A kor analóg Wikipediája: titokban feltérképezték a világot a szovjetek

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
A kor analóg Wikipediája: titokban feltérképezték a világot a szovjetek

Gyakorlatilag az egész világot lefedő, több százezer darabból álló térképvagyont halmoztak fel a szovjetek hosszú évtizedek munkájával. Minden, de tényleg minden rajta van: mely hágók mikor járhatóak Afganisztánban, iható-e az adott kínai járás kútjainak vize, milyen ott a növényzet, milyen anyagból és mekkora teherbírással épültek az amerikai hidak ? a felderítőket és persze a katonákat minden érdekelt.

A felfedezés, majd az egykor titkos szovjet program feltárása a térképekkel több mint egy évtizedet bíbelődő, brit John Davies és Alexander Kent, a Canterbury Christ Church egyetem geográfusának nevéhez fűződik.

A The Red Atlas címet kapott könyvben a szerzők az 1940-es évektől működő, szovjet térképészeti programot mutatják be, mely hét, különböző méretarányban “papírozta le” a világot. Az egyik véglet a Földet 1100 részre osztó, inkább az áttekintést szolgáló munkák, ennek ellenpontja pedig a kiemelt fontosságú városok utcáit és épületeit aprólékosan felmérő és ábrázoló, nagy méretarányú alkotások voltak.

A washingtoni térkép bal alsó sarkában a Pentagon Fotó: NG/THE RED ATLAS: HOW THE SOVIET UNION SECRETLY MAPPED AMERICA

Természetesen azt nem lehet megmondani, hogy hány ember, kartográfus, geodéta, földmérő és persze hírszerző munkájára volt szükség a hihetetlen térképvagyon elkészítéséhez. Ezek jelentős részéhez soha nem férhetett hozzá az átlagpolgár, hiszen a pontos térkép az állam féltve őrzött kincse volt. Talán sokan emlékeznek még a ’70-80-as évek magyarországi turistatérképeire, melyek a Néphadsereg és az ?ideiglenesen hazánkban állomásozó szovjet hadsereg? objektumait gondosan nem tüntették fel ? miközben persze néha elég érdekesen kanyarogtak a turistajelzések is.

A kor analóg Wikipediája

A szerzők szerint a térképrendszer a kor analóg Wikipédiája volt: rajta volt minden olyan, gondosan összegyűjtött és rendszerezett információ, ami a katonai és a hírszerző szerveket érdekelhette. Adatok

az utcák szélességéről, a burkolat minőségéről, van-e zöld növényzet a járda mellett, milyen házak és üzletek vannak ott, milyen a tömegközlekedés, milyen az elektromos hálózat, milyenek a városok iparterületei.

Ehhez persze rengeteg, a kiszemelt helyszínről szóló információt kellett begyűjteni. Az amerikai állami földtani intézet rendszeresen publikált nyilvános térképeket: ezeket persze a szovjet nagykövetség szakemberei is azonnal beszerezték. Az 1960-as évek végétől már a felderítő műholdak egyre jobb minőségű kamerái is segítettek.

Svédország esetében például a diplomaták véletlenül mindig a stratégiailag fontos helyszínek mellett piknikeltek, barátságos beszélgetésbe bonyolódva a helyiekkel, esetleg az ott dolgozó munkásokkal. Igaz, 1982-ben Stockholm mellett a svéd elhárítás éppen a környéken ólálkodó szakembere meghallotta, miképp beszélget valakivel a szovjet “diplomata”, melynek során valamiféle védelmi aknamezők is szóba kerültek. Természetesen gyorsan kiutasították a kíváncsi szakembert.

A rejtélyek legnagyobbika mégis az: hogyan kerültek ki a nemzetközi kartográfiai piacra ezek a döntően szigorúan titkos térképek, méghozzá már az 1980-as évek végétől kezdődően? Erre pontos választ senki nem tud vagy akar adni: ugyanakkor 2012-ben egy nyugdíjas orosz ezredes ítéltek 12 év börtönre, lefokozták Moszkvában, katonai térképek kicsempészése miatt. A kereslet óriási, hiszen a közép-ázsiai országokat vagy Afrika egyes részeit illetően ma sincs pontosabb, elérhető térkép, mint amit a szovjetek rajzoltak. A segélyszervezetek vagy éppen az ásványkincseket kereső és kitermelő vállalatok számára egy megbízható, szovjet “papíros adatbázis” szó szerint életet és aranyat érhet.

folytatás

Legkedveltebb hírek
169 éve, 1850. augusztus 18-án hunyt el Honoré de Balzac francia író, a világirodalom egyik legtermé
2019-08-18 10:22:00 | Hozzászólások: 0 | Múlt-Kor
Augusztus 19-én hivatalosan is lejár az amerikaiak Huawei ellen hozott szankcióinak felfüggesztése, de az ügyet jól ismerő informátorok szerint vasárnap újabb 90 nappal hosszabbíthatják ezt meg
2019-08-18 09:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
187 éve, 1830. augusztus 18-án született I. Ferenc József osztrák császár és magyar király, aki az 1
2019-08-18 08:37:00 | Hozzászólások: 0 | Múlt-Kor
Az iOS-esek már február óta használhatják a biometrikus (ujjlenyomatos) azonosítást a WhatsAppban
2019-08-18 08:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
És miért még jobb az ellenfél csapatát utálni? Nem csak a közösség jó, az agyunknak és az életkedvünknek is kedvez a drukkolás
2019-08-18 07:35:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Tudomány
Amerikának pedig ezúttal természetesen nem a Szovjetunió, hanem Kína az ellenfele
2019-08-17 19:52:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez