Hollywoodi csillagokkal jubilált Mága Zoltán újévi gálája az Arénában

| Cikk eltávolítása
Cimkék:

A zenei világ egyik legnagyobb producere és zenésze, a tizenhatszoros Grammy-díjas David Foster és más amerikai sztárok társaságában, soha nem látott produkciókkal és világszínvonalú műsorral várták a teltházas Aréna publikumát Mága Zoltán hegedűművész X. Budapesti Újévi Koncertjén. A jubileumi gálaesten 13 ezer ember együtt köszöntötte az új esztendőt, megemlékezve a Kodály, az Arany János és a Reformáció 500 éves emlékévéről is. David Foster egy ?nemzeti kincsnek?, csodálatos humanitárius és csodálatos embernek nevezte Mága Zoltánt, élete egyik legcsodálatosabb koncertjének minősítve a telt házas Arénában tartott gálaestet.

Tizedik alkalommal köszöntötte az új esztendőt Mága Zoltán hegedűművésszel és világsztár vendégeivel 13 ezer ember Európa legnagyobb újévi gálaestjén. A közönség soraiban közjogi méltóságok, miniszterek, államtitkárok, országgyűlési képviselők, egyházi méltóságok, a magyar rendvédelmi kar tábornokai, valamint közel 20 ország nagykövete ünnepelt. Az ország legnagyobb sportcsarnokában állva tapsolt a publikum, akkora sikert arattak a klasszikus zeneművek, a szenvedélyes duettek, a virtuóz darabok és a könnyűzenei slágerek. Az új év különlegességeként Mága Zoltán olyan produkciókkal is készült, amelyeket korábban nem hallhatott közönsége.

Mága Zoltán ezúttal neves amerikai sztárokat hívott vendégül. A jubileumi gálaesten fellépett a világ egyik legnagyobb zenei szaktekintélye, a tizenhatszoros Gramy-díjas David Foster, aki több Oscar-díjas film zeneszerzőjeként működött közre, és számos pop, a rock, a klasszikus zene, a jazz, a gospel és az R&B stílusban is világsikerű számokat szerzett. Mága Zoltán jubileumi gálaestjén több önálló számot is előadott, és közösen szerepelt a Prima Primissima-díjas hegedűművésszel.

A hegedűművész játéka nemcsak a közönséget, de a fellépő művészeket is lenyűgözte, David Foster így fogalmazott: ?Mága Zoltánnal Los Angelesben már volt egy fellépésem, de most még jobban meggyőzött, hogy valóban egy ördögi mesterhegedűs. Örülök, hogy láthattam Budapestet, ezt a gyönyörű várost, és a fantasztikus magyar közönséget. Ritkán adatik meg egy művésznek, hogy ilyen sok ezer ember előtt lépjen fel egy ünnepi gálán, ezért megtiszteltetésnek éreztem, hogy Magyarországon, Mága Zoltán barátom vendégeként köszönthettem a 2018-as évet, életem egyik legcsodálatosabb koncertjén. Remélem, még számos alkalommal lesz alkalmunk a közös szereplésre, és nagyon várom, hogy a PBS csatornán vetítsék a gálaestet?. A világhírű producert Mága Jennifer előadása is lenyűgözte, a fiatal énekesőről azt mondta: ?kivételes és ígéretes tehetségnek tartom Jennifert, akit már volt szerencsém hallani és látni, ezért nagy reményekkel várom első önálló albumát, hiszen Los Angeles legjobb zeneszerzői által komponált dalok is szerepelnek majd a lemezen? ? mondta David Foster, aki producerként a legnagyobb világsztárokkal, többek között Alice Cooper, Christina Aguilera, Andrea Bocelli, Beyoncé, Mariah Carey, Toni Braxton, Natalie Cole, Celine Dion, Whitney Houston, Jennifer Lopez, Rod Stewart, Donna Summer, Olivia Newton-John, Madonna, Michael Jackson és Barbra Streisand énekesekkel és számos zenekarral dolgozott együtt.

David Foster és Mága Zoltán

Videó üzenetben köszöntötte Magyarországot és a X. jubileumi Budapesti Újévi Koncert közönségét Quincy Jones, a huszonhétszeres Grammy-díjas világhírű amerikai producer, zeneszerző, karmester és trombitás, sok sikert kívánva Mága Zoltánnak és a magyar népnek.

Mága Zoltán az est házigazdájaként ünnepi beszédében köszöntetet mondott a közönségnek, hogy évről-évre 13 ezer ember bíztató tapsukból merítve valóban maradandó értéket, és rangot tudtak teremteni a Budapesti Újévi Koncerttel Európa közepén. ?Az Önök biztatásának köszönhetem, hogy a mai jubileumi gálánkból az egyik legnagyobb amerikai televíziós csattorna, a PBS másfél órás műsort készít majd a tengerentúlon lévő 120 milliós nézőközönségének, aminek premierjére Los Angelesben, főműsoridőben kerül sor? ? mondta a hegedűművész, akinek immáron a második show-műsora futhat az újévi gálával az amerikai csatornán. Mága Zoltán bejelentette, hogy csatlakozik a Magyar Kormány által meghirdetett, 2018 a Családok Éve Programsorozathoz. ?Ezt a kezdeményezést büszkén és örömmel támogatom, mert vallom, gyermekeink a jövő legnagyobb befektetései. Mi vagyunk felelősek, hogy mit örökítünk számukra, és a családi nevelés határozza majd meg az emberi jellemüket? ? zárta ünnepi beszédét Mága Zoltán, emlékeztetve, hogy 2009-ben azt ígérte, hogy a következő 70 esztendőben minden évben megrendezi a Budapesti Újévi Koncertet, és ebből immáron tíz teljesült.

Mága Zoltán hegedűművész a Budapesti Újévi Koncert 10. jubileumi előadása alkalmából egy díjat alapított, amelyet minden évben, az újévi koncerten nyújt át. A Gáladíjat a magyar zenei kultúra népszerűsítéséért hazai, vagy nemzetközi előadó, vagy producer nyerheti el. Elsőként David Foster amerikai zenész és producer kapta az elismerést, amelyet a díj alapítója adott át a Hungarikumként elismert, a Magyar Örökség, s az Európai Kulturális Örökség részeként tisztelt Herendi Porcelánmanufaktúra egy-egy nagy értékű termékével.

Rendhagyó, és feledhetetlen pillanata volt a jubileumi újévi koncertnek, hogy a háromszoros Kossuth-díjas zeneszerző, népzenekutató, akadémikus, Kodály Zoltán születésének 135. és halálának 50. évfordulója alkalmából tartott Kodály emlékév zárásaként Mága Zoltán hegedűművész az A csitári hegyek alatt című népdalt játszotta a közönség sorai között egy emelvényről. Kodály Zoltán azt vallotta: “Legyen a zene mindenkié!” ezért a legismertebb magyar zeneszerző tiszteletére és emlékére az Aréna közönsége egy emberként énekelte Mága Zoltán kíséretében az ismert népdalt, miközben a megvilágosodás, a remény és a szeretet fényének jeleként éneklés közben telefonjaikkal világítottak a teljesen elsötétített Arénában, csillagos égbolttá varázsolva ezzel a koncertteremé alakult létesítményt.

A hagyomány folytatásaként az első felvonás fináléja előtt a Guiness Rekordok közé is bekerült közös koccintás idén sem maradt el. A Juhász testvérek vörösborával 13 ezren koccintottak ismét egyszerre az Arénában, és egy születésnapi tortával is megünnepelték a Budapesti Újévi Koncert 10. születésnapját.

Különleges produkcióként Mága Jennifer a Puerto Ricoban születetett világhírű amerikai operaénekes és crossover tenor, Fernando Varela duettpartnereként énekelte el a Prayer című dalt, amelynek zenéjét és szövegét is David Foster szerezte, és amely a Quest for Camelot, A bűvös kard című rajzfilm betétdalaként Céline Dion tette világhírűvé. David Foster ezért a szerzeményéért 1999-ben elnyerte a legjobb eredeti dalért járó Golden Globe-díjat. Az Imát, vagyis a Prayert Mága Jennifer duettpartnerével a dal szerzője, David Foster zongorakíséretében énekelte el. A világhírű producer-zeneszerző Jennifert egy gyönyörű tehetségnek nevezve úgy fogalmazott, Jennifer méltó módon helyettesítette a dal eredeti előadóját, és reméli, hogy a jövőben még többször adódik lehetősége a közös munkára.

A Prima Primissima-díjas hegedűművész Monumentális gálaestjén David Foster mellett színpadra lépett Katharine McPhee, aki nemcsak fantasztikus sikerű énekes, hiszen megnyerte az amerikai tehetségkutató versenyt, az American Idol ötödik szériáját, hanem nagy sikerű amerikai filmek fő és mellékszereplőjeként is nagy sikereket ért el. Katharine többször lépett már fel és énekelt duettet Andrea Bocelli világhírű tenorral. Az énekest Mága Zoltán újévi gáláján egy különleges produkcióval hallhatta közönség, aki szintén az Arénában lépett színpadra először Magyarországon.

A jubileumi újévi gálakoncert sztárvendége volt Sheléa Frazier a huszonhétszeres Grammy-díjas világhírű amerikai producer, zeneszerző, karmester és fantasztikus trombitaművész, Quincy Jones, és a szintén világhírű előadó, Stevie Wonder kedvenc énekese. Az énekes, dalszerző, zongoraművész és producerként is ismert Sheléa többször adott koncertet Barack Obamának a Fehér Házban, és a monumentális gálán debütált Sheléa Frazier is a magyar közönség előtt.

Nagy sikert aratott a fiatal, egzotikus szépségű operacsillag, a tatár származású orosz opera szoprán, Aida Garifullina, aki a 2013-as Operalia verseny győztese volt, és a Mariinsky Színházban, Szentpéterváron és a Wiener Staatsoperban számos produkcióban nemzetközi operadarabokban szerepelt, és a Bécsi Állami Operaház tagja.

Színpadra lépett Mága Zoltán újévi gáláján Fernando Varela, a Puerto Ricoban született, de az Egyesült Államokban, Dél-Floridában nevelkedett világhírű amerikai operaénekes és crossover tenor, aki 2017-ben Sarah Brightmannal a Royal Christmas Gala keretében járta be Európát.

A legfiatalabb hegedűvirtuóz, ifjabb Mága Zoltán, aki a Budapesti Újévi Koncert hagyományának folytatója lesz, egy kiforrott művész profizmusáról tett tanúbizonyságot Pugnani-Kreisler Preludium és Allegro virtuóz darab előadásával. A mindössze 12 éves zenész-növendék játékát hatalmas tapssal fogadta a 13 ezer fős Aréna közönsége.

Mága Zoltán mindig fontosnak tartotta, hogy az újévi gálaesten, és más koncertjein is terepet kapjon a népzene és cigányzene, mert ez a műfaj szerves része a magyar zenei kultúránknak. A virtuozitás a gálakoncerten nem csak a hangszerkezelésben, hanem a tánctudásban is megmutatkozott. A gálaest fergeteges hangulatát fokozta a hegedűművész játéka és a Marosvásárhelyről érkezett erdélyi cigánytáncosok virtuóz produkciója, amelyt a közönség kitörő tapssal fogadott.

A X. Budapesti Újévi Koncert gálaműsorában több mint ötszáz művész működött közre. A Budapesti Primarius Szimfonikus Zenekar Cser Ádám vezényletével. Közreműködött: a Készenléti Rendőrség Zenekara Szalóki Béla karnagy vezetésével, a Magyar Honvédség Vitéz Szurmay László Budapest Helyőrség Dandár Központi Zenekara, valamint a Katasztrófavédelem Központi Zenekara. A műsorvezető Ördög Nóra volt.         Az ünnepi gálaest rendezője Meskó Zsolt volt.

A hegedűművész az ünnepi, jubileumi gála után sem pihen, mert az osztrák publikum nagy örömére 2018. január 6-án, immár negyedik alkalommal érkezik a Budapesti Újévi Koncerttel a Zene Fellegvárában. Mága Zoltán a Wiener Konzerthaus után ezúttal a világ egyik legrangosabb koncerttermében, a bécsi Musikvereinben, az Aranyteremben – ahol 1939-től rendezik a hagyományos újévi gálát a Bécsi Filharmónikusokkal ? lép színpadra, és Shlomo Mintz és Zakhar Bron világhírű hegedűművészekkel versenyműveket, klasszikus darabokat fog játszani.

A Budapesti Újévi Koncertet pedig jövőre is megrendezi Mága Zoltán, folytatva a hagyományt, újabb világszárok társaságában.

The post Hollywoodi csillagokkal jubilált Mága Zoltán újévi gálája az Arénában appeared first on BellaCafe.hu.

folytatás

Legkedveltebb hírek
A kritikusok Tóth Barnabás filmjét ítélték a legjobbnak, de a zsűri díjazta a látványvilágot, Rajk László egyik utolsó munkáját is
2020-07-09 11:12:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Cinematix
Rév Marcell volt a Zendaya és John David Washington főszereplésével, szigorú szabályok betartásával felvett film operatőre
2020-07-09 10:23:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Cinematix
Naya Rivera és kisgyereke egy bérelt csónakkal indultak úszni egy kaliforniai tavon
2020-07-09 08:40:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Cinematix
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez