Feleslegesen halt meg a Titanic szívtiprója

| Cikk eltávolítása
Cimkék:

A 11 Oscar-díjat nyert Titanic legmeghatóbb jelenete az, amikor a hajó süllyedése után a Leonardo DiCaprio alakította Jack feláldozza magát azért, hogy Rose – akit Kate Winslet formált meg – túlélhesse a szerencsétlenséget. Rose egy sodródó ajtón vészeli át azt az időt, amíg a Carpathia legénysége megérkezik a túlélőkért, Jack azonban addigra már megfagy a jeges vízben.

Évtizedek óta foglalkoztatja a rajongókat az a kérdés, hogy vajon tényleg meg kellett-e halnia a fiúnak, vagy simán elfértek volna mindketten azon az ajtón. Most nyolcadikos ausztrál diáklányok számolták ki az igazságot: egy kis kreativitással mindketten túlélhették volna a katasztrófát.

Leonardo Di Caprio és Kate Winslet a filmben Fotó: Archives du 7eme Art/Photo12/AFP Matematikailag van megoldás a problémára

Az adelaide-i Westminster Iskola három diákja, Abigail Wicks, Christy Zhang and Julia Damato egy matematikai képletet használtak a bizonyításra.

Általában azok, akik amellett kardoskodnak, hogy Jack igenis elfért volna azon az ajtóroncson, csak azt veszik számításba, hogy a lebegő felületen volt annyi hely, hogy Jack is felmászhatott volna. A tanulók azonban arra is figyeltek, hogy ez mekkora plusz súlyt tett volna a fadarabra.

Jack és Rose összeadott súlya alatt már elsüllyedt volna ugyan az ajtó, de egy kis kreativitással megoldhatták volna, hogy ne így legyen: ha a mentőmellényüket az úszó fadeszka alá erősítették volna, az fenn tartotta volna a vízfelszínen mindkettőjüket.

James Cameron és Kate Winslet Fotó: Archives du 7eme Art/Photo12/AFP

A bizonyítás egyébként nem volt olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik: a lányoknak azzal is számolniuk kellett, hogy pontosan milyen faanyagból lehetett az ajtó (meg is vizsgálták, hogy a korszaknak megfelelően mik a lehetőségek), és azt is számításba kellett venniük, hogy a tenger sótartalma mennyiben befolyásolja a fadarab lebegőképességét.

így jött ki az eredmény: két mentőmellény kellett volna az ajtó alá, és mindketten túlélnek. A diákok egyébként az Országos Matematikai Tehetségkutatóra neveztek a számításaikkal, díjat is kaptak érte.

Az emberi tényezőkkel nem számoltak

Egy valamivel azonban nem számoltak a gyerekek, ezt pedig a rendező, James Cameron is kiemelte már korábban: gyárthatunk itt elméleteket arról, hogy mit kellett volna tennie a két főszereplőnek, és mit nem, de azt azért vegyük számításba, hogy éppen egy hajókatasztrófa kellős közepén vannak, jeges, mínusz két Celsius-fokos vízben, teljes pánikban. Ember legyen a talpán, akinek ilyenkor még eszébe jutna lehámozni a mentőmellényt mindkettőjükről, az ajtó alá úszni, rögzíteni, majd valahogy még fel is kászálódni a fadarabra anélkül, hogy mindketten beleborulnának a tengerbe.

Jacknél valószínűleg már a művelet elején olyan beütött volna a hipotermia, lehetetlenné téve a véghezvitelét, és ugyanúgy meghalt volna, mint ahogyan a filmben.

(Kiemelt fotó: Archives du 7eme Art/Photo12/AFP)

folytatás

Legkedveltebb hírek
Az FBI hétfőn letartóztatott egy amerikai katonát, aki a gyanú szerint azt tervezte, hogy egy robbanószerrel teli kocsival felrobbantja egy országos tévé központját
2019-09-23 19:52:54 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A HVG próbálta megtudni Németh Szilárdtól, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkárától Edelényben, hogy miért támogatja a zsidózás és cigányozás miatt a Fideszből kizárt Molnár Oszkárt
2019-09-23 19:44:51 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Az Eiffel-csarnok tetőszerkezetének állapota kritikus, a teljes héjazatot ki kell cserélni
2019-09-23 19:41:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Nekivágtam annak, amitől a legjobban féltem – Noémi futása Soha életemben nem futottam
2019-09-23 19:30:19 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Mint ahogy arról mi is beszámoltunk, Pumped Gabot meghívták Lengyelországba, hogy szerepeljen a helyi MTV lengyel Jersey Shore spinoffjában, a Warsz
2019-09-23 19:28:39 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Az internet népe és a fél magyar sajtó is a nyomában van annak a motorcsónaktulajdonosnak, aki vasárnap a Fidelitaséra erősen hasonlító módszerrel próbálta megzavarni az ellenzék főpolgármester-jelöltjének sajtótájékoztatóját
2019-09-23 19:22:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez