Ártatlanul töltheti életfogytig tartó büntetését két férfi Chicagóban, már több mint húsz éve

| Cikk eltávolítása
Cimkék:

Új törvényszéki bizonyítékok arra utalnak, hogy ártatlanul ül börtönben két férfi, akiket egy nő 1994-es megerőszakolása és megölése miatt ítéltek el Chicagóban. Az áldozat fehérneműjén talált DNS-minta ugyanis nem az övék, hanem egy férfié, akit korábban több nő megerőszakolásában is bűnösnek találtak.

Antwinica Bridgemant nem sokkal a huszadik születésnapja után gyilkolták meg. A lány szűk baráti körben ünnepelt, aztán eltűnt. A nő holttestét hetekkel később a 25 éves Nevest Coleman és egy barátja, a 27 éves Darryl Fulton találták meg, annak a háznak a pincéjében, amelyikben Coleman lakott. A halott lány szájában egy darab betont, a vaginájában egy csövet találtak.

Nem sokkal később Colemant, Fultont és egy harmadik férfit vádoltak meg Bridgeman brutális megerőszakolásával és meggyilkolásával. Előbbieket a beismerő vallomásaik alapján, 1997-ben életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték. A harmadik férfi tagadta, hogy bármi köze lenne az ügyhöz, az ellene felhozott vádakat ejtették.

Az ügy lezárult, de azért maradtak kérdőjelek néhány nyugtalanító részlet körül. Például, hogy sem Coleman, sem Fulton profiljába nem illett bele egy gyilkossággal végződő nemi erőszak. Mindketten büntetlen előéletűek voltak, a Comiskey park gondnokaként dolgozó Coleman kifejezetten népszerű, megbecsült ember volt. Később ő, és a barátja is visszavonták a vallomásaikat. Azt állították, hogy kényszer, fenyegetések, és be nem váltott ígéretek hatására született beismerésük. Ez azonban már sem az ügyészséget, sem a bíróságot nem érdekelte.

Idén májusban azonban újra elővették az ügyet, hogy modern DNS-technológiával is megvizsgálják a bizonyítékokat. Kiderült, hogy a Bridgeman fehérneműjén talált spermanyomok nem köthetők sem Coleman-hez, sem Fultonhoz, sem a nő egykori barátjához. Köthető viszont egy férfihez, akit többször is elítéltek már nemi erőszakért.

Találtak DNS-mintákat a nő körmei alatt, és a pulóverén is, ezekről szintén biztosan kijelenthető, hogy nem a két elítélt férfihez tartoznak, az azonban nem zárható ki, hogy erőszakos bűnözőhöz viszont igen.

Kathleen Zellner, Coleman ügyvédje azt mondja, hogy a bizonyítékok alapján a 23 évvel ezelőtti ítélet csak akkor annyiban állja meg a helyét, amennyiben hihető, hogy Antwinica Bridgeman kölcsönös beleegyezésen alapuló szexuális viszonyt folytatott egy erőszaktevővel, aki nem a barátja volt, majd ez után úgy erőszakolta meg őt Coleman és Fulton, hogy semmilyen nyomot sem hagytak a testén.

Kiderült, hogy a gyilkossággal foglalkozó nyomozók több régi ügye is darabokra hullott, amikor később, DNS-elemzést is bevetve újravizsgálták őket.

(Kiemelt képünkön Nevest Coleman és Darryl Fulton, fotó: Illinois büntetés-végrehajtás)

(via Chicago Tribune)

folytatás

Legkedveltebb hírek
Több mint négyezren szavaztak a különböző kategóriákban, most nézzük, mely műsorok a népszerűek ideheza
2020-10-19 17:20:22 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A világ számos pontjához hasonlóan Kanadában is egyre emelkedik a Covid-fertőzöttek száma, ám egy régió, az ország északi részén fekvő Nunavut elmondhatja magáról,  hogy egyetlen koronavírusos beteg sincs a közösségében ? írja a BBC
2020-10-19 17:19:33 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Az amerikai elnökválasztási kampányok legemlékezetesebb kampányhirdetései jellemzően negatív, támadó, az ellenfél lejáratását célzó reklámok
2020-10-19 17:18:02 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Nagyon komoly veszteség érte a francia kézilabda-válogatottat és a PSG csapatát: a hétvégi, Ivry elleni bajnokin Nikola Karabatic súlyos térdsérülést szenvedett
2020-10-19 17:15:40 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Bukarestben a koronavírus-járvány miatt keddtől kezdődően közterületen – vagyis a lakáson kívül mindenütt – kötelezővé válik a védőmaszk viselése, továbbá bezárnak az óvodák, iskolák és egyetemek, a tanév pedig online folytatódik ? írja az MTI
2020-10-19 16:48:29 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A kiberbűnözők időről időre újabb csalási módszerekkel bombázzák a Facebook-felhasználókat érzékeny adatok megszerzésének céljából
2020-10-19 16:45:59 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez