Milliókra büntették a spanyolok is a Facebookot

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Milliókra büntették a spanyolok is a Facebookot

A spanyol adatvédelmi hatóság (AEPD) 1,2 millió euróra (367 millió forint) büntette a Facebookot adatvédelmi szabályok megszegése miatt. A szervezet szerint a közösségi cég három téren is megsérti azon törvényeket, amik az állampolgárok adatait és magánszféráját védik.

Úgy találták, hogy a Facebook nem tájékoztatta arról megfelelően több millió spanyol felhasználóját, miként használják fel a róluk gyűjtött adatokat, és nem edukálta őket arról, hogy az olyan személyes információkat ? mint a politikai, szexuális beállítottság, vallás, személyes érdeklődi körök és böngészési szokások ? miként hasznosítják a hirdetési piacon.

Milliárdokra bünteti az EU a Facebookot Nemcsak Orbán Viktor és kormánya húzta ki a gyufát az EU-nál: az Európai Unió versenyjogi hatóságai 110 millió eurós, azaz 34 milliárd forintos büntetést szabtak ki a közösségi oldalra, amiért a WhatsApp 2014-es felvásárlását megelőzően félrevezető adatokat szolgáltatott az átvilágítást végző szerveknek.

Mindehhez hozzátették, hogy Zuckerbergék illegálisan követik sütikkel azon felhasználók böngészési szokásait, akik nem regisztráltak a közösségi oldalra, és megsértették a spanyol felhasználók jogait azzal is, hogy a törölt fiókok adatait annak megszüntetése után több mint 17 hónapig tárolták.

A hatóság szerint egy alkalommal komoly szabálysértésről volt szó, amiért 600 ezer eurót, a további két esetért pedig 300-300, így összesen 1,2 millió eurót határoztak meg büntetésképp. Ez az összeg valószínűleg nem rendíti meg különösebben a Facebookot, hiszen csak az előző negyedévben 8 milliárd dollárt bevételre tettek szert.

Európa több adatvédelmi szerve figyeli a Facebook adatgyűjtési és kezelési módszereit, idén Franciaországban büntették a céget 150 ezer euróra. Májusban az Európai Unió versenyjogi hatósága 110 millió eurós, azaz 34 milliárd forintos büntetést szabott ki a közösségi oldalra, amiért a WhatsApp 2014-es felvásárlását megelőzően félrevezető adatokat szolgáltatott az átvilágítást végző szerveknek.

folytatás

Legkedveltebb hírek
Az Oktatási Hivatal (OH) közzétette a Magyarországon működő felsőoktatási intézmények vizsgálatának 2019-es ütemtervét, de a budapesti Közép-európai Egyetem (CEU) nem szerepel a listán ? tudtuk meg a CEU rektorhelyettesétől
2019-03-23 08:15:00 | Hozzászólások: 0 | Népszava
A jelek szerint a Fideszben semmilyen formális döntés nem született arról, hogy a párt "önkéntesen" felfüggeszti tagságát az Európai Néppártban, ez ugyanakkor ellentétes lehet a párt alapszabályával ? írta meg a Népszava
2019-03-23 08:00:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Ha Robert Mueller jelentésében lesznek is perdöntő állítások, az elnök "trónfosztása" akkor sem egy szimpla jogi procedúra, hanem bonyolult politikai hadjárat - hiszen a republikánusok nélkül nem megy
2019-03-23 07:45:31 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Gyöngyösi Márton listavezető elképzelhetőnek tart olyan forgatókönyvet, hogy pártja felvételét kéri az EPP-be
2019-03-23 07:30:00 | Hozzászólások: 0 | Népszava
A jelentést – a tárca belső szabályzatának megfelelően – William Barr igazságügyi miniszter kapta meg
2019-03-23 07:14:03 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Három éve már, hogy otthagyta a munkahelyét, vagy ahogy ön mondja: a harmincas éveiben nyugdíjba vo
2019-03-23 06:58:37 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez