Kirúgták a fickót, aki szerint a biológia miatt kevés a női informatikus

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Kirúgták a fickót, aki szerint a biológia miatt kevés a női informatikus

A hétvége folyamán először a Motherboard portál számolt be arról, hogy a Google berkein belül kering egy olyan dokumentum, ami arra szólít fel, hogy a keresőóriás változtasson a sokszínűségre törekvő céges politikáján, hiszen a férfiak biológiailag sokkal alkalmasabbak arra, hogy informatikai területen dolgozzanak, mint a nők.

A Google-nél szoftverfejlesztőként dolgozó James Damore tízoldalas írása először egy levelezőlistán bukkant fel, de rövid idő alatt terjedni kezdett a cégen belül, jó pár dühös közösségi média bejegyzést generált, felfigyelt rá a média, majd ezt követően a teljes dokumentum kikerült a Gizmodóra.

írásában Damore hosszan fejtegeti, hogy a tech szektorban tapasztalható nemek közti eloszlás a biológiára vezethető vissza, és azért több a férfi informatikus, mert az ?erősebb nem? fogékonyabb erre a területre, mint a nők. A dokumentumban ugyanakkor szó van arról is, hogy az egyenlőtlenséget felszámolni hivatott törekvések elnyomják az ?ideológiai sokszínűséget?, és olyan kultúrát teremtenek, ami elítéli a konzervatívabb álláspontokat.

A dokumentum kikerülését követően a Google gyorsan előállt egy meglehetősen visszafogott reakcióval, amiben Danielle Brown, a cég nemrég kinevezett diverzitásért felelős alelnöke leszögezte, hogy a dokumentumban olvasható nézeteket sem ő, sem a cég nem támogatja, ugyanakkor azt is világossá tette, hogy a Google toleráns az ellenvéleményekkel szemben.

Bár Brown közleménye még azt sugallta, hogy Damore írásának nem lesz súlyosabb következménye, de a hétfőn egy mindenkinek kiküldött levélben már Sundar Pichai vezérigazgató is megszólalt, és kijelentette, hogy a férfi megsértette a cég magatartási kódexét. Az e-mailből ugyan nem derült ki, hogy milyen konzekvenciával jár ez Damore-ra nézve, de a férfi a Bloombergnek megerősítette, hogy a vállalat azonnali hatállyal kirúgta nemi sztereotípiák megerősítésére hivatkozva.

folytatás

Legkedveltebb hírek
Az ember is képes "hegyezni a fülét" német kutatók szerint, legalábbis egy kicsit
2020-07-11 18:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Ha a Zebra által fejlesztett szemüveget viseli a raktári dolgozó, mindig a szeme előtt fog lebegni annak a terméknek a fotója és raktáron belüli koordinátája, amit éppen keres
2020-07-11 15:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
131 éve, 1889. július 11-én halt meg Reviczky Gyula költő, író. Reviczkyt az impresszionis
2020-07-11 12:34:00 | Hozzászólások: 0 | Múlt-Kor
Néhány óra erejéig fizetés nélkül lehet majd hozzájutni a Ubisoft 2016-ban kiadott, de máig szórakoztató Watch Dogs 2 játékának PC-s változatához
2020-07-11 12:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
A dél-koreai gyártó jelenleg három termékvonallal igyekszik kielégíteni a különleges tévékre vágyó vásárlók igényeit: a The Frame modellek már 2018 óta kaphatók itthon, a The Sero készülékre a hazai piac még aligha van felkészülve, viszont idén már hazánkban is elérhetők a The Serif termékvonal legújabb képviselői
2020-07-11 11:54:01 | Hozzászólások: 0 | FN -tech
25 éve, 1995. július 11-én és a következő napokban követték el a modern kori európai
2020-07-11 11:38:00 | Hozzászólások: 0 | Múlt-Kor
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez