Mi a közös a Szex és New Yorkban és a Barátok köztben?

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Mi a közös a Szex és New Yorkban és a Barátok köztben?

Számtalan sorozat neve egy városra vagy konkrét helyszínre utal. Ezek a helyszínek pedig mindig is nagy hatással voltak az egyes karakterekre, néhány szériát pedig kifejezetten ezekre építettek. A Helyszínelők esetében például a New York-i és a Los Angeles-i szál is teljesen elkülönült. A lokáció tudatos kiválasztása azonban nemcsak a  történetek alakulása miatt érdekes, hanem a helyszín kulturális továbbélése szempontjából is jelentős hatással bír.

Azok a sorozatkészítők, akik olyan, jól ismert helyszíneket, szimbólumokat, épületeket választanak, mint például New York, a kaliforniai óceánpart vagy a seattle-i Space Needle (utóbbi például a Grace Klinika szinte összes epizódjában felbukkan) mondhatni biztosra mennek. A másik változat szerint éppen, hogy ismeretlen vagy eddig eldugott helyeket emelnek vonzó látványossággá és célponttá. Ilyen például a Dallasból ismert Southfork Ranch vagy a Highclere Castle-t ismertté tevő Downtown Abbey.

Hogyan hatnak a városokra a sorozatok?

Ennek egyik jó példája, hogy az utóbbi időben megnövekedett a turizmus Észak-Kalifornia festői partvidékén is, ahol az HBO legújabb sikersorozata, a Hatalmas kis hazugságok (Big Little Lies) játszódik.

Egy sorozat azonban nemcsak színészeket emelhet a magasba, hanem városokat, államokat, országokat ? sőt lakótelepeket is. Jó példa erre a Szomszédok teleregény. A rendszerváltás körüli Magyarországon játszódó, a maga egyszerűségével és moralizálásával is szerethető sorozatot azóta is óriási kultusz övezi.

Mindezt az is jól mutatja, hogy a mai napig szerveznek a sorozathoz köthető sétákat és programokat a gazdagréti lakótelepen és a Lantos utcában. A sorozat 30. születésnapja alkalmából idén szeptemberben Szomszédok-fesztivált is rendeztek Gazdagréten, ahol az érdeklődők nemcsak a forgatási helyszínként szolgáló utcákat tekinthették meg, de érdekes vetélkedőkben is részt vehettek Mágenheim Julival, Gábor Gáborral vagy Vágási Ferivel.

A Barátok közt szereplőinek otthont adó, a főcímben is megjelenített Mátyás király téri társasház a valóságban a Kós Károly tér 4. szám alatt található a budapesti Wekerle-telepen. A helyszín a sorozatnak köszönhetően az elmúlt húsz évben valószínűleg nem várt ismertségre tett szert. A sorozatkészítők szeretnek a rajongók kedvében járni, a Jóbarátok valóságban nem létező Central Perk kávézóját például a sorozat 20. évfordulója alkalmából 2014 szeptemberében ?újranyitották?, és több hónapon keresztül valóságos zarándokhelyként üzemelt.

Miért vágyunk Jockey farmjára vagy a Jóbarátok kávézójába?

A kulcs a vonzalom, a siker és a kultusz. Hiába a szép helyszín, ha nincs jó történet, és ez fordítva is igaz. Egy korábban jelentéktelennek tűnő helyet is varázslatossá tesz a kötődés, amiért aztán az igazi rajongók képesek órákat vagy napokat utazni, hogy személyesen is részesei legyenek az élménynek. A kedvenc sorozatok helyszíneire akár a kanapénkon ülve is eljuthatunk, hiszen az Invitel kínálatában a legújabb sorozatokat és a legnagyobb régi kedvenceket is megtalálhatjuk. Ha HD minőségben követjük a heti eseményeket, akkor pedig még valóságosabb lehet az élmény.

folytatás

Legkedveltebb hírek
Rendező: Keoni Waxman Szereplők: Steven Seagal, Luke Goss, Lauro Chartrand, Georges St-Pierre, Darren E
2019-04-22 03:25:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Rendező: Enyedi Ildikó Szereplők: Nagy Ervin, Schneider Zoltán, Jordán Tamás, Borbély Alex
2019-04-22 02:10:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Rendező: Neil LaBute Szereplők: Morgan Freeman, Renée Zellweger, Chris Rock, Greg Kinnear,
2019-04-22 01:15:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Facebook, Instagram, Snapchat és társai. Mi, magyarok évente több mint négymilliárd fotót készí
2019-04-22 00:29:16 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez