Hét fehérsisakost lőttek agyon Szíriában

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Hét fehérsisakost lőttek agyon Szíriában

Ismeretlen fegyveresek szombatra virradóra megölték a szíriai lázadók kezén lévő övezetekben tevékenykedő – fehérsisakosok néven is ismert – mentőszervezet hét munkatársát az északnyugat-szíriai Idlíb tartománybeli Szármin településén.

A mentőszervezet honlapján közzétett információ szerint a támadók a fehérsisakosok egyik helyi központján ütöttek rajta, s két kisbuszt, rádiókat és a fehérsisakosok jellegzetes ismertető jegyének számító fehér sisakokat vittek magukkal. Egyelőre nem tudni, hogy terrorcselekményről vagy rablásról van-e szó.

A fehérsisakosok felvételeket is közzétettek az áldozatokról. Erre a Twitter oldalra kattintva látni felkavaró fotókat a vérengzésről.

#SyrianCoalition Condemns ?Heinous Crime" Against Civil Defense in #Sarmin, Rural #Idlibhttps://t.co/rAZvOtZlEQ#Syria #WhiteHelmets pic.twitter.com/HlrOz1clHC

— Syrian Coalition (@SyrCoalition) August 12, 2017

A hét önkéntessel fejlövéssel végeztek

– közölte Rámi Abdel-Rahmán, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet vezetője.

"Olyan ez, mintha 7,6-os földrengés érne napi 50-szer" - ők Szíria mentőangyalai A szír háborúban - nézőponttól függően - mindenki gonosz terrorista. De van itt egy többezres csoport, amelyik nem lő senkire, de kormánykatonát, ellenzékit és civilt is kikapar a romok alól. Ők a fehérsisakosok.

A megölt fehérsisakosok temetésén több tucatnyian fejezték ki részvétüket. A megtámadott központot időközben bezárták. Egy névtelenséget kérő aktivista szerint a támadást nagy valószínűséggel az Iszlám Állam tagjai hajtották végre.

Az északnyugat-szíriai Idlíb tartomány szinte teljes egészében az iszlamista és más ellenzéki fegyveres csoportok ellenőrzése alatt áll, amelyek egymással is versengenek a hatalomért.

A fehérsisakosok a szíriai polgárháború civil áldozatainak mentésével foglalkoznak olyan térségekben, amelyek nem állnak a damaszkuszi rezsim ellenőrzése alatt. A szíriai vezetés viszont külföldi kormányok bábjának tartja a mentőszervezetet, amelyet tavaly Nobel-békedíjra is jelöltek. A szervezetet többek között Nagy-Britannia, Hollandia, Japán, Németország és az Egyesült Államok is pénzzel támogatja.

(MTI)

folytatás

Legkedveltebb hírek
A rapper egy Broward megyei motorkerékpár-kereskedésből távozott épp, amikor egy gépkocsiból több lövés is érte
2018-06-19 00:27:43 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Videó is készült az esetről.
2018-06-19 00:05:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez