Schubert Éva az Emmi saját halottja

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Schubert Éva az Emmi saját halottja

Saját halottjának tekinti az Emberi Erőforrások Minisztériuma az életének 87. évében kedden elhunyt Kossuth-díjas színművészt, érdemes művészt. A Kultúráért Felelős Államtitkárság tudatta, erről Schubert Éva családjával egyetértésben döntöttek.

Schubert Éva Budapesten született 1931-ben. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1955-ben szerzett diplomát, emellett elvégezte az ELTE magyar-történelem és esztétika szakát is. Több mint öt évtizedet töltött színpadon, tíz évig a Vidám Színpad, több mint húsz évig a Vígszínház tagja volt. 1988-tól lett szabadúszó.

Schubert Éva humora és drámai ereje főként jellemszerepekben érvényesült. Minden műfajban felejthetetlen alakítást nyújtott a drámától a vígjátékig. 

Színpadi szerepein kívül játszott több tucat filmben (Egy pikoló világos, A vőlegény nyolckor érkezik, Butaságom története, Egy kicsit én… egy kicsit te), tévéfilmben (A fekete város, Abigél, Szomszédok), és szinkronizált is. Többek között ő volt a Frakk, a macskák réme című rajzfilmben Lukrécia macska hangja.

Fordított darabokat németből, franciából, angolból, tanított a Zeneakadémián, Gór Nagy Mária Színitanodájában és rendezett is.

Művészi munkásságát 1984-ben érdemes művészi címmel, 2001-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével, 2008-ban a 39. Magyar Filmszemle életműdíjával, 2013-ban Kossuth-díjjal ismerték el. Ugyanebben az évben Budapest díszpolgára lett.

Felföldi Anikó színművész, a MASZK Országos Színészegyesület vezetőségi tagja azt mondta, hogy Schubert Éva halálával a magyar színésztársadalom legműveltebb, legolvasottabb, emberileg és barátként egyik legértékesebb tagját veszítette el.

Pályatársa, Pásztor Erzsi szintén az óriási veszteséget hangsúlyozta. Mint mondta, Schubert Éva különleges volt.

Nemcsak emberileg, hanem olyan speciális humora volt, amelyhez foghatót nem tudok mondani. Se férfiben, se nőben. Egyedülálló volt ezen a téren. Másik bolygóról való humora volt, fantasztikus.

Schubert Évára így emlékezett Ábel Anita. Ábel Anita: "Nyelem a könnyem... Subi... köszönöm" Schubert Éva Kossuth-díjas színésznőre emlékezett a kollégája.

folytatás

Legkedveltebb hírek
Arra a kérdésre, miért használja Orbán Viktor is a katonai célú Aribusokat, a miniszter azt mondta: ez is honvédségi feladat
2018-12-11 23:54:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
A Bajnokok Ligája csoportmérkőzéseinek utolsó, 6
2018-12-11 23:00:14 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
 Nézd meg a Bogaras szülők legemlékezetesebb bakijait!
2018-12-11 22:41:55 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Mindenki készül a nagy évzáró előadásra. Leginkább Tóni várja, akinek ez a kedvenc fellépése mi
2018-12-11 22:41:50 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
 Sebi összeszedte bátorságát és kifejezte érzelmeit Annának,Tóni és Zóka pedig folytatták ami elkezdődött a biciklitárolóban
2018-12-11 22:41:11 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez