Meglepő irányba vándorolnak a fák Amerikában

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Meglepő irányba vándorolnak a fák Amerikában

Az elemzés eredménye elsősorban azért meglepő, mert a szakemberek régóta azt gondolják, hogy a globális felmelegedés miatt a fajok a pólusok irányába indulnak meg, a számukra kedvező időjárást követve. Az ország keleti felén őshonos fajok nagy része azonban nem északi, hanem nyugati irányba költözött, egyelőre nem tudni, hogy miért.

A kutatók szerint ha csak az éghajlatváltozás  tényezőit vesszük figyelembe – mint például az esőzések átalakulását – azok sem adnak teljes magyarázatot a mozgás irányára. Éppen ezért nem is biztos, hogy a jelenség hátterében csak és kizárólag a klímaváltozás áll.

Hatalmas meglepetés volt számunkra

– állapította meg Songlin Fei, a Purdue Egyetem kutatója.

Fei kollégáival az Egyesült Államok Erdőszolgálatának 30 évnyi adatát elemezte, így 86 fafaj vándorlását 1980-2015. között. A növények eredetileg az ország keleti felén, Maine-től Minnesotáig nőttek.

Nem szó szerint költözködnek

Az elemzés kimutatta, hogy a fajok többsége nem északi, hanem nyugati irányba tolódott el, igaz, akadtak olyanok is, melyek észak-nyugati irányba haladtak. A vizsgálat azt is felfedte, hogy a fiatalabb fák nagyobb valószínűséggel költöztek.

A kutatók tanulmányukban leírják, hogy a fajok 73 százaléka nyugati, 62 százalékuk pedig északi irányba telepedett át.

A fák mozgását persze nem úgy kell elképzelni, hogy szedik a gyökerüket és egyszerűen odébb állnak. Valójában arról van szó, hogy a fajok az évek során fokozatosan eltolják populációjuk központját olyan térségek felé, ahol kedvezőbbek számukra a feltételek.

Ha egy fák által benépesített területen megváltoznak a körülmények, a csemeték nagyobb eséllyel fognak a lakhatóbb régiók irányában nőni. Egy idő után így egy egész populáció képes elköltözni.

A klímaváltozásnál többről van szó

Amerika keleti részén most meglepően gyorsan zajlik a fák migrációja. Fei csapatának kutatása alapján nyugatra átlagosan 15,4; míg északra 11 kilométer per évtized volt a költözés sebessége. Alig akadt olyan faj, amely keleti vagy déli irányba tolódott volna.

A tanulmányban azt is kiemelték, hogy a vizsgált időszak alatt a régióban nagyjából 0,16 Celsius-fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet. A logika azt diktálná, hogy a melegedéstől a hidegebbet kedvelő fák inkább északi irányba mozognak, a valóságban azonban nem teljesen ez a helyzet.

A csapat egyelőre azon az állásponton van, hogy a nyugati költözésnek a globális felmelegedés által kiváltott csapadékváltozáshoz van köze. A klímaváltozás ugyanis látványosan befolyásolja az ország esőzéseit.

Míg északkeleten 1980-óta némiképp több a csapadék, délkeleten éppenséggel csökkent. A főként Oklahomában és Kansasban elterülő  lapos táj, a Great Plains a normálishoz képest sokkal több esőzést él meg az utóbbi időben.

Fei szerint az egyes fajok másként reagálnak a klímaváltozásra. A lombhullatók például inkább a nyugati költözést választják, a nedvességet követve. Az örökzöldek ezzel szemben északra telepednek át.

A kutatócsapat azonban csak a populációk mozgásának 20 százalékát tudta a csapadékváltozással magyarázni. A nyugati területek ugyan valóban nedvesebbek lettek, de még mindig nem messze nem olyan nedvesek, mint a fajok eredeti, keleti otthonai.

Fei úgy véli, az egyes fajok eltérően reagálhatnak a klímaváltozásra és a különböző emberi tevékenységekre. Bár a vándorlás elsődleges oka valószínűleg a globális felmelegedés, de más faktorokról sem szabad megfeledkezni.

A jelenséget valószínűleg számtalan egyéb tényező is befolyásolja, például a helyi földhasználat átalakulása, a kártevők fertőzései, illetve a természetvédelmi és ültetési projektek. Az okok alaposabb felméréséhez újabb kutatásokra lesz szükség.

(Science Alert)

folytatás

Legkedveltebb hírek
Szemtanúk szerint Líbia fővárosában letartóztatták a Salman Abedi apját és bátyját – értesült a Telegraph
2017-05-24 19:07:50 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Szerdán rendezték a Giro d’Italia 17. szakaszát, a Tirano és Cazanei közötti 219 kil
2017-05-24 19:05:57 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Ahogy közeleg a Trónok harca júliusi premierje, úgy csordogálnak egyre gyorsabban a rajongóhergelő kontentek, a minap kaptunk néhány új fotót sárkánnyal és néhány werkkel, de az utolsóelőtti évadára készülő sorozat már a folytatásra is melegíti a rajongókat, a spinoffok érkezése egyre biztosabb
2017-05-24 19:03:24 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Kedden Budapest és környéke nyakába szakadt az ég, a tömegközlekedés gyakorlatilag leállt, autók az alvázukig süllyedve, a gyalogosok derékig vízben gázolva küzdöttek az elemekkel
2017-05-24 18:57:01 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Wow! – tényleg leginkább ennyit lehet hozzáfűzni a 42 éves színésznő legújabb fotójához, amely egy erkélyen, feltehetően az esti vörös szőnyeges vonulás előt
2017-05-24 18:54:36 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Brüsszelbe érkezett szerdán délután Donald Trump, aki csütörtökön részt vesz a NATO-tagállamok vezetőinek csúcstalálkozóján
2017-05-24 18:48:48 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez