Majmok szerzői jogokkal?

| Cikk eltávolítása
Cimkék:

A selfie-készítő majom két éve húzódó ügye úgy néz ki a végéhez közeledik – és a tehetséges emberszabású részleges győzelmet könyvelhet el magának!

Még 2011-ben, David Slater fényképész egy fekete üstökös makákó csapatot szeretett volna lencse végre kapni az indonéz dzsungelben, amikor is az egyik vállalkozó szellemű emlősnek sikerült a gép közelébe férkőznie, és kioldani a zárat. Az eredmény egy selfie lett, aminek népszerűségét bármelyik Insta-celeb megirigyelné, és nem utolsó sorban elegendő pénzt hozott a konyhára Slaternek ahhoz, hogy fedezze további útjainak költségét. A majom hamar népszerűvé vált Naruto néven.

Az esetből akkor kerekedett bírósági ügy, amikor két weboldal lehozta az említett képet, azonban nem fizettek a fotósnak jogdíjat – mondván, a fénykép valójában a majom tulajdona, hiszen ő készítette, vagyis a szerzői jogoknak is ő a tulajdonosa, nem pedig Slater. A Peta állatjogi csoport ezen a ponton csatlakozott be a vitába és pert indított a fényképész és cége, a Wildlife Personalities Ltd. ellen, mint Naruto képviselője, vagy ahogy magukat nevezték, mint ?közeli barátja?. A szervezet követelte, hogy a fénykép bevételeiből Naruto is kapja meg a neki járó részesedést. Az állatvédő szervezet az Egyesült Államokban sajnos elvesztette az ügyet első fokon, ezért fellebbeztek. A fellebbezésüket szintén elutasította a bíróság, ugyanakkor a kezdeményezésnek meg lett az eredménye – Slater felajánlotta, hogy a jövőbeli, képből származó bevétel 25%-át átadja Naruto-nak.

Biztos a majomnak is lett volna ötlete, hogyan költse el a pénzt, azonban a felajénlott összeg valójában olyan jótékonysági szervezetekhez kerül majd, akiknek célja a fekete üstökös makákók élőhelyének védelme, fenntartása, eredeti állapotában való megőrzése.

A fényképész és a Peta egy közös nyilatkozatában kiemelte, hogy az ügy fontos kérdéseket vet fel az emberi jogok nem-emberi élőlényekre, állatokra való kiterjesztésével kapcsolatban, amelyet mindketten támogatnak.

A Peta e mellett megjegyezte, hogy a híressé vált majom és fotója is azt bizonyítja, hogy az emberszabásúak és más állatok is rendkívül érzékeny és intelligens lények, és ugyanúgy megilleti őket a szellemi tulajdonuk birtoklása, és az ahhoz kapcsolódó minden jog, mint az embereknek.

Az Amerikai Szerzői Jogok Hivatala azonban nem ért ezzel teljesen egyet. Az eset után, 2014-ben átalakították a jogszabályt, ami most már kimondja, hogy csupán olyan szerzői jogok jegyeztethetőek be, amelyek emberhez, vagyis természetes jogi személyhez tartoznak.

Forrás: Forbes, Independent

 

folytatás

Legkedveltebb hírek
Még mindig nem sikerült teljesen kijavítani a MouseJack nevű biztonsági rést
2019-07-16 08:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Sokan nem törődnek vele, hogy milyen adatokat osztanak meg magukról a Facebookon, és boldogan kiírják, hogy most egy hónapig Hawaiin lesznek
2019-07-16 06:30:40 | Hozzászólások: 0 | FN -tech
2019-07-16 05:02:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Tudomány
Kedden hallgatja meg az amerikai szenátus David Marcust, aki a Facebookon belül a cég saját kriptopénzéért, a Libráért (is) felelős
2019-07-15 20:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
A skót szélturbinákban mindig is megvolt a potenciál, az elmúlt hat hónapban azonban hihetetlen hatékonysággal dolgoztak
2019-07-15 19:33:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
A Microsoft 2018 augusztusában bezárta a németországi adatközpontját, a hesseni adatvédelmi biztos szerint így már nincsenek biztonságban a gyerekek szeémlyes adatai
2019-07-15 19:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez