Hatalmas áttörést értek el a mesterséges vér előállításában

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Hatalmas áttörést értek el a mesterséges vér előállításában

A Bristoli Egyetem kutatói, valamint az NHS Blood and Transplant szakértői most végre kifejleszthették a megoldást. A kutatók ugyanis kidolgoztak egy eljárást, mellyel tömegesen lehet előállítani a vörösvérsejteket. Ezzel elvileg végtelen vérutánpótlásra tehetne szert az egészségügy.

A módszer megbízhatóan működik, igaz, ki kell még alakítani azt a technikát, mellyel valóban megkezdődhet a tömeges gyártás.

A szakértők már korábban is képesek voltak a vér laboratóriumi termelésére, ezek az eljárások azonban nem voltak kifejezetten hatékonyak. Az eddig ismert módszerekkel őssejteket vettek rá a vérsejtek előállítására. Mivel így egyszerre nagyjából 50 000 sejtet tudtak létrehozni, a vérátömlesztéshez azonban több billió vértest kell, a technikát nem alkalmazták a gyakorlatban.

Az új kísérlet során azonban sikerült megteremteni a világ első halhatatlan erythroid sejtvonalát, amellyel valóban óriási mennyiségben lehet előállítani a vörösvértesteket – a kutatók új tanulmányukban arról számoltak be, hogy eddig egy liter vért hoztak így létre. Mivel az őssejteket fejlődésük korai szakaszában állították meg, azok gyakorlatilag halhatatlanná váltak, így indukálásukkal folyamatosan termelődnek a vér kialakításához szükséges minták.

Dave Anstee, az új tanulmány társszerzője szerint a tudósok évek óta próbálkoznak a mesterséges vér tömeges termelésével. A szakértő úgy gondolja, a tenyésztett vért először olyan embereknél fogják használni, akik igen ritka vércsoportokba tartoznak – számukra ugyanis különösen nehéz az átömlesztéshez megfelelő donor megtalálása.

Ahogy a legtöbb új technológia, úgy ez sem lesz olcsó: jelenleg jóval költségesebb így beszerezni a szükséges vért, mint a hagyományos módon.

Éppen ezért elég valószínű, hogy az új eljárást a közeljövőben valóban csak a ritka vércsoportú páciensek esetében alkalmazzák majd.

Bár a szakértők egyelőre nem tervezik a vérátömlesztés megreformálását, nem lehetetlen, hogy a technológia olcsóbbá válásával egy napon valódi áttörés jöhet el a mesterséges vér használatában.

(IFL Science)

folytatás

Legkedveltebb hírek
Közleményben reagált a Honvédelmi Minisztérium arra a hírre, hogy a fővárosban megint akadozik a végtag törött sérültek ellátása, ugyanis a Honvéd kórház sürgősségije péntek óta nem fogad ilyen beteget
2019-12-06 17:37:39 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tizenöt embert ítélt el bűnszövetségben, üzletszerűen, különösen jelentős értékre elkövetett csalás, költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt pénteken első fokon a Győri Törvényszék
2019-12-06 17:32:45 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Ha jól működik. Az Európai Bizottság jelentése nem fest éppen hízelgő képet Kásler Mi
2019-12-06 17:06:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
Csütörtök reggel komoly tömegverekedés alakult ki a télen amúgy Balatonakali központjában
2019-12-06 17:05:05 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tizenöt év szabadságvesztésre ítélték korrupciós vádakkal Szapar Iszakov volt kirgiz miniszterelnököt pénteken
2019-12-06 17:00:23 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A női teniszezők világranglistáján korábban első helyen is álló Caroline Wozniacki bejelentette, hogy a januári Ausztrál Open után befejezi profi teniszkarrierjét
2019-12-06 16:57:24 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez