Szellemfalu az Orbán-majorság szomszédja, közpénzből épül a közeli Csányi-golfklub

| Cikk eltávolítása
Cimkék:

Főtér, utcácskák, mintegy 50 telek ? egy kész kis falu képe rajzolódik ki a térképen Alcsútdoboz határában, az Orbán család hatvanpusztai majorja és az azt körülölelő Mészáros Lőrinc-földbirtokrendszer közvetlen szomszédságában. A falucska egy nagyszabású ingatlanfejlesztés keretében épült volna meg, de a területre eddig egyetlen házat sem húztak fel.

Forrás: 24.hu/Besenyei Violetta

A 2000-es évek elején még hatalmas biznisznek tűnt a golf- és ingatlanfejlesztések összekapcsolása, Magyarország sem akart kimaradni az építkezési projektekből. Külföldi befektetők alapították meg Alcsútdobozon a Pannónia Golf & Country Clubot. Egy svájci-osztrák házaspár építtette a pályát, és mellé el is kezdték felhúzni a klubhelyiséget, kialakítani a teniszpályát és az úszótavat. A terv az volt, hogy a klub a külföldi golfturisták ideális vendéglátójává válik. Ezért tervezték azt, hogy apartmanházakat és hotelt is építenek. Ez viszont már nem jött össze: az ingatlanválságot követő veszteséges időszakban a szálláshelyek építését el sem kezdték, a házaspár kiszállt a bizniszből.

A Pannónia Clubot 2012-ben a Csányi család vette meg. Csányi Attila, az OTP-vezér fia több mint 2 milliárd forintért vásárolta meg a pályát és a hozzá tartozó ingatlanokat fenntartó céget.

A korábbi tervek szerint a Csányi-cég PSU Kft. vásárolta volna meg a pályával szemben, az Alcsútdobozra vezető út túloldalán fekvő földterületet is a hotelépítéshez. Az adásvétel azonban a mai napig nem jött létre, így egyelőre nem valósul meg a fejlesztés, ami gyakorlatilag összekapcsolná a golfklubot Orbánék Hatvanpuszta nevű birtokával. A miniszterelnök apja egy évvel Csányiék alcsútdobozi vétele előtt, 2011-ben vásárolta meg az egykori Habsburg-uradalmat egy hatalmas alapterületű műemléképülettel együtt.

Körbevásárolta Mészáros Lőrinc Orbánék majorját A felcsúti polgármester és családja birtokai lassan minden irányból körbeveszik a hatvanpusztai uradalmat.

Ha a két birtok összenövése egyelőre késik is, a szállásálmok ? jobbára közpénzből ? megvalósulnak. A tavasszal írtuk meg, hogy százmillió forint támogatást kap a Pannónia Golf & Country Club a Magyar Golf Szövetségtől, hogy abból szálláshelyeket létesítsen a Junior Golf Akadémia növendékei számára. A klubot egy másik Csányi-cég, a Máriavölgy Zrt. működteti, ám hiába kértük a vonatkozó szerződést a Magyar Golf Szövetségtől, nem kaptuk meg a dokumentumokat, sőt közérdekű adatigénylésünkre sem reagáltak.

Fotó: Bielik istván / 24.hu

Pedig már a támogatás eredete is kérdéseket vetett fel, minthogy az a pénz a budapesti olimpiával összefüggő fejlesztések finanszírozására szolgáló Budapest 2024-programból érkezett. Abban a projektben annak ellenére szétosztották a pénzt, hogy Budapest időközben visszavonta ötkarikás jelentkezését. A Máriavölgy Zrt. tehát megkapta a 100 millióját,

de akkor hiába kérdeztük, nem tudtuk meg a golfszövetségtől, volt-e pályázat, vagy csak kiválasztották a 100 millió vissza nem térítendő támogatásra érdemesnek talált Pannoniát úgy, hogy meg sem kérdezték a többi lehetséges klubot, mit vállalna a támogatásért cserébe.

Mára világos, hogy nem csak pályázattal nem bajlódtak, a döntéshozatal ennél is furcsább volt. Merthogy a golfszövetség a 24.hu kérdésére azt válaszolta: “Az előző elnökség a rendelkezésre álló jegyzőkönyvek alapján a fenti témát érintő napirendi pontoknál szerződés tervezetét nem tárgyalta.” Azaz a dokumentumok szerint a sportági szövetség vezetése sem ismerte a megállapodás részleteit.

Bár volt köztük olyan, akinek minden információról tudnia kellett. Merthogy a Pannónia vezetőségi tagja Szórád József, aki egyben a golfszövetség elnökségi tagja is. Úgy tudjuk, aktívan részt vett a megállapodás előkészítésében, noha a megállapodást a golfszövetség részéről nem ő szignálta. Szórád korábban olyan cégek menedzsmentjében dolgozott, mint a Porsche Hungária és a Mol, ám jó ideje kikerült a menő gazdasági szereplők közül. Információink szerint Szórád jó kapcsolatokat ápol a Csányi családdal, a golfklub vezetőségi helyét is ennek köszönhetően kaphatta meg.

Fotó: Bielik istván / 24.hu

A szerződés részletei azonban végül nem maradnak titokban: az illetékesek némaságát a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság eljárása oldotta fel. A 24.hu azután fordult a NAIH-hoz, hogy a golfszövetség nem volt hajlandó beszámolni a szerződés részleteiről. A NAIH álláspontja szerint a titkolt részek közérdekű adatok, így a szövetségnek ki kell adnia a részleteket. A hatóság többszöri beavatkozása nyomán végül megkaptuk a kért adatokat.

Ezekből kiderül, hogy a beruházás 170 millió forintba kerül, amelyből 100 millió, ugye, vissza nem térítendő állami pénz, 70 millió az önrész. Azaz a Csányi család birtokában lévő golfklub szálláshelyépítési költségének 58 százalékát közpénzből finanszírozták.

Ezért cserébe a Máriavölgy Zrt. azt vállalta, hogy 2032-ig, azaz tizennégy éven át az épülő 10 szobából 6-ot előre egyeztetett időpontban, évente 30 napra a golfozók rendelkezésére bocsát. A maradék tizenegy hónapban ezeket is szabadon értékesítheti. A cég másik vállalása, hogy évente harminc napig a pályát is ingyen használhatja 12 junior golfozó.

Hogy a közpénz így térül-e meg legjobban, azt nem tudjuk, főként annak fényében, hogy nem volt pályázat, ellenben Szórád József mindkét oldalon feltűnt. Ami viszont biztos: május 10-én küldtük az első kérdést az ügyben, és fél év után sikerült hozzájutnunk a szerződéshez. Amely az Alcsútdobozon lévő, a Csányi család birtokában lévő, az Orbán-birtokhoz közeli golfpálya fejlesztéséről szól.

folytatás

Legkedveltebb hírek
A tizenkét sztár elképesztő átalakulásokat mutatott be nekünk a második adásban
2018-10-21 22:42:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
A Sztárban Sztár második adásának első részében Sári Évi, Hien és Pintér Tibor léptek színpadra
2018-10-21 22:41:30 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
A folytatásban Burai Krisztiánon és Torres Danin volt a sor, hogy bizonyítsanak a Sztárban Sztár színpadán
2018-10-21 22:41:29 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
A Sztárban Sztár színpadát a folytatásban Odett, Tolvai Reni, majd Kállay-Saunders András vehette birtokba
2018-10-21 22:41:28 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Ezúttal Szőcs Renátán és Freddie-n volt a sor, hogy átalakuljanak a Sztárban Sztár színpadán
2018-10-21 22:41:26 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
A produkciók sorát Völgyesi Gabi és Gesztesi Károly zárták a Sztárban Sztár második adásában
2018-10-21 22:41:24 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez