Különleges, elevenszülő hegyi gyík él Magyarországon

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Különleges, elevenszülő hegyi gyík él Magyarországon

Ki ne látott volna még kövön, házfalon sütkérező gyíkot? Tudjuk azt is, miért csinálják: testhőmérsékletüket az emlősökhöz és madarakhoz képest csak szűk határok közt képesek szabályozni, ezért üzemi hőmérsékletük eléréséhez a Nap energiáját használják. Ha meg túl nagy a meleg, hűvösebb helyre kell húzódniuk.

Ezért is meglepő, hogy egy hazánkban is honos gyík inkább a hűvös, nedves élőhelyeket részesíti előnyben, és kiválóan alkalmazkodott a hüllők számára nem éppen előnyös körülményekhez ? tojásrakás helyett eleven utódokat hoz világra. Ő az elevenszülő gyík (Zootoca vivipara Lichtenstein), amely ritka maradványfajként még a jégkorból maradt a Kárpát-medencében.

És amelyet 2018-ban az év hüllőjének választott az MME Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya.

MME/Halpern Bálint Hegyi gyík

Egykoron hegyi gyíknak is nevezték, hiszen a történelmi Magyarországon előfordulási területei jobbára a Kárpátok hegyeire esett. De nem a hegyek miatt, mert élőhelyeinek jelentős része síkvidéki, ezért található meg a faj a mai Magyarországon is. Inkább a hűvös éghajlatú, mint a magasan fekvő vidékekhez kötődik, éppen ezért Észak- és Északnyugat-Európa nagy részén a leggyakoribb gyíkfajnak számít.

Skandináviában messze átlépi az északi sarkkört, ezzel bolygónk legészakabbra hatoló hüllője.

Délre Spanyolországban, Albániában, Bulgáriában és a Kaukázusban találjuk a legtávolabb, ezeken a területeken valóban a hegyvidékeket részesíti előnyben. Kelet-nyugati irányban gyakorlatilag meghódította egész Eurázsiát, a spanyolországi Kantábriai-hegységtől és a Pireneusoktól a távol-keleti Szahalin szigetig találkozhatunk vele ? olvashatjuk a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület tanulmányában.

A víz alá menekül

A kis sárkány nem a méretével hódít: mindössze 13-15 centiméteresre nő, ennek is kétharmada a farka. A laikus számára különös ismertetőjele, hogy a nőstények hasa nagyrészt piszkosfehér, egy része narancssárga, míg a hímeké jórészt narancssárga, és mindkét nemnél feketén spriccelt.

Ha valaki a hátán fekve találkozna vele, innen ismeri fel:

MME/Halpern Bálint

Hazánkban síkvidékeken futhatunk vele össze, elsősorban jégkori maradványlápokban, ami többségünknek bizonyára semmit nem mond. Összefüggő elterjedése van tehát a Beregben, a Nyírségben, a Hanságban, és foltszerű előfordulási helyei ismertek a Duna-Tisza-közén, például: Ócsa, Farmos, Kolon-tó.

Nem könnyű vele találkozni, mert a legsűrűbb nádas, magassásos foltokat, bokorfüzeseket kedveli, amelyeket az év jelentős részében víz borít. Leginkább épített pallókon pillanthatjuk meg sütkérezés közben, de nagyon gyorsan kereket oldanak: ha kell a vízbe ugranak, kiválóan úsznak, sőt szükség esetén alá is merülnek.

Fotó: Mizsei Edvárd Agresszív szerető

Márciusban az első napsütéses időszakok csalogatják elő az elevenszülő gyíkokat, ízeltlábúakat és gerincteleneket zsákmányolnak, gyakorlatilag mindent megesznek, amit le tudnak gyűrni. Párzási idejük április végéig tart. Ha ilyenkor farok nélküli nőstényt látunk gyaníthatjuk, hogy a heves udvarlás áldozata lett: a hímek rámenősen udvarolnak párzás előtt és közben állkapcsaikkal tartják fogva a nőstényt, aki emiatt akár a farkát is ledobhatja.

Aggodalomra viszont semmi ok, többi gyíkunkhoz hasonlóan a farok visszanő ? ha nem is az eredeti tökéletességgel.

Az elevenszülő gyíkok fennmaradásának egyik kulcsa a hűvös élőhelyeken, hogy rendkívül pontosan képesek szabályozni testük hőmérsékletét. Még a leghidegebb környezetben is találnak olyan foltokat, ahol napfürdőzve az optimális 25?30 Celsius-fokos tartományban tarthatják testhőmérsékletüket.

Az anyában kel ki a tojás

A legérdekesebb mégis az, hogy az általában 5-15 szénfekete, 4-6 centis utód élve jön világra, mint az emlősök kicsinyei. Sőt, az anyán ?szülés előtt? kiválóan látszik, hogy vemhes.

Fotó: Lenkei Péter/Levegő Munkacsoport

Persze ez nem azt jelenti, hogy a gyík valami átmenet lenne az emlősök felé. Szakszóval ovovivipáriának nevezzük, magyarul eleventojásnak hangzik. A nőstény visszatartja testében a fejlődő tojásokat, ám nem táplálja utódait méhlepény vagy hasonló képlet segítségével. Az embriók a magzatburkon belül, kizárólag a petesejt tápanyagaira hagyatkozva fejlődnek a születésükig. A tojásnak meszes héja nem képződik, a fiókák hártyaszerű burokban jönnek a világra, amiből azonnal kibújnak.

Miért alakult így? Mert élőhelyükön a hőmérséklet túlságosan alacsony ahhoz, hogy a tojások kikeljenek, szükség van hozzá az anya testhőjére.

Az elevenszülő gyík Magyarországon kimondottan ritka és fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100 ezer forint. A faj a Kárpát-medencében a legutolsó jégkorszak vége óta visszahúzódóban van, mivel a Holocénban hűvös, nedves élőhelyeinek nagy része természetesen úton is eltűnt, miközben számos melegkedvelő vetélytársa (zöld gyík, fürge gyík) jelent meg.

A megmaradó élőhelyeit a vizek lecsapolása tizedelte meg, ma a nem megfelelő vízgazdálkodás zsugorítja ezeket, de a végső csapást a klímaváltozás jelentheti a hazai populációkra.

Az elevenszülő gyík egyike azon fajoknak, amelyek ? legalábbis Közép- és Dél-Európában ? a globális felmelegedés áldozatai lehetnek.

(Kiemelt kép: MME/Halpern Bálint)

folytatás

Legkedveltebb hírek
Életét vesztette szerdán egy férfi Szatmárnémetiben, amikor kizuhant egy panellakás negyedik emeletéről ? jelentette be Adriana Pop, a Szatmár Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség szóvivője
2018-07-18 17:53:09 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A Jászai Mari térre kerülhet Nagy Imre mártír miniszterelnöknek a budapesti Vértanúk terén álló szobra ? tudatta Wachsler Tamás, a Steindl Imre Program Nonprofit Zrt
2018-07-18 17:52:56 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Bár Hugo Lloris volt a világbajnok francia labdarúgó-válogatott csapatkapitánya, nem ő, hanem a tornán végig kiemelkedően játszó Paul Pogba mondott beszédet a csapattársaknak a vasárnapi, moszkvai döntő előtt
2018-07-18 17:52:26 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Rubint Réka a Facebook-oldalán osztott meg egy fotót, amelyen Schobert Norbin, de legfőképpen egy szivárványos sörényű, fehér unikornison lovagolva lubickolnak egy medencében
2018-07-18 17:50:30 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Vasárnaptól újra közlekedik az 1-es villamos a Népliget és a Puskás Ferenc Stadion között, viszont a felújítás második ütemében, várhatóan a nyári iskolai szünet végéig Óbuda felől a Népligetig, Kelenföld felől pedig a Közvágóhídig jár ? közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerdán az MTI-vel
2018-07-18 17:45:16 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A kínai gyártó elrendelte a vérnyomáscsökkentő gyógyszerekben használt valsartan hatóanyag globális visszahívását annak nyomán, hogy az európai és az amerikai egészségügyi hatóságok riasztást adtak ki
2018-07-18 17:36:27 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez