Trump ijesztget, egymillió katona megy hadgyakorlatra Venezuelában

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Trump ijesztget, egymillió katona megy hadgyakorlatra Venezuelában

Donald Trump amerikai elnök Venezuela elleni új szankciókról írt alá rendeletet pénteken.

A Fehér Ház közlése szerint az elnöki rendelettel az amerikai kormányzat célja a nyomásgyakorlás Nicolás Maduro venezuelai elnökre, annak érdekében, hogy rábírja őt a zsarnokság megállítására.

Az új szankciók megtiltanak bármiféle gazdasági tárgyalást a venezuelai kormány és a venezuelai állami vállalat (PDVSA) adóssága és kibocsátott részvényei ügyében. A Fehér Ház ugyanakkor leszögezte, az elnöki rendelet lehetővé teszi az amerikai pénzügyminisztériumnak más kereskedelmi és humanitárius tranzakciók, köztük kereskedelmi megállapodások, vagy az olajexport és -import finanszírozását, bár ez utóbbi csakis a venezuelai állami olajvállalat amerikai leányvállalatára, a Citgóra érvényes.

Nem maradunk mozdulatlanok Venezuela összeomlása láttán

– olvasható a Fehér Ház kommünikéjében.

Fotó: Europress

A közlemény hozzáteszi, a most hozott intézkedéseket nagyon gondosan dolgozták ki, annak érdekében hogy a venezuelai kormányt megfosszák alapvető pénzügyi forrásától.

Az Egyesült Államok ismét felszólítja Venezuelát a demokrácia helyreállítására, szabad és igazságos választások megszervezésére, valamennyi politikai fogoly azonnali és feltételek nélküli szabadon bocsátására és a venezuelai nép elnyomásának megszüntetésére.

Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete a világszervezet New York-i székházában kijelentette: a szankciók “erős üzenetet” küldenek Maduro elnöknek.

Az Egyesült Államok nem fogja eltűrni azt a diktatúrát, amelyet Maduro megpróbál kiépíteni

– fogalmazott.

Venezuelát jó ideje emészti mély politikai, társadalmi és gazdasági válság, s ezt az amerikai médiumok szorosan figyelemmel kísérik. A Forbes magazin a napokban például – venezuelai rendőrségi forrásokra hivatkozva – arról írt, hogy a dél-amerikai országban oly’ mértékű az éhínség, hogy éhségük csillapítására az emberek az állatkertből lopnak állatokat, s azokat főzik meg.

Óriási hadgyakorlat

Mindeközben több mint 900 ezer kormánypárti katona, milicista és civil vesz részt Venezuelában a hétvégén tartandó hadgyakorlaton – közölte pénteken Remigio Ceballos, a venezuelai fegyveres erők hadműveleti parancsnokságának vezetője.

Közlése szerint a résztvevők között lesz a fegyveres erők kötelékében működő, szintén civilekből álló Nemzeti Milícia is, amelyet még Hugo Chávez néhai elnök alapított rendelettel, 2007-ben.

A hadgyakorlatot múlt hétfőn hirdette meg Nicolás Maduro államfő, miután Donald Trump amerikai elnök egy esetleges katonai beavatkozásról tett említést.

Fotó: Europress

Az államfő helyi idő szerint csütörtökön beszédet intézett a hadsereghez, és egységre szólította annak tagjait. Mint fogalmazott,

szorosra kell zárni a hadsereg sorait, semmilyen megosztottságnak nincs most itt az ideje.

Trump két hete azt mondta, hogy Venezuelát illetően sokféle megoldás van terítéken, köztük szükség esetén a katonai hadművelet is. Később Mike Pompeo, a Központi Hírszerző Ügynökség igazgatója viszont a Fox televíziónak azt mondta: a katonai beavatkozás lehetőségének megemlítésével Trump csak reményt akart önteni a venezuelaiakba.

A caracasi elnöki palotából kedden közvetített televíziós beszédében Maduro azt mondta: párbeszédre van szükség a Caracas és Washington közti kapcsolatok javításának érdekében.

Csak beszéd útján érthetjük meg egymást

– mondta, és ismételten megerősítette, hogy kész telefonon beszélni az amerikai elnökkel.

folytatás

Legkedveltebb hírek
Nemzetközi együttműködéssel folytatott titkos nyomozás révén felszámolták a világ egyik legnagyobb illegális online kereskedelmi portálját és letartóztatták feltételezett üzemeltetőit, három német férfit ? közölték idén májusban német illetékesek
2019-07-21 19:38:38 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
?Azt a fajta sokkot, amit a mellem elvesztése okozott, soha nem éreztem előtte?A mellrákon és mellamputáción átesett nők sok időt kénytelenek várni a plasztikai helyreállító műtétre
2019-07-21 19:16:23 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Minden jegy elkelt az U19-es kézilabda Európa-bajnokság vasárnapi döntőjére
2019-07-21 18:52:00 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Szerdán mi is írtunk róla, hogy a netet ellepték a felhasználók öregített fotói az ismét felkapott FaceApp nevű mobilalkalmazásnak köszönhetően, ami frissen készített szelfik vagy a telefonon tárolt fotók alapján alakít át arcokat
2019-07-21 18:44:40 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez