Az osztrák kancellár az Orbán-kormányról: ?Gyújtogatók vannak a házunkban?

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Az osztrák kancellár az Orbán-kormányról: ?Gyújtogatók vannak a házunkban?

Csökkenteni kell Magyarország és Lengyelország uniós támogatását, ha megsértik az EU szabályait ? jelentette ki az osztrák kancellár a Frankfurter Allgemeine Zeitung című német konzervatív lapnak nyilatkozva.

A következő uniós költségvetés lesz a ?D-nap? ? mondta Christian Kern a normandiai partraszállásra utalva, amely a nácik elleni harc fordulópontja volt a második világháborúban. ?Aki nem tartja be a szabályokat, nem lehet a támogatások nettó haszonélvezője 14 milliárd euróval vagy 6 milliárd euróval, mint Lengyelország és Magyarország. A németek és az osztrákok ezt nem fogják elfogadni? ? közölte a kancellár.

Kern üdvözölte, hogy a lengyel államfő ?a civil társadalom nyomására? megtagadta az igazságügyi reformról szóló három törvényjavaslat közül kettő aláírását. Hozzátette ugyanakkor, hogy Lengyelország és Magyarország hajlandósága az európai szabályok betartására nagyon alacsony. Ez megmutatkozik a menekültek tagállamok közötti elosztásának ügyében is, amiből a két ország teljesen kivonja magát.

A kancellár azt is elfogadhatatlannak tartja, ha azt mondják, hogy Európán belül létezik egy illiberális demokrácia és egy illiberális társadalommodell. Szerinte a demokráciának mindig a pluralizmuson kell alapulnia, azonban ?gyújtogatók vannak a házunkban?.

Az osztrák szociáldemokraták elnöke szerint a varsói és budapesti kormányokkal szemben két megoldás lehetséges. Az egyik, hogy ezeket a rezsimeket és kormányokat leváltják, és akkor magától megoldódik a probléma, de úgy véli, ehhez nem érdemes túlzott reményeket fűzni, tekintettel mindarra, ami az ellenzékkel és a sajtószabadsággal történik.

A másik megoldás az lehet, hogy megpróbálják rábírni őket arra, hogy betagozódjanak egy közös európai politikába. Ehhez lehetne felhasználni az uniós támogatásokat ? fejtegette Kern az interjúban.

folytatás

Legkedveltebb hírek
Ételek, érzések, országok - ez lehetne a mottója ennek a
2019-07-16 16:30:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Von der Leyen kedd délelőtt tartotta az EP-ben a programbeszédét és a párt örömmel nyugtázta, hogy nagyjából a saját programját hallhatta vissza
2019-07-16 16:14:11 | Hozzászólások: 0 | Népszava
A hét második felében viszont már egyre több helyen várható újra zápor, zivatar és viharos szél
2019-07-16 16:08:51 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Elsőként 11 darab KISS motorvonat állhat forgalomba 2020 februárjától a váci és a ceglédi elővárosi vasútvonalon
2019-07-16 16:06:59 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Biztonsági őrök megirigyelnék a külügyminiszter érvelését arról, hogy miért mondtak nemet a Duterte-kormány által támogatott gyilkosságsorozat kivizsgálására
2019-07-16 16:05:38 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez