Újabb 11 orosz sportolót tiltottak el örökre az olimpiától

| Cikk eltávolítása
Cimkék:

Újabb 11 orosz sportoló kapott örökös eltiltást az olimpiákról a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól (NOB) a 2014-es szocsi ötkarikás játékokon levett minták újraelemzését követően, írja az MTI.

A gyorskorcsolyázó Ivan Szkobrev és Artyom Kuznyecov, a szánkós Tatyjana Ivanova és Albert Gyemcsenko, a sífutó Nyikita Krjukov, Alekszandr Besszmertnyih és Natalija Matvejeva, a bobos Ljudmilla Udobkina és Makszim Beluhin, valamint a jégkorongozó Tatyjana Burina és Anna Scsukina szerepel a pénteken közzétett névsorban.

A NOB fegyelmi testülete összesen 46 versenyzővel szemben indított vizsgálatot és csak három esetben hozott felmentő ítéletet. Mostani döntésével – akárcsak a korábbiakkal – megfosztotta a szocsi játékokon elért eredményüktől az elmarasztalt sportolókat. Közülük a két szánkós, valamint Krjukov és Besszmertnyih ezüstérmes volt.

Az ügy hátterében a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által megbízott kanadai jogászprofesszor, Richard McLaren vezette független vizsgálóbizottság jelentése áll, mely az oroszok államilag támogatott, rendszerszintű doppingolását tárta fel. A jelentés szerint az orosz doppingellenőrző szervek 2011 és 2015 között harminc sportágban mintegy ezer sportoló vizsgálati mintáját manipulálták, illetve pozitív teszteredményeket titkoltak el.

Az oroszok phjongcshangi részvételéről két és fél hete döntött a NOB: az Orosz Olimpiai Bizottságot (OKR) azonnali hatállyal felfüggesztette, így az orosz sportolók indulását csak semlegesként, az ötkarikás zászló alatt engedélyezte. Ennek nyomán azok a versenyzők, akik kvótát szereznek, bizonyítottan tiszták, nem sértették meg korábban a doppingszabályzatot és részt vesznek a számukra előírt ellenőrzéseken, “Olimpiai Sportoló Oroszországból” (OAR) megjelöléssel szerepelhetnek majd a február 9-én rajtoló játékokon.

A nyitóképen a két most eltiltott szánkós, Albert Gyemcsenko és Tatyjana Ivanova a kép bal oldalán látható. Fotó: Quinn Rooney/Getty Images

folytatás

Legkedveltebb hírek
Kaya megparancsolja Arzunak, hogy akadályozza meg Melisa és Selim házasságát, a lány azonban hajthatatlan
2020-09-29 13:30:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
A Manchester City és a Chelsea is pontokat hullajtott a hétvégén
2020-09-29 13:27:02 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Adás előtt: Klára és Géza elképesztő dolgot tettek
2020-09-29 13:24:52 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
időjárás-jelentés, 2020. szeptember 29., kedd,...
2020-09-29 13:23:47 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez