Miért ne szelfizz lajhárokkal?

| Cikk eltávolítása
Cimkék:

Bár nagyon cuki tud lenni egy karonülő kislajhárral közösen készült fotó, létezik azonban egy sötét oldala is a vadállatos szelfiknek, amelyről talán mit sem tudsz.

Szerencsére a legtöbb embernek esze ágában sincs bántani a vadon élő állatokat, a World Animal Protection civil szervezet mégis szeretné felhívni a figyelmünket arra, hogy az állatokkal készített szelfik népszerűsége sajnos elindított egy kedvezőtlen hatást is. A lelkes szelfizők kedvéért ugyanis néhány ökoturizmussal foglalkozó cég illegálisan befogott állatokat (köztük például lajhárokat és krokodilokat) tart borzasztó körülmények között, hogy velük tudjanak közös szelfit készíteni az arra járó turisták. Mi ezzel a gond? Elég sok, de az egyik legrosszabb talán, hogy amikor épp nem ?szerepelnek?, az állatokat többek között nem működő hűtőszekrényekben ?tárolják?.

A szervezet éppen emiatt most azt kéri az Instagram közönségétől, hogy mellőzzék az ilyen módon veszélyeztetett, vadon élő állatokkal vagy állatokról készült fotók feltöltését, amikből már így is több milliárdnyi szerepel a közösségi oldalon.

A World Animal Protecion elnöke, Steve Mclvor elmondta, hogy az Amazon vidékén ? Brazíliában és Peruban ? két nagyon népszerű, turisták által gyakran látogatott helyszínen is végeztek ellenőrzéseket, és szívszorító körülményekkel találkoztak. Az ellenőrzés során azt látták, hogy amikor épp nem kell szelfikhez pózolniuk, a hangyászokat ütik, a kajmánokat leragasztott szájjal régi, elromlott hűtőszekrényekben tartották, az anakondákat pedig sötét dobozokba zárták.

Az egyébként fákon élő lajhárok sem úszták meg a fogva tartást. Mclvor így mesél erről:

?A lajhárokat még kölyökként veszik el az anyjuktól, és tartják fogva a közösségi média számára készített szelfik kedvéért. Egy-egy lajhárt a fotózás miatt egymás után akár öt ember is percekig a kezében tart, ami ezeknek az állatoknak elviselhetetlen mértékű stresszt okoz. És amikor a lajhároknak már nem kell a fotókhoz pózolniuk, a szemek elől rejtett helyen fákhoz kötözik őket. Ezek között a mostoha körülmények között maximum hat hónapig maradnak életben.?

írásos közleményében az Instagram egyik szóvivője így nyilatkozott a Mashable-nek:

?Megtiltjuk, hogy az Instagramot bárki állatkínzással kapcsolatos esemény vagy bűntény megszervezésére vagy népszerűsítésére használja.?

A Facebook tulajdonában álló közösségi csatorna tökéletesen tisztában van az etikátlan módon készített szelfikkel is:

?Folyamatosan egyeztetünk vadállat szakértőkkel, és igyekszünk a felhasználóink figyelmét felhívni minden olyan dologra, amely az állatoknak vagy a természetre nézve káros lehet.?

A World Animal Protecion szeretné elérni, hogy az Instagram módosítsa a felhasználási feltételeit, és kapjon benne helyet egy, az állatok elleni erőszakra vonatkozó rész. Arra is bátorítják a felhasználókat, hogy írják alá a ?Wildlife Selfie? petíciójukat, ezzel is jelezve az Instagram felé, hogy jelentős számú embert foglalkoztat a téma.

Azoknak, akik olyan helyre utaznának, ahol lajhárok élnek, a szervezet ezt az üzenetet küldi emlékeztetőül:

?A lajhárok nem vágynak babusgatásra és simogatásra. Ők csak szeretnének életben maradni.?

Forrás

Mashable

folytatás

Legkedveltebb hírek
Ami a hétvégén felröppent, arról hétfőre kiderült, hogy igaz
2017-12-11 22:21:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Aztán a Marsra. A Trump által aláírt program célja, hogy ismét vezetők legyenek az űrkutat
2017-12-11 21:30:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Tudomány
Főleg ilyen messze. 13 milliárd fényévnyire van tőlünk, és 800 milliószor nehezebb a Napná
2017-12-11 20:44:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Tudomány
A karácsony közeledtével sokan böngészik a különböző technikai kütyük adatait, és próbálnak kiigazodni a betűszavak tengerén
2017-12-11 20:14:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Közel két hónapon át nyúztuk a Huawei legjobbnak ígért telefonját
2017-12-11 20:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Már a bőröndök is egyre okosabbá válnak, azonban ennek egyáltalán nem örülnek a légitársaságok
2017-12-11 19:00:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez