Megvan az új szövetségi kapitány: meglepőt húzott az MLSZ

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Megvan az új szövetségi kapitány: meglepőt húzott az MLSZ

Lassan két hete, hogy Bernd Storck mindkét magyarországi állását elvesztette. Mivel az első válogatott tétmeccs szűk egy év múlva lesz csupán, ezért egyfajta átmeneti (vagy nem) megoldásként a válogatott idei utolsó két barátságos mérkőzésére Szélesi Zoltánt bízta meg a szövetség a keret összeállításával, illetve a kapitányi feladatok ellátásával.

Közben persze az MLSZ kereste a végső megoldást, azt a szakembert, aki képes lehet kijuttatni a magyar labdarúgó-válogatottat a 2020-as Európa-bajnokságra, amely különösen fontos torna, mivel Budapest több mérkőzésnek is otthont ad.

Tény, szezon közben olyan jelölttel tárgyalhatott az MLSZ-főtitkár, akinek élő szerződése van ? közülük Herczeg András, Marco Rossi, Löw Zsolt jöhetett szóba ?, vagy olyannal, aki éppen valamiért munkanélküli. Az utóbbiak közé tartozik Giovanni Trapattoni (olasz), Morten Olsen (dán) és Georges Leekens (belga).

A 68 éves belga szakember legutóbb például az algériai válogatottnál dolgozott, amellyel részt vett az idei Afrika-kupán, de mivel a csapat kiesett a csoportkörben, 2017. január 24-én lemondott.

Leekens azóta munkanélküli és a Nemzeti Sport információja szerint momentán ezért ért rá arra, hogy hétfőn a magyar szövetséggel Budapesten egyeztessen. Délelőtt 11 óra előtt, miután ? információnk szerint ? véget ért a vezetői értekezlet, váratlanul 14 órára hívott össze Csányi Sándor MLSZ-elnök sajtótájékoztatót.

A meghívó szövegében ez állt:

az MLSZ elnöke egy személyi kérdést érintő témában sajtótájékoztatót tart, melyre sok szeretettel várjuk a sajtó képviselőit.

Aztán az MLSZ a sajtótájékoztató kezdetét sem várta meg, honlapján közzétette: Georges Leekens a válogatott új szakvezetője.

Ki a csoda az a Georges Leekens?

A 68 éves belga edző 1969 és 1984 között különböző belga klubokban védőként futballozott, háromszor viselhette a válogatott mezét.

Tréneri karrierjét pályafutása befejezése után azonnal a Cercle Brugge csapatánál kezdte, majd több belga klubot is irányított.

Kétszerkérték fel a belga válogatottat irányítására. Az első időszakában, 1997 és 1999 között kijuttatta a csapatot az 1998-as vébére, ahol a csoportkörben három döntetlen ért el, ami arra volt csak elegendő, hogy Hollandia és Mexikó mögött a harmadik helyen búcsúzzon a további küzdelmektől. A másodikban, 2010 és 2012 között viszont nem jött össze hasonló siker, a biztató kezdet után Belgium nem tudta kvalifikálni magát a lengyel-ukrán közös rendezésű Európa-bajnokságra.

Leekens nemcsak hazája válogatottjával, de a tunéziaival (2014-15) és az algériaival is próbálkozott. 2017 februárjában szóba hozták a Ruanda válogatottjával is, de az a poszt nem jött össze neki.

A magunk részéről ? bárcsak ne lenne igazunk ? csodát nem várunk Georges Leekenstől. Korábban honlapunk kifejtette, meglátásunk szerint a magyar labdarúgás közép és hosszútávú jövője szempontjából a szövetségi kapitány személye másodlagos, sokkal fontosabb lenne egy olyan szakember megtalálása, aki képes lenne megvalósítani az MLSZ saját megrendelésére készített, az elnökség minden egyes tagjának 2,5 éve birtokában lévő, majd ezer oldalas futballreform-tervezetet.

Futballreform: nincs más út, mint bízni saját tudásunkban Biztosan állítjuk Magyarországon, de az MLSZ-en belül is tetten érhető az a szellemi potenciál, ami alkalmas fejlődési pályára állítani a magyar futballt.

Kiemelt kép: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

folytatás

Legkedveltebb hírek
Eddig tisztázatlan körülmények között ütközött össze öt autó kora este az M7-es autópálya fővárosból kivezető oldalán a 15-ös kilométerszelvénynél
2018-11-16 19:13:36 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Az MTA Kutatóhálózati Tudományos Elnöki Bizottsága jövő év március végéig tesz javaslatot a Magyar Tudományos Akadémia működésének átalakítására
2018-11-16 19:09:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Az Egyetem téren gyűlt össze a tömeg, beszédet mond Fekete-Győr András és Szél Bernadett
2018-11-16 19:07:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Péntek kora este az 53102-es számú út 5-ös kilométerénél egy személygépkocsi eddig tisztázatlan körülmények között elütött egy kerékpárost
2018-11-16 18:53:04 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A közép-európai régió erejének a hagyományos német-francia tengellyel szembeni felértékelődéséről beszélt Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) XVII
2018-11-16 18:51:27 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Egy 39 éves, a posztján aprócskának számító, erősen kopaszodó apukától hangos az NFL 2018-ban
2018-11-16 18:40:16 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez