Egy évig havi plusz 70 ezer forint a kocsivizsgálóknak, ha maradnak

| Cikk eltávolítása
Cimkék:

Minden eddiginél szokatlanabb létszámmegtartó terv borzolja a kedélyeket a vasútnál: egy éven keresztül havonta akár 70 ezer forinttal is többet vihet haza az RCH vasúti teherszállító cégnél dolgozó 75 ferencvárosi kocsivizsgáló, ha mindannyian aláírják, hogy plusz egy évig ? vagyis, mostantól összesen kettőig ? nem mennek el a cégtől ? adta hírül a Vasutasok Szakszervezete.

Ez az RCH-nak több mint 50 millió forintjába fog kerülni, de legalább megmenekül a cég a katasztrofális létszámhiánytól ? indokolta a szakszervezetnek a tervezett intézkedést a cégvezetés. A menedzsment azt is leszögezte, hogy az ötletet akkor is megvalósítja, ha a VSZ nem adja rá az ?áldását? ? mondta Zlati Róbert alelnök.

A szakszervezet szerint csak tűzoltásra jó

A szakszervezetnél ugyanis csak helyi tűzoltásnak tartják az intézkedést, miközben azt is pontosan tudják, hogy már tíz hiányzó embert is képtelenség olyan gyorsan pótolni, hogy a telephelyen ne legyen kritikus üzemzavar. A maradásra ösztönző extrém ötletre azért vetemedett a munkáltató, mert hírül vette, hogy éppen ennyien készülnek elmenni a cégtől egy csepeli, sokkal jobban fizető vasúti társasághoz.

A kockázatos mértékű átigazolást az RCH vezetése nem meri vállalni, inkább fizet. A munkáltató közölte, a szokatlan ajánlatát a szakszervezet támogatása nélkül is tartja, hogy megelőzze a katasztrofális következményeket.

Inkább versenyképes bért kellene adni

A VSZ-nél azonban úgy vélik, az eseti tűzoltás nem vezet hosszú távú és általános megoldáshoz, ezért elvárják, hogy a menedzsment és a tulajdonos a konkurenciához hasonlóan versenyképes béreket biztosítson valamennyi dolgozónak.

Ezt a szakszervezet meg is írta a munkáltatónak azt kérve, hogy együtt dolgozzák ki a mindenkire érvényes megoldást. Amennyiben ugyanis a fizetések továbbra sem emelkednek megfelelő mértékben és ütemben, a legjobb szakemberek is elhagyják a süllyedő hajót, s lasszóval sem lehet majd újakat fogni. Na, az lesz a katasztrofális vég ? szögezi le Zlati.

Nem kis feszültséget okoz

Az alelnök azért is tartja aggályosnak a pillanatnyilag kizárólag a ferencvárosiak megtartására tervezett pluszpénzt, mert mérhetetlenül nagy feszültséget gerjeszt nemcsak a Ferencvárosban más területen dolgozók körében, hanem vállalat szerte is, hiszen általános a létszámhiány.

Az érdekvédők örülnek, hogy a munkáltató belátta, több fizetés kell a dolgozók megtartásához, de határozottan úgy vélik, nem lehet eseti tűzoltással megoldani a létszámhiány okozta általánosan súlyos problémát. Nem elég most a ferencvárosiak, legközelebb pedig egy másik, majd egy harmadik terület problémáját lokálisan és időben korlátozottan kezelni, hanem általános megoldást kell kidolgozni az elvándorlás megállítására és új emberek toborzására ? érvel Zlati.

A szakszervezet tárgyalást kezdeményezett a menedzsmenttel, egyebek között azért, hogy személyesen is felhívják a figyelmet arra, amit a közelmúltban az ÖBB korábbi vezérigazgatója ? jelenleg osztrák kancellár ? Christian Kern is leszögezett: ?a magyarországi munkavállalókat nem lehet tovább ilyen alacsony béreken tartani?. A szakszervezet mielőbbi átfogó intézkedést sürget.

Megnéztük egyébként, a kocsivizsgáló OKJ-s szakma. Ő az, aki többek között a járműszekrényt, futóművet, féket, stb. ellenőrzi és javítja.

folytatás

Legkedveltebb hírek
Harkiv megye kormányzója szerint vannak túlélők
2020-09-25 21:58:28 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Eközben árgus szemmel figyelik a médiahatóság függetlenségét előíró uniós szabályok betartását
2020-09-25 21:52:18 | Hozzászólások: 0 | Népszava
A sztrájkbizottság tagjai emiatt bejelentést tesznek a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál
2020-09-25 21:29:49 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Lezuhant egy kadétokat szállító ukrán katonai An-24-es szállítógép Harkiv megyében, írja az MTI
2020-09-25 21:19:46 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Nem szórakozásról van szó, hanem munkavégzésről ? így magyarázta pénteken Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter, hogy miért utazott több alkalommal is a rendőrség helikopterével az ország különböző pontjaira
2020-09-25 21:18:12 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Tények röviden...
2020-09-25 21:04:10 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez