Multimilliomos lett a trafikos és a kaszinós

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Multimilliomos lett a trafikos és a kaszinós

Alig fial a pénz a bankban, és ez nemcsak most igaz, hanem az elmúlt néhány évre is, 2-3 százalék közötti éves kamatot kínálnak a lekötött megtakarításokra. Prémium magyar államkötvénybe már kicsit jobban megéri tartani a megspórolt pénzt, 3-4 százalékos éves többlet is kisajtolható. Ennél is vonzóbb az ingatlanbefektetés, bérbeadással sikerülhet 6-8 százalék közötti éves hozamot produkálni. Ezek gyakorlatilag kockázatmentes vagy viszonylag kis kockázatú befektetések. Aki vállalkozik, az kevésbé mehet biztosra, ezért érthetően valamivel többet szeretne kapni a pénzéért.

Mit gondolnak, a magyar gazdaság húzóágazatának számító autógyártásban mennyi profitot lehet bezsebelni?

Az autógyártó cégek tulajdonosai által a vállalkozásukba betett pénz tavaly nem egészen 14 százalékos hasznot hajtott ? vagyis ha egy autógyártó cégbe a tulajdonosok 1 milliárd forint saját tőkét raktak bele, akkor 140 millió forint nyereséget termelt a vállalat átlagosan (voltak cégek, amelyeknek jobban ment, másoknak kevésbé). Ezt a mutatót nevezzük sajáttőke-arányos nyereségnek (az angol névből rövidítve ROE), ezzel mérik az egyes vállalati szektorok jövedelmezőségét. Ami egy magánszemély esetén a bankba betett pénzre fizetett kamat vagy a bérbe adott lakás hozama, az egy vállalat esetében a sajáttőke-arányos nyereség.

Imponálóan hangozhat a 14 százalékos jövedelmezőség, és sejteni lehet, hogy mondjuk a magánkórházak, magán egészségügyi szolgáltatók sem panaszkodhatnak, egyre többen keresnek fel magánrendeléseket és gyógyíttatják magukat így az állami egészségügy helyett. Tavaly a magán-egészségügyben a betett pénz 22,5 százalékát elérő profit volt az átlagos.

De van ennél is jobb biznisz.

Nézzék ezt az ábrát:

Bombaüzlet a trafikozás. Forrás: GKI/24.hu

Azt láthatják, hogy a trafikozás eszméletlen nyereséget termel.

Tavaly a dohánybolt-tulajdonos az általa betett pénz csaknem felét vissza is kapta egyetlen évnyi nyereség formájában, ráadásul ez már adófizetés utáni mutató. Kimagaslóan a legjobb év 2014 volt, amikor 90 százalékos volt a sajáttőke-arányos megtérülés ? ez látszik a GKI által a 24.hu rendelkezésére bocsátott számokból, amelyek adóhatósági adatokon alapulnak.

Két és félszeresen megtérült már a trafikbotrány

Az ábrán látszik, hogy 2012-ig javarészt 10-20 százalék között ingadozott a jövedelemzőség a dohányárusításban, ez megfelel az akkori nemzetgazdasági átlagnak. Aztán jött a trafikpiac átrendezése, a koncessziók újraosztása 2013 nyarától, kormányközeli vállalkozói kör helyzetbe hozásával, aminek az eredménye világos: már fél év alatt is óriási profitot tehettek zsebre a jól helyezkedők.

A három és fél év alatt, ami a trafikbotrány óta eltelt, és vannak rá adatok, a betett pénz 264 százaléka jött össze nyereségként, adózottan.

Másképpen: nemhogy egyszerűen megtérült a trafikcégbe rakott pénz rövid idő alatt, hanem két és félszeresen visszajött. Mondani sem kell: ez az állami beavatkozás nélkül elképzelhetetlen lett volna, és elképzelhetetlen a versengő magánszektorban.

Forintban a nyereség a 9-szeresére nőtt

Az ábrán az látszik, hogy 2014-től ereszkedő pályán van a trafikszektor ? a saját tőke arányában mért ? jövedelmezősége, de nem árt egy kicsit az arányszám mögé nézni. A forintban mért profit szárnyal, évről évre egyre több nyereséget raknak zsebre a dohányboltok átlagosan. Amíg 2013-ban másfél milliárdos volt a trafikok nyeresége, rá következő évben már 7, aztán 10 milliárd fölé ugrott, tavaly pedig megközelítette a 12,5 milliárd forintot. Ezzel párhuzamosan a trafiktulajdonosok az évente képződött nyereség nagy részét bent hagyják a cégben, a saját tőkét növelik. Ezért lehet az, hogy miközben a forintban mért profit szárnyal, a saját tőke arányában mért profit mérséklődő pályán van. És vélhetően azért hagyják bent a pénzt a cégben saját tőkeként most, mert arra számítanak, hogy a következő években kedvezőbb feltételek mellett vehetik ki.

Persze mivel ez a szám egy átlag, vannak, akik kevésbé tudnak nyereségesen működni, mások viszont földöntúli profitot raknak zsebre. A trafikpiacon különösen igaz ez, szakmabeliek régóta azt hangoztatják, hogy a durván 6 ezer dohányboltból jó, hogy ha ezer megy jól, a többiek vegetálnak vagy legalábbis nem szárnyalnak ? ezt támasztja alá a hvg.hu cikke, amely rámutatott, hogy azok tudnak csak nagyot szakítani, akik több trafikot is üzemeltetnek, és jó helyen (Budapesten, vidéki nagyvárosban, a nyugati határ mellett).

A dohánykoncessziók újraosztása előtt még 30 ezer árusítóhely volt amúgy az országban, most ennek az ötöde van, vagyis egy boltba többen térnek be, és a hatósági árrést is megtriplázták.

Vajna dörzsöli a tenyerét

De még ennél is van feljebb. A szerencsejáték-piacon 95 százalékos volt a jövedelmezőség 2014-ben. Igen, azon a piacon, amelyikbe 2012-ben belenyúlt az Orbán-kormány, a nyerőgépeket leállíttatta, és Andy Vajna kormánybiztos kaszinóit helyzetbe hozta. Nézzék, mi történt 2013-tól kezdve:

A szerencsejáték-piacon is nagyot lehet szakítani. Forrás: GKI/24.hu

A szerencsejáték-piac igazából három részre bontható. A számban benne van a monopolpozícióban levő, állami tulajdonú Szerencsejáték Zrt. nyeresége is, aztán a kis lottózók üzletei is, ezek szakmabeliek szerint lefelé húzzák az átlagot.

Ha ezeket kivennénk, magyarázták lapunknak a piacot jól ismerők, máris 100 százalék feletti érték jönne ki 2014-re. Ami annyit tesz: Vajna kaszinói egyetlen év alatt visszahozták a betett pénzét.

De a másik, a kaszinópiacon érdekelt üzletember, Szima Gábor, a debreceni focicsapat tulajdonosa szintén jól járt.

A kaszinómoguloknak nemcsak az játszik a kezére, hogy az országban csak pár játékterem van már, pont az övék, hanem az is, hogy a kaszinók üzemeltetéséért az államnak fizetendő díj, a koncessziós díj levonható a játékadóból.

És most mutatunk egy ábrát, ami azt szemlélteti, hogy a trafikozás és a kaszinózás mennyire más dimenzióban van az összes többi szektorhoz képest.

Hasít a trafik- és a kaszinóbiznisz, minden más messze utánuk kullog. Forrás: GKI/24.hu A trafik-kaszinó páros (46-47 százalék) után közvetlenül következő kohászatban is csak fele akkora (23 százalékos) volt a jövedelmezőség a tavalyi adatok alapján, a lista utolsó helyén álló mezőgazdaságban pedig 20 év alatt térül csak meg a betett pénz. Az ábrában nem minden szektort tüntettünk fel az áttekinthetőség érdekében. A kimaradtak közül a gépgyártás muzsikál viszonylag jól, 21 százalékos sajáttőke-arányos megtérüléssel, de a távközlésben nem éri el a mutató a 8 százalékot, a vendéglátásban és a gyógyszeriparban pedig alig több 6 százaléknál.

(A kiemelt kép és a grafikonok Besenyei Violetta alkotásai, az adatokat a GKI-től kaptuk.)

folytatás

Legkedveltebb hírek
Nem hiába Rogán Antal a propagandaminiszter, a Figyelőnek adott interjúban mutatta be, hogyan kell minden témát laza mozdulattal elintézni
2018-02-22 09:48:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás és uzsorabűntett miatt emelt vádat az Ózdi Járási Ügyészség egy csernelyi család hét tagja ellen
2018-02-22 09:32:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
ítéletet hirdettek a Fővárosi ítélőtáblán B
2018-02-22 09:25:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Magyarországon van egy öt-tíz százalékos szélsőjobboldali elkötelezettségű párt, harmincszázaléknyi szalonantiszemitizmus, de a vallásos zsidó közösség nincs veszélyben ? mondja Köves Slomó a Magyar Hírlapban, a véralgebrás Lovas István publicisztikájának hátoldalán
2018-02-22 09:12:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Gól nélküli döntetlennel zárult a Manchester United – Sevilla összecsapás a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének szerda esti odavágóján
2018-02-22 09:10:58 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Napokon belül megoldják, hogy valamilyen átmenetileg kialakított megoldással ne a betegek szenvedjék meg, hogy szolgáltatóváltás miatt egy udvarra beállított kamionban végzik a létfontosságú diagnosztikai vizsgálatokat a Bajcsy-Zsilinszky kórházban
2018-02-22 09:10:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez