Végre sikerült megfejteni a titokzatos ókori szöveget

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Végre sikerült megfejteni a titokzatos ókori szöveget

A kutatóknak nagyjából 150 évre volt szüksége, mire sikerült lefordítaniuk azt a luvi nyelven írt szöveget, amely a késő bronzkorban született. Az áttörést a héten jelentették be – számol be az IFLScience.

Fred Woudhuizen, független luvi szakértő és Eberhard Zangger, a Luwian Studies alapítvány elnöke a Proceedings of the Dutch Archeological and Historical Society’s folyóirat decemberi számában fogják ismertetni eredményeiket.

A szöveg egy erős királyság, Mira felemelkedéséről szól. A fordítás alapján a terület ura, Masuittasz, megkaparintotta a trójai trónt Valmusz királytól, majd csak úgy adta vissza a térség ellenőrzését, hogy előtte Trójának hűségesküt kellett tennie. Masuittasz halála után fia, Kupantakuruntasz lett a mirai király, aki ismét elfoglalta Tróját, és magát a terület őrzőjének nyilvánította.

Woudhuizen és Zangger úgy vélik, hogy Mira a luvi civilizációhoz tartozott. A szakértők szerint ez ugyanaz a kultúra, melyet a történészek és a korai források is tengeri népekként emlegetnek. A kutatók arra jutottak, hogy a civilizáció valójában több kisebb anatóliai királyságból állt, melyek lakói luvi nyelven beszéltek.

Zangger szerint a luvi népek fontos szerepet játszottak a ?nulladik világháborúban”. A konfliktus a trójai háborúban csúcsosodott ki.

A hosszú harcokban a korszak több jelentős hatalma, például Egyiptom és Mükéné is elbukott. Zangger úgy gondolja, időszámítás előtt 1117 körül ez a folyamat hozta el a késő bronzkor végét.

A kutatók által elemzett felirat valójában egy másolat, melyet 1878-ban készített egy francia régész, Georges Perrot. Az archeológus egy frízen azonosította a luvi nyelven írt forrást. Az eredeti díszítőelem mára már nem lelhető fel, anyagát a 19. században egy mecset építéséhez használták fel.

Sok szakértő úgy véli, hogy Perrot másolata nem megbízható – néhány szakértő egyenesen hamisítványnak tekinti. Woudhuizen és Zangger azonban rávilágított: igen nehéz elképzelni, hogy utólag bárki is létrehozhatott volna egy ilyen hosszú szöveget egy ennyire bonyolult és nehezen értelmezhető nyelven. Jelenleg a világon csupán 20 tudós képes lefordítani a luvi forrásokat.

Az új eredmények mindenképp érdekesek, ugyanakkor borítékolható, hogy Woudhuizen és Zangger tanulmánya komoly szakmai vitát fog kiváltani.

(Kiemelt kép: a trójai ásatás helyszíne, JudyDillon/Thinkstock)

folytatás

Legkedveltebb hírek
Az egyetem társadalomtudósai közleményben tudatták: remélik, hogy az MTA-nál dolgozó kollégáik továbbra is szabadon végezhetik munkájukat
2018-06-21 10:20:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Az Alkotmánybíróság (Ab) mulasztásos alaptörvény-ellenességet állapított meg a jogszerűen letelepedett nem magyar állampolgárok névváltoztatási eljárásával kapcsolatban, ezért felhívta az Országgyűlést, hogy év végéig szabályozza a kérdést - tette közzé csütörtökön az Ab a honlapján
2018-06-21 10:03:27 | Hozzászólások: 0 | hirextra
Kilenc évesen vért vett otthon a nagymamájától, mert mindenáron orvos szeretett volna lenni
2018-06-21 09:20:24 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Az ausztrál Victoria állam legfelsőbb bírósága gyilkosság vádjában bűnösnek találta azt a nőt, aki megölt egy négy gyermekes anyát azért, hogy megkapja a gyerekek felügyeleti jogát
2018-06-21 09:19:50 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Arnold Schwarzeneggernek 5 gyereke van, közülük a legismertebb Patrick Schwarzenegger, aki egy ideig járt Miley Cyrusszal is
2018-06-21 09:13:23 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Szombathelyi Járási és Nyomozó Ügyészség lopás bűntette miatt emelt vádat az ellen a román állampolgárságú férfi ellen, aki ismeretlen társaival négy óra leforgása alatt két város bevásárlóközpontjába tört be és összesen csaknem 5 millió forint értékű ékszert és parfümöt lopott tavaly júniusban
2018-06-21 09:12:04 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez