Szentpétervár: Az Anyicskov híd

| Cikk eltávolítása
Cimkék:

Új sorozatunkban Szentpétervár hídjait mutatjuk be, melyekről számos fotót látni, de magyar nyelvű információ alig. A sorozat első része az Anyicskov hídról szól, mely a közhiedelemmel ellentétben nem az Ánya név becézett alakjából ered.

Aki Szentpéterváron jár, nem hagyja ki a Nyevszkij sugárutat (nehezen is tudná), melynek egy szakasza a Fontanka folyón átívelő Anyicskov hídon át halad, amit könnyű felismerni jellegzetes lovas szobrairól.
Nevét Mihail Anyicskov mérnökről kapta, aki katonai egységével részt vett a híd építésében és nevét más orosz építmények is őrzik.

A híd megépítését, Nagy Péter rendelte el 1715-ben és rá egy évvel el is készült a faépítmény, mely a mostaninál hosszabb volt, hiszen a folyók víze akkor szabályozatlan volt, így a Fontanka is szélesebb volt a mostaninál. Az 1700-as évek végéig városkapu szerepét is betöltötte, hiszen itt volt a város határa.

A Fontanka partjainak rendezése , a Nyevszkij kiszélesítése és a megnövekedett forgalom okán elengedhetetlenné vált az új híd építése, ennek terveit I. Miklós cár hagyta jóvá 1840-ben, mai formáját rá egy évvel, 1841-ben nyerte el.

Anyicskov híd 1850 körül

A híd pilléreinél látható szobrok Peter Clodt művei, ám nem ide készültek, hanem az Admiralitás elé a rakpartra és maga a szobrász javasolta áthelyezésüket. Eredetileg az Anyicskov hídra egy oroszlánokat és lovakat mutató szoborcsoport került volna, ám a cár nem hagyta jóvá az ötletet

Érdekes a Clodt-féle szobrok története: először a nyugati oldali kettő készült el, a túloldalra pontosan ugyanilyenek kerültek volna, ám csak gipszmásolatok voltak kezdetben.  És hiába készült el a hiányzó két szobor, nem kerülhettek helyükre, I. Miklós ugyanis odaajándékozta azokat IV. Frigyes Vilmos porosz királynak, így azok most Berlinben láthatók. Végül csak 1844-ben sikerült pótolni a két hiányzó szobrot, ám a péterváriak nem sokáig gyönyörködhettek bennük, mert a cár Nápoly és Szicília uralkodójának ajándékozta azokat, felesége itáliai utazása során tanúsított vendéglátásért mondva köszönetet. E két szobrot a nápolyi királyi palota kapuja felett láthatjuk mindmáig.

Nápolyi királyi palota

Clodt megunva az ?utángyártást? új kompozíciót készített, azokat láthatjuk, amióta 1851-ben végre a helyükre kerültek.

A második világháború blokádja alatt leszerelték az alkotásokat és az Anyicskov-palota kertjében ásták el őket. Lám, az építő mérnök neve újra felmerül a híd kapcsán.

 

folytatás

Legkedveltebb hírek
A törökök az egészséges légkörért küldenék be a tankokat
2018-12-13 07:43:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Nekiütközött egy felüljárónak egy török gyorsvasúti szerelvény Ankarában, két vagon felborult, értesülések szerint vannak áldozatok ? jelentette a CNN Türk török hírtelevízió csütörtökön
2018-12-13 06:30:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Két vagon felborult, halottak is lehetnek.
2018-12-13 06:14:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - külföld
Újból a szíriai kurdokat veszi célpontba.
2018-12-13 05:55:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - külföld
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez