Facebook vs. Youtube – Ki a videó megosztás királya?

| Cikk eltávolítása
Cimkék:

A múltkori Snapchat vs. Instagram összehasonlítás sikere után úgy döntöttünk, ideje másik két közösségi nagyágyú piaci pozícióját összehasonlítani. Ezúttal a Google tulajdonában álló, a videó megosztó platformok alfájának és omegájának tekintett Youtube, illetve a szintén nem elhanyagolható hírnévvel rendelkező kihívója, a Facebook statisztikáit vetettük egymáshoz. Zuckerberg több alkalommal is kijelentette, hogy a Facebook egyik fő stratégiai célja, hogy átvegye a hatalmat a Youtube-tól a videós tartalmak mennyiségét és minőségét illetően. A célkitűzés nem alaptalan: egy Cisco kutatás szerint 2019-re az internetes tartalom több, mint 80%-a videó alapú lesz, azaz a hirdetési bevételeket illetően is óriási jelentősége lesz, hogy kié az első számú videómegosztó felület. Hogy állnak most a számok? Megpróbáltuk összeszedni.

Az első és talán legfontosabb kérdés, hogy melyik közösségi oldal rendelkezik több felhasználóval. Nemrég írtuk meg, hogy a Facebook globálisan átlépte a 2 milliárd regisztrált felhasználót, míg a Youtube a hivatalos statisztikák alapján nagyságrendileg 1 milliárd regisztrálttal rendelkezik. Tehát akkor nyert a Facebook? Nem erről van szó, hiszen óriási különbség a két platform között, hogy Facebookon a tartalmak böngészéshez regisztrálni kell, míg a Youtube esetében kizárólag akkor, ha tartalmat akarunk feltölteni, vagy valamilyen közösségi interakciót végrehajtani (például kommentelni).

Mi a helyzet a videóbetöltések számával? Itt sem lehet egyértelmű győztest hirdetni, hiszen teljesen máshogy számolja a két közösségi oldal a nézettségeket. A Youtube esetében 30 másodperc, a Facebooknál azonban 3 másodperc a küszöb, ami után megtekintésnek számol egy videólejátszást a rendszer. Ha hozzávesszük, hogy a Facebook kis méretben, hang nélkül automatikusan elindítja a videókat, akkor különösen nevetséges, már-már statisztikai csalásként definiálható a 3 másodperces érték. Valóban releváns megtekintés, ha valaki lassan görgetve az üzenőfalán belenézett véletlenül 4 másodpercnyi, a képernyő 10%-át kitöltő némafilmbe? A kérdés természetesen költői, de megválaszolásához annyit segítünk, hogy a Facebook “videómegtekintések” 85%-a hang nélkül történik.

Van egy terület azonban, ahol tudunk egyértelmű győztest hirdetni. Az élő közvetítések tekintetében a Facebook egy hajszállal ugyan, de előrébb tart. Egy Axios kutatás szerint a megkérdezettek 45%-a állítja, hogy néz Facebook élő videókat, míg a Youtube esetében ez az arány 44%. Jelentéktelennek tűnik a különbség, azonban egy olyan világban, ahol a videó megtekintések ötöde már élőben történik, 1 százalékpont óriási különbséget jelenthet.

Érdekes kérdés lehet, hogy tartalomszolgáltatóként hol érdemes megjelenni és tartalmat gyártani? A bevétel megosztási modell a Facebook által 2017 elején bejelentett változtatás után már gyakorlatilag megegyezik mindkét videómegosztó esetében: a hirdetési bevételek 55%-a landol a gyártónál, 45%-a a Facebook/Youtube zsebében. Innentől tehát saját preferencia, hogy melyik opció mellett tesszük le a voksunkat (persze nem kötelező választani, mindkettőt lehet használni párhuzamosan), mi a Facebook hirdetési rendszerén belüli, kifinomultabb célzási lehetőségek miatt, a Facebookra szavazunk. Természetesen az ellentétest választás is tökéletesen indokolható például azzal, hogy a Youtube már évek óta tökéletesített üzleti modellel és mögöttes rendszerrel várja a tartalomszolgáltatókat, míg versenytársa évekkel később kezdet csupán tapogatózni a piacon.

Végül pedig következzen a legfontosabb kérdés: videókampány indításakor hol érdemes hirdetni? Itt nem kevés tapasztalatunk van, azonban sajnos a fent említett különbség a megtekintések definiálásban a videós kampányokra is rányomja a bélyegét. Ha elsőre összevetünk egy Facebook és egy Youtube videókampányt, nagy valószínűséggel az előbbi fog kijönni győztesként az “egy megtekintés költségét” (CPV = Cost Per View) illetően, de érdemes kissé jobban beleásni magunkat az adatokba, és a torz 3 másodperces megtekintéseket kiszűrni. A Facebook is tisztában van azzal, hogy van némi turpisság a modellben, hiszen ezen információk kinyeréséhez alaposan el kell mélyedni a Facebook Ads adminisztrációs felületén. Tényleges költségeket illetően, egy Facebook videó kampány esetében a CPV-t le lehet szorítani akár 1 Ft-ig is, míg a Youtube kampány CPV értéke általában 5-10 Ft között mozog. Ha viszont a Facebook esetében is a 30 másodperces megtekintések vizsgáljuk (amit egyébként direktben nem tudunk, kizárólag a videó hosszából és a megtekintési százalékból visszaszámolva lehet nagyjából meghatározni), akkor a kétszerese is lehet a Youtube-on mért CPV-hez viszonyítva. A célzási lehetőségek persze itt is a Facebook Ads mellet szólnak. Amennyiben szeretnétek olvasni néhány konkrét esettanulmányt a témában, csak jelezzétek kommentben ?

Akármilyen szemszögből vizsgáljuk a fő kérdést, kissé olyan, mintha almát és narancsot próbálnánk összehasonlítani. Ebből kifolyólag nem feltétlenül kell az egyik mellett dönteni, bármilyen videós stratégiának (akár hirdetőként, akár tartalomgyártóként) érdemes számolnia mindkét platformmal továbbra is.

Forrás

Axios

Recode

Business Insider

Youtube Insider

Cisco

folytatás

Legkedveltebb hírek
Két éve, ha valaki OLED panellel szerelt okostévét szeretett volna magának, akkor mélyen a zsebébe kellett nyúlnia, hiszen a legolcsóbb modellek 600 000 forint környékén kezdődtek
2019-08-19 13:27:08 | Hozzászólások: 0 | FN -tech
Az immár tagadhatatlan klímaváltozás egyik újabb, veszélyes hozadéka az embert fertőző, sőt halálos kockázatot jelentő gombafajok terjedése
2019-08-19 12:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
83 éve, 1936. augusztus 19-én végezték ki a spanyol polgárháború idején Federico García Lorca spanyo
2019-08-19 10:24:00 | Hozzászólások: 0 | Múlt-Kor
Kertészeti projektnek ez még tőlük is túlzás lenne, a cél valójában az indiaiak minél hatékonyabb kizsákmányolása volt
2019-08-19 08:54:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Tudomány
Az egyik neves piackutató kiadta felmérését arról, hogy miként fogytak Európában az okostelefonok az év második negyedében
2019-08-19 08:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Az Apple eszközeiből gyűjtött adatokat vizsgálták annak érdekében, hogy felderítsék az ezeket viselőknél a szellemi hanyatlással kapcsolatos korai jeleket
2019-08-18 19:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez