Sarah Jessica Parker ha belehal, akkor sem tud kilépni a Szex és New Yorkból

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Sarah Jessica Parker ha belehal, akkor sem tud kilépni a Szex és New Yorkból

Sarah Jessica Parker még 2011-ben azt mondta a Vogue-nak, hogy nincs semmi közös Carrie Bradshaw és az ő életében, lehet, hogy a Szex és New York tette híressé, de nem tartja magát egy őrült cipőmániásnak, szerepet játszott. Ehhez képest több mint tíz évvel a sorozat záróévada után sem tudunk elvonatkoztatni Parker híres karakterétől. Csinálhat bármit, akkor is Carrie Bradshaw marad a New York-mániájával, a Manolo Blahnik magassarkúival együtt. Éppen ez a veszte a Válás című HBO-sorozatnak, ami a napokban jelentkezik a második évaddal. Bár nem volt túl nagy visszhangja a Válásnak, lesz belőle harmadik évad is, Sarah Jessica Parker karrierje pedig megér egy áttekintést: több-e egy egyszerepes színésznőnél vagy sem?

A 2016-ban debütált sorozat langyos kritikáit visszaolvasva senki sem tudott túllépni Parker ikonikus szerepén. A Válás szintén New Yorkban játszódik, csak éppen marad a valóság talaján.

A Szex és New York folytatása, ebben a verzióban viszont főhősünk nem a fullextrás gazdag és öltönyös Mr. Biget (Chris Noth) választja, hanem mondjuk a biztosra és a nyugalomra megy Aidennel (John Corbett), a szerelmi háromszög másik tagjával.

A történet szerint egy középosztálybeli New York-i házaspár, Frances és Robert kapcsolata tönkremegy, csak most éppen nem a férfi kapuzárási pánikja áll a középpontban, hanem a nő kerül válaszút elé: vagy marad az állóvízben, és fogcsikorgatva tűri tovább a férje apró, számára idegesítő szokásait, vagy lelép. Frances rájön, hogy unja az életét, a rutint, a jelzálogot, és művészeti galériát sem nyitott a családi kötelezettségei miatt. Az első évad sötétre és kifejezetten depresszívre sikerült, annak ellenére, hogy elvileg részenként egy félórás vígjátékról van szó, de legalább életszagú. A Szex és New York egyik legnagyobb hibája ugyanis, hogy bármennyire kultikus és fontos sorozatról van szó, ami a női egyenjogúságot és a szexuális szabadságot hirdeti ? főleg mai szemmel újranézve ?, végtelenül múlt századi és anyagias. A mai napig foghatjuk a fejünket, hogy 2000-es évek ide vagy oda, egy külsős újságíró ? ma blogger ? hogy tarthat fent egy fényűző manhattani életet Guccival és másfél szobás lakással a város szívében. Bár néha szóba kerültek a főhős pénzügyi gondjai, mégis a Szex és New York menő ügyvédje, Miranda (Cynthia Nixon) kényszerült Brooklynba az utolsó évadban és nem Carrie. A sorozat négy barátnője pénztárca szerint válogatott, és divatos életet élt márkákkal, sokszor sekélyes értékrenddel.

Felejtsd el a boldogan élünk, amíg meg nem halunk kezdetű mítoszt, amit a Szex és New York eladott neked. Ez a valóság, a kertvárosi unalom, ahol ahelyett hogy nevetnél a férjed agyonismételt poénján, valami eltörik benned és meghal egy kis részed.

? nyilatkozta a sorozat alkotója, Sharon Horgan.

Ez a Válás szerencséje és hibája, a forgatókönyv sajnos nem tud csavarni egyet a házaspár mindennapjain, ennek ellenére január 15-én jön a második évad talán több viccel, kellemesebb hangulattal. Az előzetes alapján végre a továbblépésről szól az évad, ami még adhat egy új löketet. Sok olyan Szex és New York-rajongó találhatja meg a sorozatát, aki annak idején harmincvalahány évesen nézte Carrie-éket, most pedig hasonló gondokkal küzd. Sarah Jessica Parkerrel kivételesen lehet azonosulni, Frances az új, átlagos Carrie, természetesen most is tökéletes ízléssel. A színésznő a sorozat producere is egyben, a vegyes fogadtatás, és egy HBO-s produkcióhoz képest erősen közepes IMDb-s értékelés mellé pedig 2017-ben Golden Globe-ra is jelölték.

Fotó: HBO SJP, a tipikus New York-i

Még mindig sok filmes ragaszkodik a valóságosabb New Yorkhoz Los Angeles helyett ? Woody Allen juthat először eszünkbe, de akárcsak Carrie Bradshaw, úgy Sarah Jessica Parker is Manhattan-őrült. Ohio államban született negyedik, legkisebb gyerekként, de tanár anyja ? akinek révén a salemi boszorkányperek egyik vádlottjához rokoni szálak fűzik ? és újságíró, zsidó származású apja gyerekkorában elváltak, anyja hamar újraházasodott, és szült még négy gyereket. Családja mindig is küszködött, nem éltek jól, viszont anyja és második férje korán elkezdtek foglalkozni Sarah Jessica Parker színészi ambíciójával. Először a szintén ohiói Cincinnatibe költöztek, aztán a Manhattan és Queens között húzódó Roosevelt Island után Manhattanbe, majd végül New Jersey-be, és ott szívták magukba a New York-i kultúrát.

Parker a musicallel kezdte Broadwayen, kisebb szerepeket kapott például A muzsika hangjában vagy az Annie-ben, 11 éves korától játszott színházban. Később is maradt a zenés filmnél, az első nagyobb alakítását a Footlose-ban nyújtotta Kevin Bacon oldalán, és később a bulvár is felkapta, mikor az 1984-es Elsőszülött című film forgatása alatt összejött az akkoriban kemény drogfüggő Robert Downey Jr-ral. Hét évet töltöttek együtt, Parker saját bevallása szerint szülőként viselkedett a kapcsolatban.

Azt hittem, hogy segítek neki. De aztán eljutottunk arra a pontra, hogy már nem tudtunk közös nevezőre jutni. Úgy érzem, nagy bátorság kellett ahhoz, hogy elsétáljak, hinnem kellett abban, hogy nélkülem is meglesz.

? emlékezett vissza a viszonyára egy 2006-os interjúban.

Matthew Broderick és Sarah Jessica Parker. Fotó: Evan Agostini/Getty Images

Robert Downey Jr. után még Nicolas Cage-dzsel és John F. Kennedy repülőgép-szerencsétlenségben meghalt  fiával is összehozták, majd nem sokkal a Szex és New York castingja előtt összeházasodott Matthew Broderickkel, akivel már több mint 20 éve házasok és három közös gyerekük született. Közben jöttek a kevésbé fontos szerepek, a Szex és New York előtt két évvel, 1996-ban pedig Az elvált nők klubjában láthattuk cameónál komolyabb szerepben az egyik férj új nőjeként, a nagy áttörést viszont egyértelműen a Szex és New York Carrie Bradshaw-ja hozta.

Egy szerepes díjeső

A színésznő szinte egész életében New Yorkban élt, és egy lassan négy évvel ezelőtti Vogue-interjúban elmondta, hogy soha nem is költözne el. Talán ez is közrejátszhatott abban, hogy a Szex és New York atyja, Darren Star ragaszkodott Sarah Jessica Parkerhez, de ő majdnem visszautasította a szerepet, mert nem akart sorozatban játszani. Aztán nagy nehezen Carrie Bradshaw lett belőle, tévétörténelmet írt, és egészen biztos, hogy a Lena Dunham sem írta volna meg a Csajokat, ha nincs a sorozat, vagyis sokat köszönhetünk a négy barátnőnek, akik a 2000-es évek hajnalán már nem szégyellték a szexuális életüket, vagy éppen azt, hogy nem gyerekkel és kertvárossal képzelik el a jövőt.

Parker ügyesen keverte a kártyáit, nemcsak négy Golden Globe-ot és két Emmy-díjat nyert Carrie-vel, de egy idő után a sorozat producere is lett, nélküle nem működött a gépezet. Ráadásul neki sikerült a legelőnyösebb szerződést is kötnie, kolléganői, Kim CattrallKristin Davis és Cynthia Nixon közül csak Parkeren maradt a ruha, egyedül neki nem kellett meztelen jeleneteket vállalnia.

Fotó: Mark Dadswell/Getty Images

A sorozat és a két Szex és New York-film sikere ellenére ma is érthető Sarah Jessica Parker félelme, miszerint már soha nem szabadulhat a karakterétől. Nem kap komoly szerepeket, marad az egyszerű, de vicces, főleg New York-i szerepeknél, ő a városi feleség/anya, az okos és vicces nő, akiben mindig csak Carrie-t keressük. Sem a Hova lettek Morganék?, sem a Csak tudnám, hogy csinálja című filmnél nem tudott nagyot robbantani. A Szex és New Yorknak viszont már rég vége, harmadik film sem lesz, de az HBO bízik a színésznőben, és megcsinálták az egykori, mostanra többségében középkorú nézőknek a méltó folytatását. Akár az is lehetne a Válás címe, hogy

mi lett volna, ha Carrie nem Mr. Biget választja?

A Válás című sorozatot az HBO-n január 15-től nézheti. 

Kiemelt kép: James Devaney/WireImage/Getty Images

folytatás

Legkedveltebb hírek
A rendőrök gondozási kötelezettség elmulasztása miatt folytatnak eljárást a nő ellen
2019-10-23 13:07:45 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Kövér László házelnök jelenlétében felvonták a nemzeti lobogót a Kossuth téren, ezzel kezdetét vette a hivatalos ünnepségsorozat október 23-án
2019-10-23 12:55:31 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Börtönt is kaphat a 75 éves Bernard Condron, mert maszturbált és a péniszét mutogatta szomszédjai előtt ? írta a Metro
2019-10-23 12:21:28 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A rendőrségre 2019. október 21?én érkezett bejelentés arról, hogy egy pápai családi házban egy
2019-10-23 12:12:21 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Október 22-én Sofia Vergara kiposztolta az alábbi képet:   View this post on Instagram   A post shared by Sofia Vergara (@sofiavergara) on Oct 21, 2019 at 12:33pm PDT És akkor a világ egy emebrként kiáltott fel pont úgy, mint a Modern család másik színésznője, Sarah Hyland, aki azt kérdezte azonnal a fotó alatti kommentben: MI történik itt? Mert hát miért firkálja össze valaki egy ember arcát egy fotón, ha nem azrét, mert utálja? Vagy ha ennyire utálja, miért nem vágta le egyszerűen a képről? De kiderült, hogy semmi gyűlölet és dráma nincs a háttérben, mindössze annyi történt, hogy Vergara viccelt, a kép közepén ugyanis keresztlánya látható, a másik nő pedig a másik ke
2019-10-23 12:07:23 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A Halloweent egyre többen - főként fiatalok - ünneplik már Magyarországon is
2019-10-23 12:05:35 | Hozzászólások: 0 | hirextra
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez