Feleslegesen halt meg a Titanic szívtiprója

| Cikk eltávolítása
Cimkék:

A 11 Oscar-díjat nyert Titanic legmeghatóbb jelenete az, amikor a hajó süllyedése után a Leonardo DiCaprio alakította Jack feláldozza magát azért, hogy Rose – akit Kate Winslet formált meg – túlélhesse a szerencsétlenséget. Rose egy sodródó ajtón vészeli át azt az időt, amíg a Carpathia legénysége megérkezik a túlélőkért, Jack azonban addigra már megfagy a jeges vízben.

Évtizedek óta foglalkoztatja a rajongókat az a kérdés, hogy vajon tényleg meg kellett-e halnia a fiúnak, vagy simán elfértek volna mindketten azon az ajtón. Most nyolcadikos ausztrál diáklányok számolták ki az igazságot: egy kis kreativitással mindketten túlélhették volna a katasztrófát.

Leonardo Di Caprio és Kate Winslet a filmben Fotó: Archives du 7eme Art/Photo12/AFP Matematikailag van megoldás a problémára

Az adelaide-i Westminster Iskola három diákja, Abigail Wicks, Christy Zhang and Julia Damato egy matematikai képletet használtak a bizonyításra.

Általában azok, akik amellett kardoskodnak, hogy Jack igenis elfért volna azon az ajtóroncson, csak azt veszik számításba, hogy a lebegő felületen volt annyi hely, hogy Jack is felmászhatott volna. A tanulók azonban arra is figyeltek, hogy ez mekkora plusz súlyt tett volna a fadarabra.

Jack és Rose összeadott súlya alatt már elsüllyedt volna ugyan az ajtó, de egy kis kreativitással megoldhatták volna, hogy ne így legyen: ha a mentőmellényüket az úszó fadeszka alá erősítették volna, az fenn tartotta volna a vízfelszínen mindkettőjüket.

James Cameron és Kate Winslet Fotó: Archives du 7eme Art/Photo12/AFP

A bizonyítás egyébként nem volt olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik: a lányoknak azzal is számolniuk kellett, hogy pontosan milyen faanyagból lehetett az ajtó (meg is vizsgálták, hogy a korszaknak megfelelően mik a lehetőségek), és azt is számításba kellett venniük, hogy a tenger sótartalma mennyiben befolyásolja a fadarab lebegőképességét.

így jött ki az eredmény: két mentőmellény kellett volna az ajtó alá, és mindketten túlélnek. A diákok egyébként az Országos Matematikai Tehetségkutatóra neveztek a számításaikkal, díjat is kaptak érte.

Az emberi tényezőkkel nem számoltak

Egy valamivel azonban nem számoltak a gyerekek, ezt pedig a rendező, James Cameron is kiemelte már korábban: gyárthatunk itt elméleteket arról, hogy mit kellett volna tennie a két főszereplőnek, és mit nem, de azt azért vegyük számításba, hogy éppen egy hajókatasztrófa kellős közepén vannak, jeges, mínusz két Celsius-fokos vízben, teljes pánikban. Ember legyen a talpán, akinek ilyenkor még eszébe jutna lehámozni a mentőmellényt mindkettőjükről, az ajtó alá úszni, rögzíteni, majd valahogy még fel is kászálódni a fadarabra anélkül, hogy mindketten beleborulnának a tengerbe.

Jacknél valószínűleg már a művelet elején olyan beütött volna a hipotermia, lehetetlenné téve a véghezvitelét, és ugyanúgy meghalt volna, mint ahogyan a filmben.

(Kiemelt fotó: Archives du 7eme Art/Photo12/AFP)

folytatás

Legkedveltebb hírek
Fontos változás, hogy a csonthéjas és héjas kultúrájú gyümölcsök (például kajszi, őszibarack, cseresznye, meggy, dió, mogyoró, mandula) is bekerültek abba a körbe, melyek után a legbővebb, kilenc kockázatra fedezetet nyújtó ?A? típusú biztosítási csomag köthető
2019-03-26 18:17:37 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Megszökött az EMMI Budapesti Javítóintézetének az egyik lakója, amikor tárgyalásra vitték a Markó utcai bíróságra
2019-03-26 18:02:21 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Lengyel Balázs: Hármasban, 11 perc Kétségkívül ez lesz az egyik film a mezőnyből, amiről a legtöbbet fogunk beszélni idén, ha másért nem, hát azért, mert a Lajkó, cigány az űrben után Lengyel Balázs csaknem ötven évvel később újra összehozta a Szerelmesfilm nagy párosát, Halász Juditot
2019-03-26 17:48:58 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Az Országos Roma Önkormányzatot mélységesen felháborítja Pócs János fideszes országgyűlési képviselő botrányt kavaró videója, amin látni, ahogy a politikus egy kazánba zárja egyik alkalmazottját
2019-03-26 17:43:46 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tom Holland, aki a Marvel Studios és a Sony új, közös Pókembere, tökéletes választásnak bizonyul a szerepre minden egyes újabb nappal, hála vicces bénázásainak
2019-03-26 17:42:33 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Bár a drukkerek kétkedve fogadták a hírt, azért rögzítsük: az egyik legnépszerűbb ketrecharcos, Conor McGregor bejelentette visszavonulását
2019-03-26 17:35:03 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez