Vádlottak padján a fideszes Mengyi “Voldemort” Roland

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Vádlottak padján a fideszes Mengyi “Voldemort” Roland

Megkezdődött szerdán a fideszes Mengyi Roland és társai pere, akik a vád szerint pályázati pénzeket akartak lenyúlni, több száz millió forintot. Az ügyet Fővárosi Törvényszék tárgyalja, első körben ismertetik a vádiratot. A Voldemortként elhíresült képviselő nem sokkal háromnegyed 9 előtt érkezett meg.

Azt mondta az újságíróknak, hogy ez nem egy politikai ügy, bár próbálnak belőle politikát csinálni. Továbbra is azt állítja, nem követett el semmit.Mint ismert, a 168 Óra írt arról 2015. augusztus elején nyomozati iratok és lehallgatási jegyzőkönyvekre hivatkozva, hogy a fideszes Mengyi Roland állítólag kenőpénzt kért vállalkozóktól a nyertes uniós pályázatokért. A hetilap akkori információi szerint a ?a szokásos? 50 helyett csak 10 százalékot tarthatott volna meg a megítélt támogatásból egy szociális szövetkezetekből álló hálózat, amelynek kiadást jelentett az is, hogy előre kért ötmilliót ?alkotmányos költségként? egy fideszes képviselő, akit a vallomások szerint Voldemort Nagyúrnak kellett szólítani. Azóta úgy értesültünk, valójában azok ragasztották rá a nevet, akik részt vettek az üzelmeiben.

Mengyi Roland akkor közleményben reagált a cikkre. Azt írta, az ügyben semmilyen módon nem vett részt, a gyanúsítottként vallomást tevők visszaéltek a nevével és a pozíciójával. Úgy fogalmazott, ?lelkiismeretem tiszta, készséggel állok minden vizsgálat elé?. Hozzátette, amennyiben ?a nyomozás érdeke úgy kívánja, és az ügyészség ezt kezdeményezi?, kéri mentelmi joga felfüggesztését.

Kezdetben a NAV nyomozói figyelték a fideszes országgyűlési képviselőt, amikor vélhetően átvette a kenőpénzt, de az ügy ? mivel felmerült a politikus büntetőjogi felelőssége ? átkerült a Központi Nyomozó Főügyészségre. Két héttel azután, hogy kirobbant a botrány, Polt Péter legfőbb ügyész kezdeményezte az Országgyűlés elnökénél Mengyi mentelmi jogának felfüggesztését különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben, bűnsegédként elkövetett költségvetési csalás kísérletével és vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés gyanúja miatt. A mentelmi jog felfüggesztéséről szeptember közepén a képviselők egyhangúlag, 167 igen szavazattal mellett döntöttek.

Mengyit októberben hallgatták ki gyanúsítottként, az ügyet a rendőrség februárban zárta le. Polt Péter akkor azt közölte, hogy hét embert hallgattak ki gyanúsítottként, közülük ötöt előzetes letartóztatásba is helyeztek egy időre, illetve, hogy azóta már mindannyian szabadlábon védekeznek. Ez így is maradt, egyikük sincs rács mögött.

A Központi Nyomozó Főügyészség április végén számolt be arról, hogy a “Nagyúr” és társai ellen vádat emeltek

különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás bűntettének kísérletével, kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetés bűntettével, vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntette miatt.

A vádirat szerint Mengyi Roland és társai 2015 tavaszán döntötték el, hogy szociális szövetkezeteknek európai uniós forrásból származó pályázatot írjak ki, hogy “az azon elnyerhető összeget jogellenesen – valós teljesítés nélkül – saját maguk megszerezzék”.

A vád szerint Mengyi valóban részesedés fejében vállalta a közreműködést. Emiatt a vádlottak többször egyeztettek. A többiekkel az egyik találkozójukon azt közölte, hogy 5 millió forintot kell fizetniük a döntéshozónak ahhoz, hogy hivatalos útra terelődjön a pályázat, míg további 5 millió forintot a kiírásáért. Az érintettek összegyűjtötték az első részletként kért pénzt, és az összeget eljuttatták Mengyi Roland barátjának.

Az ügyészség szerint a pályázatok benyújtásával az volt a céljuk, hogy megszerezzék az elnyerhető teljes összeget – maguknak. Csak annyit akartak ebből a tényleges célra fordítani, ami ahhoz kell, hogy ne bukjanak le, azaz némi látszatmunkánál nem történt volna több.

A vádlottak a szövetkezeti pályázatok útján összesen 499.996.391 forint költségvetési támogatást kíséreltek megszerezni. A pályázatokat ? a befogadási feltételek nem teljesítése, illetve a pályázati kérelmek formai hibái miatt ? elutasították, így vagyoni hátrány nem keletkezett.

– áll a vádiratban.

A fenti bűncselekményekért ? a halmazati szabályok szerint ? 5 évtől 15 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

folytatás

Legkedveltebb hírek
A michigani tiszteletes Brian Stanley összesen 60 nap letöltendő börtönbüntetést kapott, mert buborékos csomagolásba tekert egy diákot ? írja a Detroit Free Press
2020-01-28 13:56:51 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A címvédő Novak Djokovic magabiztos győzelemmel jutott be az elődöntőbe a melbourne-i ausztrál nyílt teniszbajnokságon
2020-01-28 13:50:17 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A rezervátumban sok gyerek megbetegszik a szennyezett folyóvíztől, s egyikük meg is hal
2020-01-28 13:30:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Malac-románc
2020-01-28 13:15:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Nem jöhet el a BIDF-en tartott premierre a férfi, aki operatőrként és szereplőként is érintett a fesztivál egyik dokumentumfilmjében – írja a hvg
2020-01-28 13:13:33 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez