Mit tud a Tinder a magánéletünkről?

| Cikk eltávolítása
Cimkék:

Az adatvédelem sokszor nehéz lehet, ugyanis nem látható, nem érezhető, mégis ez egy olyan területe életünknek, amire mindig igyekszünk odafigyelni. Posztolunk a telefonunkról, a tabletekről, videojátékokkal játsszunk és órákat töltünk el bizonyos applikációkkal. Folyamatosan frissítjük a profilunkat a közösségi média oldalakon és közben olyan információkat osztunk meg, amit jobb lett volna megtartani magunknak. A legtöbben azt feltételezzük, hogy személyes adataink teljes biztonságban vannak, azonban ennek igen csekély a valóság alapja.

Mennyit tudnak?

Judith Duportail idén szeptemberben, kihasználva az Európai Unió erre vonatkozó adatvédelmi szabályzatát, kérvényezte kedvenc társkereső alkalmazásától, hogy adják át az összesrendelkezésre álló adatot, ami róla gyűjtöttek. Biztosan nem várta, hogy ez egy több mint 800 oldalas dokumentum lesz és, hogy a Tinder látszólag többet tud róla, mint ő saját magáról. Az esetről a Guardian UK is lehozott egy cikket.

De mégis hogyan tud egy applikáció ennyi adatot összegyűjteni a magánéletünkről? Sajnos igen könnyen, még hozzá a mi segítségünkkel. A rendszer minden információt megőriz a profilokról amiket valaha megnéztünk, a potenciális egyezésekről, a helyekről, ahol ahonnan bejelentkeztünk az app-ba, a kedvenc zenéinkről, a nem kedvelt ételekről, a szakmai hátterünkről, sőt, még a profilhoz kapcsolódó Facebook és Instagram fiókokról is. Ezek az adatok pedig olyannyira értékesek bizonyos cégek számára, hogy akár ölnének is érte.

Jogukban áll?

Mielőtt azt hinnénk, hogy a randi-alkalmazás tőrbe csalt minket, fontos megjegyezni, hogy a Tinder már az első regisztráció alkalmával egyértelművé teszi, hogy az applikáción keresztül megosztott információk nem biztos, hogy bizalmasak maradnak. Ráadásul számos tárolt adatot bárki feltörhet, aki rendelkezik egy kissé komolyabb technikai tudással. A Tindernek továbbá jogában áll az általa gyűjtött adatokat eladni más cégeknek, potenciális vevőknek ha éppen úgy kívánja.

Miért játsszuk a kezükre adatainkat?

Az személyes adataink gyűjtése mára mindenki számára ismert. Akkor mégis miért adjuk ki őket? A Flirtar applikáció alapítója, Renan Godinho szerint az online társkeresők esetében valóban egy nagyon intim dologról van szó. ?Maga a tény, vagy lehetőség, hogy megtaláljuk álmaink párját néhány kattintással és csúsztatással sokak számára annyira lenyűgöző és vonzó, hogy ezért nagyobb hajlandóságot mutatnak megosztani személyes adataikat az ilyen applikációkkal, mint más alkalmazások esetében. Épp ezért kell még óvatosabbnak lennünk azzal, ahogyan ezeket az információkat kezeljük?. A Flirtar, ami arcfelismerést, geolokációt és AR-t alkalmaz a tökéletes társ megtalálása érdekében ígéri, hogy nem adja el a felhasználók adatait marketing célokra a megkérdezésük nélkül.

Az online társkeresés egy olyan szenzitív terület, ami megkövetelné a fokozott óvatosságot a személyes adatok kezelését illetően. Ugyanakkor a társkereső applikációk a törvény értelmében olyanok, mint bármelyik másik alkalmazás. Vagyis, ha elfogadjuk a felhasználási feltételeket, a cégek annak megfelelően járhatnak el adatainkkal. Igaz, hogy vannak kivételek, de a legnagyobb piaci szereplők nincsenek kötelezve személyes adataink védelmére. Épp ezért leginkább a felhasználókon múlik, hogy biztonságosan, ennek tudatában használják az alkalmazásokat.

Forrás

Forbes

folytatás

Legkedveltebb hírek
A Samsung megkezdte a 12 gigabájtos memórialapkáik tömeggyártását
2019-07-23 15:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Az elmúlt napokban mindenki a FaceApp nevű alkalmazással öregítette az arcképét, amivel kapcsolatban több szakértő is adatvédelmi aggályokat fogalmazott meg
2019-07-23 14:40:10 | Hozzászólások: 0 | FN -tech
A júniusihoz hasonló hőhullám érheti el ezekben a napokban Európa nyugati részét
2019-07-23 14:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
127 éve, 1892. július 23-án született Hailé Szelasszié, Etiópia utolsó, 225. császára. 1974-es bukás
2019-07-23 13:44:00 | Hozzászólások: 0 | Múlt-Kor
Egy friss felmérés szerint egyre csak nő azon felhasználók száma, akik valamilyen androidos készülékre váltják le addig használt iPhone-jukat, az Apple-nek pedig ideje villantania, ha szeretné megőrizni eddigi vonzerejét
2019-07-23 13:05:04 | Hozzászólások: 0 | FN -tech
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez