2019-08-21 21:04:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - külföld
Egy hatéves kislány buktatta le a pedofil orvost Franciaországban, aki 30 éve molesztált gyerekeket, köztük saját pácienseit is a műtéti altatások közben
2019-08-21 21:00:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - külföld
Jobb mechanizmusra van szükség szerinte. Mármint ahelyett, hogy az oroszok folyton hazudnak.
2019-08-21 19:31:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Török konvoj elleni légicsapás rondíthat bele Erdo?an és Putyin barátságába
2019-08-21 18:35:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - külföld
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez