Majmok szerzői jogokkal?

| Cikk eltávolítása
Cimkék:

A selfie-készítő majom két éve húzódó ügye úgy néz ki a végéhez közeledik – és a tehetséges emberszabású részleges győzelmet könyvelhet el magának!

Még 2011-ben, David Slater fényképész egy fekete üstökös makákó csapatot szeretett volna lencse végre kapni az indonéz dzsungelben, amikor is az egyik vállalkozó szellemű emlősnek sikerült a gép közelébe férkőznie, és kioldani a zárat. Az eredmény egy selfie lett, aminek népszerűségét bármelyik Insta-celeb megirigyelné, és nem utolsó sorban elegendő pénzt hozott a konyhára Slaternek ahhoz, hogy fedezze további útjainak költségét. A majom hamar népszerűvé vált Naruto néven.

Az esetből akkor kerekedett bírósági ügy, amikor két weboldal lehozta az említett képet, azonban nem fizettek a fotósnak jogdíjat – mondván, a fénykép valójában a majom tulajdona, hiszen ő készítette, vagyis a szerzői jogoknak is ő a tulajdonosa, nem pedig Slater. A Peta állatjogi csoport ezen a ponton csatlakozott be a vitába és pert indított a fényképész és cége, a Wildlife Personalities Ltd. ellen, mint Naruto képviselője, vagy ahogy magukat nevezték, mint ?közeli barátja?. A szervezet követelte, hogy a fénykép bevételeiből Naruto is kapja meg a neki járó részesedést. Az állatvédő szervezet az Egyesült Államokban sajnos elvesztette az ügyet első fokon, ezért fellebbeztek. A fellebbezésüket szintén elutasította a bíróság, ugyanakkor a kezdeményezésnek meg lett az eredménye – Slater felajánlotta, hogy a jövőbeli, képből származó bevétel 25%-át átadja Naruto-nak.

Biztos a majomnak is lett volna ötlete, hogyan költse el a pénzt, azonban a felajénlott összeg valójában olyan jótékonysági szervezetekhez kerül majd, akiknek célja a fekete üstökös makákók élőhelyének védelme, fenntartása, eredeti állapotában való megőrzése.

A fényképész és a Peta egy közös nyilatkozatában kiemelte, hogy az ügy fontos kérdéseket vet fel az emberi jogok nem-emberi élőlényekre, állatokra való kiterjesztésével kapcsolatban, amelyet mindketten támogatnak.

A Peta e mellett megjegyezte, hogy a híressé vált majom és fotója is azt bizonyítja, hogy az emberszabásúak és más állatok is rendkívül érzékeny és intelligens lények, és ugyanúgy megilleti őket a szellemi tulajdonuk birtoklása, és az ahhoz kapcsolódó minden jog, mint az embereknek.

Az Amerikai Szerzői Jogok Hivatala azonban nem ért ezzel teljesen egyet. Az eset után, 2014-ben átalakították a jogszabályt, ami most már kimondja, hogy csupán olyan szerzői jogok jegyeztethetőek be, amelyek emberhez, vagyis természetes jogi személyhez tartoznak.

Forrás: Forbes, Independent

 

folytatás

Legkedveltebb hírek
Egy ausztrál kutatócsoport készítette a felvételeket
2020-08-04 20:11:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
A Google egyelőre csak néhány Pixel- és Samsung-telefon számára tette elérhetővé a Közeli megosztás nevű funkciót, de a következő hetekben tovább bővülhet majd a lista
2020-08-04 20:08:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
A klinikai teszteket 1600 önkéntes bevonásával végzik
2020-08-04 19:42:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
A kutatók szerint a Mars egykor sokkal hidegebb lehetett, mint most, így valószínűleg nem folyékony víz volt a vörös bolygó felszínén
2020-08-04 19:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Bár az emberiség történelme telis-tele van sötét, illetve homályos foltokkal, vannak olyan kérdések, amelyek nemzedékeken, vagy akár évezredeken át is képesek megmozgatni az emberek fantáziáját, Stonehenge építésétől Kleopátra sírjának hollétén át Amelia Earhart eltűnéséig
2020-08-04 18:14:00 | Hozzászólások: 0 | Múlt-Kor
Az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság 18 hónapnyi vizsgálat után összegezte, mi mindenen kellene változtatni ahhoz, hogy a Boeing 737 MAX-ok biztonságosak legyenek
2020-08-04 18:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez