Expressz eljárásban döntött a GVH, hogy Mészáros köre megszerezhesse a veszprémi kéziklubot

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Expressz eljárásban döntött a GVH, hogy Mészáros köre megszerezhesse a veszprémi kéziklubot

Nagyon szerencsésnek érezheti magát Szíjj László. Őt Mészáros Lőrinc egyik bizalmi emberének tartják, övé az a Duna Aszfalt Kft., amelyik nemsokára többségi részesedést szerezhet a veszprémi kéziklubot működtető cégben, a Veszprém Handball Team Zrt.-ben. Hogy miért örülhet Szíjj? Ezen az ügyleten kívül csupán két másik esetben bólintott rá bevásárlásra egy nap alatt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az idén.

Ez a GVH lapunk kérdésére adott válaszaiból tűnik ki. A Duna Aszfalt június 19-én jelentette be a versenyhivatalnak, hogy tulajdonrészt kíván szerezni a kéziklubot működtető cégben (ezzel igazolva a 24.hu információját), a versenyhivatal másnap már tudomásul is vette ezt, zöld utat adott az adásvételnek.

Ez úgynevezett expressz eljárásban történt, amelynek egy nap az átlagos ügyintézési ideje. Mészáros érdekköre pedig jól felkészült erre, előzetesen már teljeskörűen egyeztetett a GVH-val ? ez a következtetés vonható le az expressz eljárás alábbi keretes írásunkban részletezett feltételeiből.

Expressz eljárás

A GVH tájékoztatása szerint az expressz eljárás akkor alkalmazható, ha

teljeskörű előzetes egyeztetés előzte meg az összefonódás-bejelentést, amelynek beérkezése után megállapítható, hogy az összefonódás-bejelentés szerinti ténybeli és jogi helyzet azonos az előzetes egyeztetésen megismertekkel, valamint az összefonódás-bejelentés valamennyi szükséges információt és iratot tartalmazza, továbbá nyilvánvaló, hogy az összefonódás nem eredményezi az érintett piacon a verseny jelentős mértékű csökkenését.

Ezen kívül még két ilyen expressz eljárást zavart le idén a versenyhivatal. Az egyik esetben a Flextronics szerzett egyedüli irányítást egy az Egyesült Államokban bejegyzett cégben, a másik esetben pedig a Strabag vásárolta be magát az M6-os autópálya Szekszárd és Bóly közötti szakaszát, illetve az M60-as autópálya Bóly és Pécs közötti szakaszát üzemeltető koncessziós társaságba.

Pedig lett volna erre az egészre akár 8 napja is a GVH-nak. Amikor a GVH-hoz az összefonódási szándékról bejelentés érkezik, akkor a hivatal abban az esetben tiltja meg az összefonódást, ha az ? különösen gazdasági erőfölény létrehozása vagy megerősítése következményeként ? jelentős mértékben csökkenti a versenyt az érintett piacon.

Ellenkező esetben …. az összefonódást tudomásul veszi a bejelentés alapján hatósági bizonyítvány kiadásával, vagy a bejelentés alapján hivatalból indított eljárás lezárásaként hozott határozatban.

Ilyen hatósági bizonyítvány kiadása pedig 8 napon belül megtörténik az összefonódás-bejelentés beérkezésétől számítva, ha a vizsgálat elrendelésére nincs okot adó körülmény.

Idén 9 ügyet zárt le hatósági bizonyítvány kiadásával a GVH (ebben benne van a veszprémi kéziklubé és a másik két, fent említett ügy is). Az idén január 15-től amúgy már nem kérelmet kell benyújtani a GVH-hoz fel- vagy bevásárlásokkor, elég a bejelentés is.

folytatás

Legkedveltebb hírek
Cipőket, gombokat, egy imakönyvet, lövedékeket, érméket, egy harmonikát és további több száz leletet tártak fel egy hírhedt második világháborús mészárlás helyszínen – számol be a Live Science
2019-03-19 16:21:01 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Utoljára 2011-ben fordult elő, hogy az egyetemi kosárliga rájátszása, a March Madness alatt egymilliárd dollárnál kevesebbért hirdessenek a televízióban
2019-03-19 16:19:31 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A Szolnoki Törvényszék másodfokú döntésével jogerősen lezárult annak a fiatalembernek a büntetőügye, aki másfél hónapon beül egy trafikot és egy közértet is kirabolt Szolnokon
2019-03-19 16:01:51 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Az Y generáció tagjai több mint 20 éve aktív résztvevői a munkaerőpiacnak, legfiatalabb tagjaik is már legalább hat éve dolgoznak: ők azok az emberek, akik nem a digitális, információ központú világba születtek, hanem együtt nőttek fel azzal
2019-03-19 15:57:55 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Amennyiben a kedves olvasó követi Sebestyén Ágit és ránézett az Instagramra, akkor feltűnhetett, hogy önmagukban értelmezhetetlen képeket töltött fel a könyökéről, a válláról, vagy éppen pár hajszáláról
2019-03-19 15:46:23 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Egy amerikai biztonsági tanácsadó megvizsgálta, hogy a környezetében található zálogházak kínálatából hány eszközön találhat még személyes információt, akár olyat is, amely a személyiségtolvajok számára hasznos lehet
2019-03-19 15:44:23 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez