Nem csoda, hogy száz éve olyan szomorúak voltak az amerikaiak…

Nem csoda, hogy száz éve olyan szomorúak voltak az amerikaiak…

Közel száz évvel ezelőtt nem kis felháborodással indult az újév Amerikában. A januárban bevezetett szesztilalom célja egy józan és egészséges társadalom megteremtése volt, ehelyett illegális csehók, Al Capone és virágzó korrupció uralta az ezt követő több mint egy évtizedet. Az addig legálisan működő szeszfőzdéket ? köztük a Jack Daniel?s lepárlóüzemet is ? próbára tette ez az időszak. A legendás lepárlómester neve és eredeti whiskey receptje fennmaradt, de csak kevesen tudják kinek köszönhetően.

1920 januárjában nehéz időszak köszöntött az Egyesült Államokra. Közel száz évvel ezelőtt Amerika lakosai a mostanihoz hasonlóan dermesztően hideg hónapban néztek farkas szemet a szesztilalommal. A bevezetett korlátozás célja egy alkoholmentes társadalom megteremtése volt, de ami ezután következett, ahhoz a tengerentúli ország történetének talán legizgalmasabb fejezete kapcsolódik. Az eredeti elképzelés helyett ugyanis sorra nyíltak az illegális csehók, születtek a legnagyobb maffiózók, mint Al Capone és virágzott a korrupció. A legnépszerűbb csempészett ital a whiskey volt. A több mint egy évtizeden át tartó időszak egyesek zsebét dollár milliókkal tömte ki, miközben amatőr szeszfőzők ezrei vakultak meg vagy éppen bénultak le az otthon titokban kotyvasztott ?alkoholtól.?

Jack Daniel már nem élte meg a szesztilalom okozta nehézségeket, híres lepárlóüzemét azonban próbára tette az időszak. Unokaöccse, Lem Motlow, az üzem örököse sikeresen vezette tovább nagybátyja szeszfőzdéjét egészen a korlátozásokig, amikor az bezárta kapuit. A tilalom ideje alatt Lem Motlow földműveléssel és állattenyésztéssel foglalkozott, de szíve továbbra is örökölt lepárlóüzeméhez húzta és hitte, hogy a tilalom idővel véget ér. 1933-ban így is lett, Lem pedig legális módon kívánta orvosolni az országban uralkodó feszültségeket és  állami törvényhozóként akarta újjáéleszteni Lynchburgöt. Arra kérte az embereket, szavazzanak rá és cserébe ő sem lesz hálátlan. Mindenki tudta mire céloz, törvényhozóként újra nyitja a lepárlót, munkát adva ezzel az ott élő embereknek és whiskey-t Amerikának.

Lem Motlowot célt ért kampányával, és szavához hűen újra megnyitotta kapuit a lepárlóüzem. Egy valamihez ragaszkodott csupán, a whiskey csakis úgy készülhetett, ahogy Jack Daniel idején. A Spring Hollow tiszta vize, a cukorjuharfa szene, amellyel az italt lágyítják és a kiégetett fehér tölgyfahordók alapvető összetevői maradtak a gyártási folyamatnak. Ez a hagyomány pedig az elmúlt 150 évben sem tört meg, minden egyes üveg italt, amelyet a lynchburgi lepárlóüzemben készítenek, a jól bevált recept szerint főznek.

The post Nem csoda, hogy száz éve olyan szomorúak voltak az amerikaiak… appeared first on BellaCafe.hu.

folytatás

Legkedveltebb hírek
Hidegrázós előzetest kapott a netflixes Forma-1 sorozat, 10 résszel jönnek a 2019-es szezon rajtja előtt
2019-02-20 14:26:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Cinematix
Az aktív kikapcsolódás és a kaland áll a 2019-es Utazás kiállítás középpontjában
2019-02-20 12:14:00 | Hozzászólások: 0 | Harmonet
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez