Mi a közös a Szex és New Yorkban és a Barátok köztben?

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Mi a közös a Szex és New Yorkban és a Barátok köztben?

Számtalan sorozat neve egy városra vagy konkrét helyszínre utal. Ezek a helyszínek pedig mindig is nagy hatással voltak az egyes karakterekre, néhány szériát pedig kifejezetten ezekre építettek. A Helyszínelők esetében például a New York-i és a Los Angeles-i szál is teljesen elkülönült. A lokáció tudatos kiválasztása azonban nemcsak a  történetek alakulása miatt érdekes, hanem a helyszín kulturális továbbélése szempontjából is jelentős hatással bír.

Azok a sorozatkészítők, akik olyan, jól ismert helyszíneket, szimbólumokat, épületeket választanak, mint például New York, a kaliforniai óceánpart vagy a seattle-i Space Needle (utóbbi például a Grace Klinika szinte összes epizódjában felbukkan) mondhatni biztosra mennek. A másik változat szerint éppen, hogy ismeretlen vagy eddig eldugott helyeket emelnek vonzó látványossággá és célponttá. Ilyen például a Dallasból ismert Southfork Ranch vagy a Highclere Castle-t ismertté tevő Downtown Abbey.

Hogyan hatnak a városokra a sorozatok?

Ennek egyik jó példája, hogy az utóbbi időben megnövekedett a turizmus Észak-Kalifornia festői partvidékén is, ahol az HBO legújabb sikersorozata, a Hatalmas kis hazugságok (Big Little Lies) játszódik.

Egy sorozat azonban nemcsak színészeket emelhet a magasba, hanem városokat, államokat, országokat ? sőt lakótelepeket is. Jó példa erre a Szomszédok teleregény. A rendszerváltás körüli Magyarországon játszódó, a maga egyszerűségével és moralizálásával is szerethető sorozatot azóta is óriási kultusz övezi.

Mindezt az is jól mutatja, hogy a mai napig szerveznek a sorozathoz köthető sétákat és programokat a gazdagréti lakótelepen és a Lantos utcában. A sorozat 30. születésnapja alkalmából idén szeptemberben Szomszédok-fesztivált is rendeztek Gazdagréten, ahol az érdeklődők nemcsak a forgatási helyszínként szolgáló utcákat tekinthették meg, de érdekes vetélkedőkben is részt vehettek Mágenheim Julival, Gábor Gáborral vagy Vágási Ferivel.

A Barátok közt szereplőinek otthont adó, a főcímben is megjelenített Mátyás király téri társasház a valóságban a Kós Károly tér 4. szám alatt található a budapesti Wekerle-telepen. A helyszín a sorozatnak köszönhetően az elmúlt húsz évben valószínűleg nem várt ismertségre tett szert. A sorozatkészítők szeretnek a rajongók kedvében járni, a Jóbarátok valóságban nem létező Central Perk kávézóját például a sorozat 20. évfordulója alkalmából 2014 szeptemberében ?újranyitották?, és több hónapon keresztül valóságos zarándokhelyként üzemelt.

Miért vágyunk Jockey farmjára vagy a Jóbarátok kávézójába?

A kulcs a vonzalom, a siker és a kultusz. Hiába a szép helyszín, ha nincs jó történet, és ez fordítva is igaz. Egy korábban jelentéktelennek tűnő helyet is varázslatossá tesz a kötődés, amiért aztán az igazi rajongók képesek órákat vagy napokat utazni, hogy személyesen is részesei legyenek az élménynek. A kedvenc sorozatok helyszíneire akár a kanapénkon ülve is eljuthatunk, hiszen az Invitel kínálatában a legújabb sorozatokat és a legnagyobb régi kedvenceket is megtalálhatjuk. Ha HD minőségben követjük a heti eseményeket, akkor pedig még valóságosabb lehet az élmény.

folytatás

Legkedveltebb hírek
Egyre-másra lepik el a közösségi média oldalakat az olyan képek, ahol az emberek büszkén mosolyognak, miközben szivárvány színűre pingált hónaljszőrüket mutatják a kamerának
2019-01-20 14:04:09 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Cseh Katalint, a Momentum EP-listavezetőjét azért motozták meg állítása szerint, majd indítottak eljárást ellene, mert korábban egy üres réten meggyújtott egy füstszórót
2019-01-20 14:00:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Hosszú betegség után elhúnyt Andy Vajna, a magyar és a nemzetközi filmipar meghatározó alakja, filmproducer, nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos
2019-01-20 13:58:45 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Életének 75. évében hosszú betegség után budapesti otthonában elhunyt Andy Vajna ? közölte
2019-01-20 13:40:28 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Az internet tele lett tíz éves fotókkal, hála egy kihívásnak, ami révén mindenki megmutatta, hogyan nézett ki anno és hogyan néz ki ehhez képest most, és kissé későre Kendall Jenner is felpattant erre a trendre
2019-01-20 13:27:33 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez