Robert Capa élettársát halálos ágyán mutató fotó került elő

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Robert Capa élettársát halálos ágyán mutató fotó került elő

A Magyarországról emigrált Friedmann Endre és a Németországból menekülő, szintén fotóriporterként dolgozó Gerta Pohorylle Párizsban találkozott, kétéves románcuk pedig nagyban hozzájárult a Robert Capaként világhírűvé vált zseni megszületéséhez. 1936-ban mindketten nevet váltottak: Friedmannból Robert Capa, Pohorylléből pedig Gerda Taro lett, majd a spanyol polgárháború sújtotta vidékekre utaztak, hogy egy francia magazin felkérésére megörökítsék a harcokat.

Capa itt készítette el élete leghíresebb képét, a Murianó-i csatában elesett Federico Borrell García halálát megörökítő A milicista halálát. Taro is számos képet készített, melyek a következő évtizedekben bejárták a világsajtót, egyikük sem aratott azonban akkora sikert, mint mesterévé lett szerelméé.

1937 júliusában Capa Párizsba indult, hogy előkészítse a kínai-japán háború hadszíntereire való indulásukat, Taro azonban a harcok középpontjában maradt. Néhány nappal később azonban elfogytak a filmjei, így egy sebesülteket szállító teherautón, a legvéresebb harctereken átkelve Madridba indult. Célját azonban sosem érte el, hiszen az autó a várostól nyugatra, El Escorial közelében egy tankkal ütközött össze.

Taro másnap elhunyt, Capa pedig Kínába indult. A nő utolsó huszonnégy órájáról eddig nem álltak rendelkezésre információk, egy néhány nappal ezelőtt felbukkant fotó azonban rávilágít egy eddig ismeretlen pillanatra:

egy brit nyugalmazott altábornagy, John Kiszely által a Twitteren megosztott kép ugyanis édesapját, a magyar önkéntes orvosként a háborúban segítő, a Franco-ellenes csapatokkal vonuló dr. Kiszely Jánost ábrázolja, amint a vérző Tarot ápolja.

A kórházba való megérkezésekor Taro még eszméleténél volt, néhány órával később, az új-zélandi Dr. Douglas Jolly általi megoperálása után hunyt el. Capával közös munkaadója, a baloldali Ce Soir testét aztán Párizsba szállíttatta, ahol nagyszabású temetést rendezett.

A The Guardian kérésére Kiszely mesélt néhány szót édesapjáról,

aki nem beszélt túl sokat a spanyol polgárháborúban töltött hónapjairól, annyi azonban biztos, hogy egy angol tábori kórházban dolgozott. A párizsi magyar nagykövetség egyértelmű jelzését követően ? miszerint a köztársaságiak támogatójaként nem látnák szívesen Magyarországon ?, a brit önkéntesek tanácsát követve a hazatérés helyett a szigetországba indult, és végül a La Manche-csatornában lévő Wight-szigeten telepedett le.

Az ifjabb Kiszely a képet csak édesapja halála után kapta meg, és egészen mostanáig nem is gondolta, hogy édesapja nem csak egy átlagos sebesülttel, hanem a világ egyik leghíresebb női fotósával látható rajta. A fotó Twitterre való posztolása után azonban a polgárháború történetét ismerők egész sora kérdezte őt a részletekről ? így jutott eszébe megnézni a kép hátoldalát, melyen a

“Brunete Front, June 1937 (in Torrelodones) Mrs. Frank Capa”

felirat állt.

A szakértők ugyan még nem erősítették meg, hogy a képen valóban Gerda Taro látható, de a The Guardian által megkérdezett történészek ezen a véleményen vannak, noha a teljes bizonyossághoz további bizonyítékokra van szükség. A történetet még gyanúsabbá teszi, hogy a felirat rossz hónapot, rossz nevet ? a felirat írója jó eséllyel Frank Capra rendezővel keverte össze Robert Capát ?, illetve rossz helyszínt, az El Escorialtól tizenöt mérföldre fekvő Torrelodones-t tünteti fel. Mindezek persze lehetnek egyszerű véletlenek is, sőt, az is meglehet, hogy a baleset korántsem El Escorialnál történt.

Kiemelt fotó: Wikimedia Commons
folytatás

Legkedveltebb hírek
Nyírmadánál történt az eset a 41-es főúton vasárnap este ? adta hírül a Police
2019-02-17 20:15:01 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Az Egyesült Államok nem szertné végignézni, az hogy az Iszlám Állam katonái beszivárognak Európába? írta még szombaton a Twitteren Donald Trump amerikai elnök
2019-02-17 19:41:37 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Már többször is konfrontálódott egy ausztrál nő a perth-i parti sétányon egy férfivel, aki biciklijével haladva állandóan a nemi szervét mutogatta
2019-02-17 19:29:38 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A MOL-Pick Szeged 30-29-re legyőzte az ukrán Motor Zaporizzsja csapatát a férfi kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörének 12
2019-02-17 19:29:31 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
 Megmentette a gazdáját egy erőszakos betörőtől Pákó, egy kistestű, keverék kutya Álmosdon, Hajdú-Bihar megyében
2019-02-17 19:14:15 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
 Kidöntött és vagy tíz méteren keresztül magával húzott egy villanyoszlopot egy részeg férfi Örkörítófülpösön, a környéken több, mint ötven családnál nem volt áram és fűtés
2019-02-17 19:13:52 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez