A Disney monopólium felé? ? Anaheim, The Last Jedi, FOX

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
A Disney monopólium felé? ? Anaheim, The Last Jedi, FOX

Basszus, de nem akartam erről írni, viszont muszáj lesz, mivel összefügg minden, és arra mutat, hogy a Disney még több dolgot be akar kebelezni, ezzel a maximumot keresve bármi áron.

Elsőnek itt van ez a történet a Disneylandet tartalmazó városról és arról, hogy a cég évi 1 dollárért bérel egy 109 milliós (dollárban) önkormányzati pénzből épített parkolót. És ez még csak a kezdet.

Erre mi volt a cég válasza? Kitiltották az cikket lehozó újság filmkritikusát a Thor sajtóvetítéséről, meg azt mondták, hogy a cikk valótlanságokat állít. Mondjuk ez utóbbiért nem túlzottan pereltek… A kitiltás pedig magáncégként hiába a szívük joga (ahogy azt páran felvetették, nem értve a helyzet mélységét: “miért nem vesznek jegyet és nézik meg a kritikához?”) kicsinyes húzás a részükről, egyértelműen a “ne szórakozzon velünk a sajtó, mert megjárja” alapesete, avagy a fentire hasonlító további leleplező cikkeket akarják vele elnyomni. Ezért gáz az eltiltás.

És ez csak a kezdet volt, mivel kiderült, hogy a The Last Jedi bemutatójával is komoly terveik vannak. Minden mozi aki be akarja mutatni alá kell írjon egy szerződést, ami azt tartalmazza, hogy a moziknak az átlagos 55-60%-os bevétel megosztás helyett 65%-ot muszáj visszautalni a Disneynek. Ez az év legnagyobb blockbusterénél talán még el is mehetne, de jön az apróbetű: 4 hétig kötelező nekik a legnagyobb termükben játszani, és ha bármit megszegnek a szerződésből, például előbb tesznek ki plakátot, vagy véletlenül elmarad egy előadás, akkor további 5%-ot, avagy 70%-ot kell a jegyárból visszautalni. Ez a kicsi, kevés termes moziknak a legnagyobb érvágás, mármint a nagyterem kibérlése, hiszen ott nagyjából az első 2 hétben jön a filmre elég ember, és utána már nem éri meg a legnagyobb vásznon tolni. (Itt végig amerikai mozikról van szó, a nemzetközi piacon ki tudja miképp alakulnak a szerződések.)

Ha az előbbihez hozzávesszük az alapvető logikát, akkor egyértelműen a Last Jedi után érkező filmeknek is alávágnak ezzel. Képzeljük el, ha most a Thornál is ilyen szerződés lett volna, akkor a 2 hétre (már megint ez a 2 hét ugye, nem véletlenül így tűzték ki az időt) rá érkező Justice League kénytelen lenne a kisebb termekben futni kevesebb férőhellyel. És ha most áttolják a Last Jedi-nál, akkor nyilván az EP IX-nél is ficcenne a szerződés, meg még ki tudja minél. Mégis sokan aláírják simán, hiszen nem maradhatnak ki a Last Jedi-ból, míg a kis mozik tüntetnek.

Még mindig nincs vége. Bár a végére inkább a 21st Century Fox kezdeményezéséről van szó, de leültek a Disneyvel, hogy eladják nekik a filmes és sorozatos divízióikat. Jelenleg ezek a tárgyalások elhaltak. Persze felmerülhet, hogy visszakerülne az Avengers mellé az X-Men, de basszus, az utolsó nagy stúdiók egyikének bekebelezésével még nagyobb szelet lenne a Disneyé a piacból. Itt ér körbe az egész, mivel nagyobb hatalommal még több az előbbiekhez hasonló dolgot tehetnének meg.

folytatás