Mi a közös a Szex és New Yorkban és a Barátok köztben?

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Mi a közös a Szex és New Yorkban és a Barátok köztben?

Számtalan sorozat neve egy városra vagy konkrét helyszínre utal. Ezek a helyszínek pedig mindig is nagy hatással voltak az egyes karakterekre, néhány szériát pedig kifejezetten ezekre építettek. A Helyszínelők esetében például a New York-i és a Los Angeles-i szál is teljesen elkülönült. A lokáció tudatos kiválasztása azonban nemcsak a  történetek alakulása miatt érdekes, hanem a helyszín kulturális továbbélése szempontjából is jelentős hatással bír.

Azok a sorozatkészítők, akik olyan, jól ismert helyszíneket, szimbólumokat, épületeket választanak, mint például New York, a kaliforniai óceánpart vagy a seattle-i Space Needle (utóbbi például a Grace Klinika szinte összes epizódjában felbukkan) mondhatni biztosra mennek. A másik változat szerint éppen, hogy ismeretlen vagy eddig eldugott helyeket emelnek vonzó látványossággá és célponttá. Ilyen például a Dallasból ismert Southfork Ranch vagy a Highclere Castle-t ismertté tevő Downtown Abbey.

Hogyan hatnak a városokra a sorozatok?

Ennek egyik jó példája, hogy az utóbbi időben megnövekedett a turizmus Észak-Kalifornia festői partvidékén is, ahol az HBO legújabb sikersorozata, a Hatalmas kis hazugságok (Big Little Lies) játszódik.

Egy sorozat azonban nemcsak színészeket emelhet a magasba, hanem városokat, államokat, országokat ? sőt lakótelepeket is. Jó példa erre a Szomszédok teleregény. A rendszerváltás körüli Magyarországon játszódó, a maga egyszerűségével és moralizálásával is szerethető sorozatot azóta is óriási kultusz övezi.

Mindezt az is jól mutatja, hogy a mai napig szerveznek a sorozathoz köthető sétákat és programokat a gazdagréti lakótelepen és a Lantos utcában. A sorozat 30. születésnapja alkalmából idén szeptemberben Szomszédok-fesztivált is rendeztek Gazdagréten, ahol az érdeklődők nemcsak a forgatási helyszínként szolgáló utcákat tekinthették meg, de érdekes vetélkedőkben is részt vehettek Mágenheim Julival, Gábor Gáborral vagy Vágási Ferivel.

A Barátok közt szereplőinek otthont adó, a főcímben is megjelenített Mátyás király téri társasház a valóságban a Kós Károly tér 4. szám alatt található a budapesti Wekerle-telepen. A helyszín a sorozatnak köszönhetően az elmúlt húsz évben valószínűleg nem várt ismertségre tett szert. A sorozatkészítők szeretnek a rajongók kedvében járni, a Jóbarátok valóságban nem létező Central Perk kávézóját például a sorozat 20. évfordulója alkalmából 2014 szeptemberében ?újranyitották?, és több hónapon keresztül valóságos zarándokhelyként üzemelt.

Miért vágyunk Jockey farmjára vagy a Jóbarátok kávézójába?

A kulcs a vonzalom, a siker és a kultusz. Hiába a szép helyszín, ha nincs jó történet, és ez fordítva is igaz. Egy korábban jelentéktelennek tűnő helyet is varázslatossá tesz a kötődés, amiért aztán az igazi rajongók képesek órákat vagy napokat utazni, hogy személyesen is részesei legyenek az élménynek. A kedvenc sorozatok helyszíneire akár a kanapénkon ülve is eljuthatunk, hiszen az Invitel kínálatában a legújabb sorozatokat és a legnagyobb régi kedvenceket is megtalálhatjuk. Ha HD minőségben követjük a heti eseményeket, akkor pedig még valóságosabb lehet az élmény.

folytatás

Legkedveltebb hírek
Nem fizette ki az EKINT-nek megítélt 350 ezer forintos sérelmi díjat jóhírnév megsértése miatt
2018-11-19 12:56:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
Mit is lehetne válaszolni arra, hogy vajon Putyin gazda parancsára hozták-e ide Gruevszkit?
2018-11-19 12:42:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
Nagy port kavart múlt héten, amikor a Csak show és más semmi showkirálynője  elárulta, hogy egy másik nő is él vele és férjével
2018-11-19 12:37:28 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Ajánló - Nézd a Poggyászt szombat délelőtt a TV2-n!
2018-11-19 12:30:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
A Nyíregyháza-Nyírbátor és Mátészalka-Csenger vasútvonalak buszos pótlására keresnek alvállalkozót
2018-11-19 12:22:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
Szellemileg leépült, idős beteg embereket csapott be egy tíz fős csapat és kötött velük eltartási szerződést
2018-11-19 12:16:17 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez