Videók, amiket egyetlen szülő sem szeretne látni

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Videók, amiket egyetlen szülő sem szeretne látni

Már 722 ezernél jár a megtekintések száma annál a videónál, amit egy 16 éves diák, Emily Gipson készített.

A Lebanonban (Tennessee állam) élő lány az iskolai zaklatás (bullying) problémájára akarta felhívni a figyelmet, és főleg arra, hogy az esetek következmény nélkül maradnak. Legalábbis ami az elkövetők megbüntetését illeti.

Az áldozatokra nézve sajnos nagyon is vannak következményei a zaklatásoknak: októberben például Emily egyik osztálytársa öngyilkos lett.

Az Üdv a Lebanon középiskolában című videóban ezért a lány arra szólította fel iskolatársait, hogy figyeljenek jobban egymásra, legyenek megértőbbek egymással.

Üdv a Lebanon Középiskolában, ahol a mosolyok hamisak, az öngyilkosság-megelőzés pedig viccelődés tárgya

? mondja a felvételen, utalva arra, hogy diáktársainak egy része (a tragikus előzmények ellenére) röhögcsélve fogadta a Stop it (Állítsuk meg) bullying-ellenes okostelefonos alkalmazást, amelyet az iskola jelentetett meg a haláleset után.

Fotó: Thinkstock

Kemény kritikával illeti az iskolavezetést is: azt mondja, az iskola tele van Mosolyogj! feliratú plakátokkal, de hogy lehetne mosolyogni egy olyan közösségben, ahol soha nem büntetik meg a társaikat megalázó diákokat, ehelyett olyan mondatok hangzanak el az esetek után, hogy ?Nincs bizonyíték!?, vagy éppen ?Nem tudunk mit kezdeni ezzel.?, vagy ami a legrosszabb: ?A gyerekek már csak ilyenek?.

A videó legerősebb mondata:

Néha azon gondolkodom, hány gyereknek kell meghalnia, hogy történjen is valami.

Nos, a videónak lett következménye: Emilyt két napra felfüggesztették.

Az iskolavezetésnek leginkább azzal volt problémája, hogy a lány engedély nélkül készítette a videót egy teremben (ami egyébként nem igaz), mindenesetre Emily mégiscsak elért valamit: a bullying, az iskolai zaklatás témája még nagyobb nyilvánosságot kapott.

Figyelem!

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelkielsősegély-számot!

Na, nem mintha amúgy marginális problémáról lenne szó: elég ha kicsit lejjebb görgetünk, és megtekintjük, hogy csak a videó megjelenése óta eltelt tíz napban hány iskolai szekálási eset volt az Egyesült Államokban.

Az alábbiakban az elmúlt néhány nap eseményeit mutatjuk be ? és ezek csak a nagyobb nyilvánosságot kapott, amerikai sajtót bejárt esetek: a titokban zajló zaklatások száma ennél nyilvánvalóan nagyságrendekkel magasabb.

Grand Junction, Colorado, január 27-e: a videó, amit egyetlen szülő sem szeretne látni

Az alábbi felvételen egy coloradói korcsolyapályán történt eseményt láthatunk. Egy csapat középiskolás körbevett két lányt, és közölték, hogy az egyikükkel verekedni fognak. A másik lány ? akinek az anyja végül posztolta ezt a videót ? szólt a helyen dolgozó alkalmazottaknak, hogy veszélyben vannak. A zaklatók tudomást szereztek róla, hogy a lány ?köpött?, így végül őt támadták meg.

PLEASE SHARE !!!!!!took a lot to post this video. But as a mother and knowing of our communities problem on bullying and suicide rates. I feel I should share this with everyone in hopes that we can bring attention to this ongoing problem, and if anyone might recognize any of these kids involved or filming this, as this video was posted on Snapchat and went viral. Please pm me with any info. This incident occurred Saturday January 27, at a local skating rink. My daughter was there with a couple friends when a group of kids approached them saying they wanted to fight my daughter's friend and if she didint they would jump her outside. My daughter went and notified the employees of this establishment, the employees talked to two of the kids. A little while after the group of kids surrounded my daughter for telling an employee about what was going on. She tried walking away twice and was attacked from behind. My heart is broken over this. This all happens because she was trying to help a friend who was being bullied. She is a very loving child if anyone knows her would tell you the same. My daughter is heart broken and scared to even go to school. I'm asking our community to come together and support our kids through this crisis.THANK YOU

Közzétette: Christina Critchfield ? 2018. január 29.

A videó Facebookra kerülése után sikerült beazonosítani a támadót, a megvert lány anyja feljelentést tett, a rendőrök nyomoznak az ügyben, és mindenkit, aki zaklatás áldozatává válik, arra kérnek, hogy értesítse a hatóságokat.

San Antonio, Texas, január 25-e: ?Tanár úr, az egyik diák zaklat!?

A 15 éves Michael Ayalát véresre verte diáktársa a Judith A. Resnik középiskolában. Anyja a tanítás végén várta a fiút az intézmény előtt, de csak egy csoport tanulót látott, akik körbeállnak egy fekvő gyereket. A fekvő gyerek Michael volt, tetőtől-talpig véresen.

A tankerület által kiadott állásfoglalás egyáltalán nem emleget iskolai zaklatást, szerintük a két diák ?összeverekedett?.

Ennek némileg ellentmond a véresre vert fiú vallomása, aki szerint iskolatársa megfenyegette, hogy tanítás után megveri őt, ezért Michael szólt az iskolai edzőnek. Elmondása szerint így hangzott a párbeszéd:

– Tanár úr, az egyik diák zaklat, kérem, hogy nézzen rá!

– Oké, vettem.

Aztán ez lett a vége:

Fotó: facebook/valerie.guzman

Az anyuka elmondása szerint fia azóta szorong, nem mer iskolába menni.

Franklin, Tennessee, január 26-a: videóra vették, ahogy sírva könyörög a parókájáért

A Tennessee államban élő Lauren Williams 16 éves. Bőrbetegségben szenved, amely hajhullással jár, ezért a lány mindenhová parókában járt. Eddig.

Facebook

A franklini diákot iskolatársai alázták meg: a fiúk fogadtak öt dollárban, hogy ki meri levenni a lány parókáját. Aztán nemcsak, hogy letépték róla, de a borzasztóan kegyetlen jelenetet videóra is rögzítették, és a felvételt feltöltötték az internetre.

Gyakorlatilag meztelennek éreztem magam, elszállt a biztonságérzetem, szörnyű volt

? mesélte később az esetről Lauren.

A paróka letépésekor a lelki megrázkódtatás mellett fizikai fájdalmat is érzett, hiszen igazi hajtincseihez volt rögzítve az álhaj, a rángatástól sebek keletkeztek a fejbőrén. A lány zokogva rohant a vécére, bezárkózott egy fülkébe, de még oda is bedugták a telefont, és felvették, ahogy sírva könyörög a parókájáért.

Az iskola képviselői ? azon kívül, hogy az érintetteket felfüggesztették ? elmondták, hogy együttműködnek a hatóságokkal, hogy a törvény teljes szigorával lépjenek fel a bűnösökkel szemben.

Lauren, vagy ahogy barátai hívják, Lulu, az eset után a maradék haját is leborotválta, és kopaszságával próbálja demonstrálni, hogy az alázástól nem tört meg, inkább bátorságot merített belőle.

Simply ME (@myckelle) által megosztott bejegyzés, Jan 27., 2018, időpont: 12:54 (PST időzóna szerint)

Anyja szerint azt is bizonyítani tudják, hogy a zaklatások már másfél éve tartanak. És hogy teljesebb legyen a kép: a komoly nyilvánosságot kapott eset után most néhány szülő azzal vádolja Laurent, hogy korábban ő maga is több esetben iskolai zaklatás elkövetője volt.

Bullying

Az UNESCO 2017-es felmérése szerint a nagyjából egymilliárd iskolába járó gyermek egynegyedét érte már valamilyen zaklatás. Az OECD (2015-ös PISA teszten gyűjtött információk alapján összeállított) felmérésének adataiból pedig kiderül, hogy Magyarországon minden ötödik gyereket zaklatnak iskolatársai.

A bántalmazás lehet szóbeli (csúfolás), internetes (közösségi oldalakon, emailben történő zaklatás, avagy cyberbullying), érzelmi (kiközösítés, megalázás), fizikai (verés), szexuális.

A zaklatás hosszú távú pszichés problémákhoz vezethet, extrém esetben a megalázott áldozat olyan súlyos depresszióba esik, hogy öngyilkosságot követ el.

A szülők számára gyanús jel lehet, ha gyermekük zárkózottá válik, sokat van egyedül, nem beszél az osztálytársairól. A legfontosabb, hogy beszéltessék a gyereket a problémáról, és ha kiderül, hogy bántalmazásról van szó, mindenképp jelentsék az osztályfőnöknek vagy súlyosabb esetben a hatóságoknak is.

Internetes zaklatás / cyberbullying esetén a legfontosabb, hogy az áldozat ne válaszoljon az online zaklatásra, a chatprogramban tiltsa le az elkövetőt, a közösségi oldalon törölje ismerősei közül (a Facebookon jelentheti is a profilok tetején a Report/Jelentés gombbal), és haladéktalanul szóljon egy felnőttnek a történtekről.

Felhasznált források: Fox News; News4sanantonio; NTD; NY Daily News; Fox NYC

Kiemelt fotó: Thinkstock

folytatás

Legkedveltebb hírek
Ajánló - Szereplők: Peter Falk, Robert Culp, James Gregory, Dean Stockwell, Valerie Harper
2019-03-21 00:10:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
A Pénzt vagy éveket! mai adásában Győrfi Pál és felesége, Salgó Adrienn megy harcba a milliókért
2019-03-20 23:11:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez