Elbukta egy balatoni kemping üzemeltetését Mészáros Lőrinc

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Elbukta egy balatoni kemping üzemeltetését Mészáros Lőrinc

Áprilisban Mészáros Lőrinc cége felvásárolta a balatoni kempingek nagy részét. A Balatontourist megvételével a legértékesebb tóparti kempingek a Konzum Nyrt. résztulajdonában álló BLT Group Zrt. kezébe kerültek. Hogy miért jövedelmező ez, azt segíthet megérteni, hogy a kormány tavaly decemberben úgy döntött, ötmilliárd forintot ad a balatoni kempingek fejlesztésére.

A Konzum többször is hangsúlyozta, a Balatontourist megvásárlásával cégük csak üzemelteti a kempingeket, nem tulajdonolja azokat. Aztán ez az állítás megdőlt, amikor kiderítettük, hogy a felcsúti milliárdos polgármester cége végleg megszerzett egy balatonakali kempinget, méghozzá igen cselesen: a Mészáros résztulajdonában álló Konzum Nyrt. egyik igazgatósági tagjának offshore-alapítású cége a legalacsonyabb ajánlatot téve vásárolta meg a területet.

Mészáros Lőrinc köre egészen cselesen kaparintott meg egy balatoni kempinget A Konzum Nyrt. egyik igazgatósági tagjának offshore-alapítású cége a legalacsonyabb ajánlattal vásárolta meg a balatonakali kempinget.

Most viszont úgy tűnik, hogy

Mészáros nem szerzett, hanem bukott egy kempinget. 

A siófok-sóstói Ifjúság kemping az idén még a Balatontourist szálláshelyeként működött, vagyis a BLT Group Zrt. felelt az üzemeltetésért.

Ifjúság kemping

Az Ifjúság kemping ahhoz az SCD-csoporthoz tartozott, amely a 2000-es évek közepén felvásárolta a Balaton meghatározó turisztikai cégeit, a Siotourt, a Zalatourt és a Balatontouristot ? a siófok-sóstói Ifjúság kemping például ez utóbbi céggel került a csoporthoz. A cégekkel több tucat balatoni turisztikai létesítmény került az SCD-hez, zömében önmagukban kevésbé értékes kempingek, diákszállások, hotelek. Az ingatlanok egy részét eladták, míg a balatoni kempingeket külön-külön projektcégekbe szervezték, és a területeken összesen 100-150 milliárd forintos fejlesztést terveztek, üdülőfalut, apartmanházat, wellness hotelt akartak építeni a területeken.

Az évtized végére azonban az SCD balatoni tervei és velük az egész cégcsoport összeomlott. A pénzügyi válság miatt az egyik befektető, az ír Quinlan Private ingatlanalap kiszállt a projektből. Ezt követően sorra indultak a felszámolások a balatoni kempingeket tulajdonló cégek ellen, így jutott erre a sorsra a Modern Architectural Park Kft. is, amely az Ifjúság kempinget birtokolta. (kamaraonline.hu)

2016 márciusában az F1 Consulting Kft. felszámolóként még egymilliárd forintot kért a dél-balatoni város központjától kilenc kilométerre, Siófok-Sóstó városrészben, a névadó horgásztó mellett fekvő 8,3 hektáros területért.

Idén a felszámoló már 754 millió forintos becsértékkel írt ki új pályázatot, végül aztán

377 millió forintért sikerült eladni az Ifjúság kempinget. A vevő a 2012-ben alakult Retro Motors Company.

Az Opten céginformációs rendszerének adatai szerint a vállalkozás nettó árbevétele 2016-ban 400 millió forint volt, alapítása óta pedig összesen 665 millió. A cég ügyvezetője Putnik Ljubomir, aki a 24.hu-nak elmondta, a Retro Motors Company nemcsak megvásárolta a kempinget,

de a jövőben üzemelteti is. Ez pedig azt jelenti, hogy Mészáros Lőrincék a tizenkét balatoni kemping közül egynek az üzemeltetését elveszítették.

Putnik Ljubomir hozzátette, a terület továbbra is kempingként üzemel majd, de egyes részei felújításra szorulnak, ezért elképzelhetőnek tartja, hogy a jövő évben csak a kemping egy része nyit ki. Komoly fejlesztésre lesz szükség például a faházas részen.

Valószínűleg az Ifjúság kemping elnevezés sem marad meg.

Ez az első olyan eset, amikor egy Mészáros Lőrincék által üzemeltetett kempinget úgy adnak el, hogy azt nem a szédületes ütemben gazdagodó felcsúti polgármester érdekeltsége vásárolja meg. Megkerestük a Balatontouristot is, kíváncsiak voltunk arra, hogy a Retro Motors Company megvásárolta-e az üzemeltetés jogát, és ha igen, akkor mennyiért.

A Balatontourist lapunknak megerősítette, hogy jövőre már nem ők üzemeltetik az Ifjúság Kempinget. Ahogy a turisztikai vállalattól megtudtuk, a tulajdonos a terület megvásárlásával dönthet arról, hogy maga szeretné-e üzemeltetni a kempinget, vagy ezt a feladatot kiadja egy cégnek. A Retro Motors Company pedig úgy döntött, nem bízza másra a kemping üzemeltetését.

Kiemelt képünk illusztráció: MTI/H. Szabó Sándor

folytatás

Legkedveltebb hírek
A Netflix pénzpiaci értéke csütörtökön elérte a 153 milliárd dollárt csütörtökön, és megelőzve a Walt Disney vállalatot az internetes tartalomszolgáltató a világ első számú szórakoztatóipari vállalatává vált ? írja az MTI
2018-05-25 10:34:00 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Gwyneth Paltrow Howard Stern rádióműsorűnak vendége volt, ahol beszélt arról, hogy Brad Pitt hogyan fenyegette meg miatta az őt zaklató Harvey Weinsteint, de Pitten kívül egy másik exét, Ben Afflecket is szóba hozta
2018-05-25 10:30:21 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Két nap szünet után újabb ünnepi emblémával jelentkezett a Google, ezúttal James Wong Howe operatőrnek állítva emléket
2018-05-25 10:14:50 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Megérkezett a Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH) a fúziós bejelentés a Pepsi csoport magyarországi üzletágának eladásáról
2018-05-25 10:14:39 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Az okos otthoni eszközökkel kapcsolatban sokakban felmerülhet a kérdés, hogy miért raknánk olyan virtuális segédekkel ellátott okoshangszórókat a lakásba, amik hallgatózhatnak és kémkedhetnek, de a gyártók folyamatosan nyugtatják a felhasználókat, hogy ez nem így van
2018-05-25 10:11:03 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Kunhalmi Ágnes a Hír TV Egyenesen című műsorában azt mondta, a Fidesz kivásárolhatta a Liberálisokat az MSZP szövetségéből
2018-05-25 10:10:19 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez