Nagy baj van, meg kell menteni a veszprémi kézilabdát

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Nagy baj van, meg kell menteni a veszprémi kézilabdát

Mészáros Lőrinc köréhez kerül a veszprémi kézilabdacsapat, miután a Duna Aszfalt Kft. többségi részesedést szerez a Veszprém Handball Team Zrt.-ben ? írtuk meg kedden a Gazdasági Versenyhivatal honlapjára hivatkozva. A GVH egy nap alatt zöld utat is adott az üzletnek.

Itt a bizonyíték: Mészáros Lőrinc köréhez kerül a veszprémi kéziklub A Duna Aszfalt Kft. többségi részesedést szerez a klubot működtető vállalkozásban.

Az új tulajdonosi képviselők eztán azonnal száműzték Simicska Lajost ? a korábbi támogatónak, évtizedes törzsszurkolónak, a Fidesszel összekülönbözött milliárdosnak nem hosszabbították meg a veszprémi sportcsarnokban vásárolt páholybérletét.

Miért van szükség a régi emberek eltakarítására, a tulajdonrész vásárlásra?

Azon lehet vitatkozni, hogy a Veszprém idei bajnoki címe, kupagyőzelme, SEHA Liga-beli második helye és Bajnokok Ligája-bronza szakmai siker-e, vagy a klub elmaradt a várakozásoktól. Azon viszont nem érdemes, hogy a négy színtéren való megfelelési kényszernek, az irdatlan meccsszámnak az átlagosnál nagyobb játékoskerettel tudott megfelelni a csapat. A 46 kézilabdázó, edző, stábtag bérezése, utaztatása pedig sokba kerül. Nagyon sokba.

A 2016-os egyszerűsített pénzügyi beszámoló szerint 2,7 milliárd forint bevétele volt a Veszprémnek, miközben több mint 3,2 milliárdot költött. Ez a legtehetősebb magyar labdarúgóklubok, így a Videoton és a Ferencváros költségvetésével vetekszik.

Ám amíg klubfutballban ennyi édes kevés az európai középmezőnyhöz, addig klubkézilabdában elég a világszínvonalhoz.

Kézilabda Final Four: Bakony az én Párizsom Egyöntetű állítások szerint a PSG a leggazdagabb kézilabdaklub a világon. Pedig dehogy. íme a bizonyíték, hogy a Veszprém pénzügyileg veri a PSG-t.

A 3,2 és a 2,7 milliárd különbsége, egészen pontosan 548 millió forint az üzemi hiány, ami adófizetéssel, valamint pénzügyi tevékenységen elszenvedett veszteséggel 566 milliós adófizetés utáni veszteséggé kerekedik. Veszprémben 2015-ben is hasonló számokkal zárták az évet.

A klub rövid lejáratú kötelezettségállománya a tavalyi év végére megközelítette az 1,8 milliárd forintot (nincs részletezve az összetétele, hogy ebből mennyi például a rövid lejáratú bankhitel, mennyi a szállítói tartozás, és így tovább).

Ez azt jelenti, hogy csődhelyzet, fizetésképtelenség nincs ugyan Veszprémben, de azonnali megoldásra váró, jelentős pénzügyi probléma igen.

A 2016-os pénzügyi év zárásakor készült független könyvvizsgálói jelentés felhívja a zrt. vezetésének figyelmét arra, hogy

a saját tőke a tavalyi veszteség miatt mínuszba, a törvényi követelmény alá esett, ezért május 20-tól számítva nyolc napon belül a zrt. közgyűlésének (mint a tulajdonosok szervének) döntenie kell a helyzet rendezéséről: vagy tőkét kell bevonni a cégbe vagy le kell szállítania az alaptőkét, a törvény előírja, hogy három hónapon belül végre is kell hajtani a döntést, azaz forráshoz kell jusson a klubot működtető zrt.

A könyvvizsgálói jelentésben olvasható, hogy kötelező érvényű ígéret van arról, hogy a zrt. vezetése még az idén rendezi a negatív tőkemutatókat.

A tulajdonosok azért dönthettek a tőkebevonás mellett, mert ? mivel a sportszakmai ambíciók nem változtak, továbbra is Bajnokok Ligája-győztes alakulat építése a törekvés ? nem is cél a költségcsökkentés. És ezért jelenhetett meg a GVH-nál június 19-én a Duna Aszfalt Kft. mint vevő.

A zrt. pénzügyi jelentésében részletezve van, hogy mennyi egyedi nagy bevétel érkezett a múlt évben. Elgondolkodtató, hogy úgy jött össze az összességében 566 millió forintos veszteség, hogy

460 millió forint társasági adó (tao), 200 millió forintos Telekom névadói szponzorációs, 300 millió forintos Szerencsejáték Zrt.-támogatás érkezett a Magyar Kézilabda Szövetségtől

mint bevétel a Veszprém Handball Zrt. számlájára.

Mindenesetre ha a veszprémi vezetés nem akar törvénysértést elkövetni, sebesen rendbe kell hoznia tőkehelyzetét, hogy teljesítse a törvényi előírásokat.

Ezért fontos a Szíjj László ? Mészáros Lőrinc barátja és üzlettársa ? által tulajdonolt Duna Aszfalt Zrt. mint új többségi tulajdonos megjelenése. (Szíjj 2015 óta kiemelkedően teljesít az állami építőipari tendereken, az Átlátszó gyűjtése szerint Szíjj cégei nyerték a legtöbb közbeszerzést az idei első negyedévben.) A Duna Aszfalt tulajdonrész-vásárlásából befolyó tőkeinjekció nélkül ugyanis nagy bajban lenne a magyar férfikézilabda kirakatcsapata.

folytatás

Legkedveltebb hírek
Egy ember megsérült, Érdnél a főváros felé két sávot is lefoglal a két érintett autó
2020-01-19 18:45:47 | Hozzászólások: 0 | Népszava
A Fidesz szerint magára hagyta azt a tizenkét beteget Budaörs vezetése, akik a város magánkézben lévő egészségügyi központjában szenvedtek el súlyos fertőzést szemműtét közben, még karácsony előtt
2020-01-19 18:17:43 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Csuka Tamás szerint azért tették mindezt, hogy a fogvatartottak ezzel bizonyíthassák az embertelen viszonyokat
2020-01-19 18:15:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
A mezőny legeredményesebb játékosa Bánhidi Bence lett, kilenc góllal
2020-01-19 18:10:24 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Az FTC-Telekom nyerte a jégkorong Magyar Kupát, miután a miskolci négyes döntő vasárnapi fináléjában 6-3-ra legyőzte a Hydro Fehérvár AV19 együttesét
2020-01-19 18:07:51 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez