Hatalmas üregek jelentek meg Szibériában

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Hatalmas üregek jelentek meg Szibériában

A robbanásra egy Jamal-félszigeti rénszarvaspásztor lett figyelmes, a hírre pedig rövidesen kutatók érkeztek a helyszínre. Úgy tűnik, az egyik üreg még az év elején alakult ki, a másik pedig helyi idő szerint június 28-án reggel. A második robbanás olyan erejű volt, hogy még a közeli településekhez és egy helyi gázmezőhöz telepített szeizmikus mérőműszerek is kimutatták.

Az újabb lyuk megközelítőleg 8 méter átmérőjű és legalább 20 méter mély.

Mihail Okotetto, helyi rénszarvastenyésztő szerint a robbanás 35-40 kilométerre északnyugatra történt Szejakától, nagyjából ott, ahol egy Jakov Vengo nevű pásztor tábora található. A tábortól nem messze korábban egy domb helyezkedett el, amely a robbanással megsemmisült.

A domb eltűnt

– mondta a férfi.

A tudósok egyelőre metánrobbanásként kezelik az ügyet, ugyanis a helyi permafroszt talajban gyakori a magas metánkoncentráció. Az örökfagy természetes vagy emberi okokra visszavezethető olvadása során a gáz felszabadulhat, megfelelő körülmények közt pedig pukkanásokat eredményezhet. Bár a metán igen gyúlékony, egyelőre nem tudni, hogy a tüzet mi idézte elő.

Alekszandr Szokolov, az Orosz Tudományos Akadémia munkatársa szerint két évvel korábban az érintett terület még teljesen lapos volt, tavaly azonban a talaj kidudorodott és megrepedt. A helyiek arról számoltak be, hogy 2017 telén – amely a januártól áprilisig terjedő időszakot jelöli – robbanást érzékeltek a környéken.

Nem ritka, hogy efféle detonációkat dokumentáljanak Észak-Szibériában és az északi sarkkörtől északra eső régiókban. A metán felszabadulása azonban nem csak a robbanások miatt veszélyes, hanem azért is, mert a metán üvegházhatású gáz, és így a globális felmelegedést is felgyorsítja.

(IFL Science)

folytatás

Legkedveltebb hírek
Öt év után visszatér Ilja Kovalcsuk az észak-amerikai profi jégkorongligába (NHL): az orosz sztár a Los Angeles Kingsben folytatja
2018-06-23 22:00:26 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Zászlót bontott, sőt, párttá alakult Toroczkaiék új mozgalma a Jobbikból kilépőkkel, többek között Dúró Dórával és Novák Előddel
2018-06-23 21:46:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
Kanada a héten elfogadta a marihuána szabad fogyasztását és termesztését legalizáló törvénytervezetet
2018-06-23 21:36:12 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Michelisz Norbert a harmadik helyről rajtolhatott szombaton a túraautó-világkupa, a WTCR első portugáliai versenyén, Vila Realban, ám a rajt után egy hatalmas baleset történt, amikor az első helyért csatázó Rob Huff és Mehdi Bennani egymásnak mentek
2018-06-23 21:32:31 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez