Meghalt a világ legöregebb spanyolja

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Meghalt a világ legöregebb spanyolja

113 éves korában meghalt Francisco Núnez Olivera, a világ legöregebb férfija egy nyugat-spanyolországi faluban, ahol egész életét töltötte. A hétfő reggel elhunyt Francisco, akit a helyiek Marchenaként ismertek, 1904. december 13-án született a Badajoz tartománybeli Bienvenidában ? írta a Local.

Franciscóra, akinek négy gyereke, kilenc unokája és tizenöt dédunokája született, azután szállt rá a világ legöregebb férfija cím, hogy tavaly augusztusban, egy hónappal 114. születésnapja előtt meghalt Izraelben Jiszráel Krisztál lengyel holokauszttúlélő.

A spanyol matuzsálem 1988-ban özvegyült meg és két fiát is eltemette. Idősebb lányával, a 81 éves María Antoniával élt együtt, nem messze másik lányától, a 78 esztendős Milagrostól. Utolsó születésnapját María Antoniával ünnepelte, amikor is tortával indította a reggelt, majd nekilátott elolvasni a születésnapi jókívánságokat, amelyeiket a világ különböző tájairól küldtek neki.

A férfit kedden temették el szülőfalujában, ahol egész életét élte és, ahol gyásznapot hirdettek halála miatt.

Francisco mindig is a ?jó géneknek?, a ?kemény munkának? és a saját termesztésű zöldségeken alapuló étrendnek tulajdonította magas korát, amit naponta egy pohár vörösborral is megünnepelt. ?Egész életemben a földeken dolgoztam? ? mondta Francisco tavaly az El Mundo spanyol napilapnak.

A földek és a kocsma nyugalma

Lánya szerint apja hosszú életéhez a ?nyugodt falusi légkör? is hozzájárult, valamint, hogy ?mindig is a maga ura volt, nem veszekedett a családdal, és élvezte az életet, ami a termőföldek, az otthona és a falu kocsmája köré épült?. Reggelire tejet, madeleine-t és joghurtitalt fogyasztott, ebédre húst, halat, vagy ragut evett, az uzsonnája joghurt volt, vacsorára pedig egy speciális gabonafélét evett tejjel.

Személyigazolványán ugyan az 1904. szeptember 13. szerepel születési dátumként, ám lánya szerint valójában három hónappal később, december 13-án született. Asztúriában élő öccse, Luis 95 éves, a szintén Bienvenidában élő húga, Jacoba pedig 93. Francisco tíz éves volt az első világháború kitörésekor és az 1920-as években a berberek ellen harcolt a Marokkó területén található Riff-hegységnél.

108 évesen kórházba került, de azt is túlélte

A tavalyi interjújában Francisco elmondta, hogy remek egészségnek örvendett egészen 90 éves koráig, amikor is veseműtétre volt szüksége, aztán nyolc évvel később szürkehályog miatt operálták, 108 évesen pedig húgyúti fertőzéssel szállították kórházba. Mindig is büszkén mesélte azonban, hogy soha egyetlen csontját sem törte és tökéletes a vérnyomása.

A spanyolok átlagos élettartama az egyik leghosszabb a világon, amit gyakran a mediterrán étrendnek és a hagyományosan nyugodtabb tempójú életnek tulajdonítanak. A világ legöregebb embere jelenleg a japán Tadzsima Nabi, aki 1900. augusztus 4-én született. (MTI)

(Kiemelt kép: Francisco Nú?ez Olivera)

folytatás

Legkedveltebb hírek
A Szombathely 19 ponttal kikapott a francia Dijon csarnokában szerdán a férfi kosárlabda Bajnokok Ligája csoportkörének első fordulójában
2019-10-16 22:10:37 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Orbán Viktor exkluzív interjút adott a HírTV-nek, amely szokatlanul aktuális kérdéseket tett fel a miniszterelnöknek
2019-10-16 21:44:35 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A szakértő a Portfolio Budapest Economic Forum rendezvényén beszélt a világgazdaság kilátásairól és a várható kihívásokról is
2019-10-16 21:34:47 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A Dunaújváros meglepetésre 24-24-es döntetlent játszott Debrecenben a női kézilabda NB I szerdai meccsén
2019-10-16 21:19:25 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Varga Viktor nagyon beparázott a csirkés feladattól, és minél jobban pánikolt, annál silányabb munkát végzett
2019-10-16 21:18:53 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Vomberg Frigyes nem volt megelégedve a versenyzők munkájával, és kijelentette: Lehet, hogy senkit sem fog tovább engedni ezzel a munkával
2019-10-16 21:18:47 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez