Ősi maja városra bukkantak a guatemalai dzsungelben

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Ősi maja városra bukkantak a guatemalai dzsungelben

Légi lézeres eljárással több tízezer maja házra, erődre, és piramisra bukkantak kutatók a guatemalai dzsungel mélyén. Ez arra utal, hogy sokkan többen élhettek ott, mint azt korábban hittük. Mintegy 60 ezer különálló épületegyüttest fedeztek fel, köztük négy nagyobb rendezvényközpontot és piramisokat.

A Tikal város melletti síkságon akár tízmillióan is élhettek, ez pedig két-háromszor több, mint amit az amerikai, európai és guetamelai régészek korábban feltételeztek. A kutatók a Google-autókból ismert Lidar lézeres technológiával térképezték fel a területet, ekkor fedezték fel a romokat.

A képek alapján jól látszik, milyen hatalmas, ipari méretű mezőgazdasági területeket és öntözési csatornákat alakítottak ki, a föld 95 százalékát megművelték.

Mezőgazdaságuk sokkal intenzívebb, és ezért fenntarthatóbb volt, mint gondoltuk. A föld minden négyzetcentiméterét megművelték”

– mondta Francisco Estrada-Belli, a kutatásban részt vevő, Tulane Egyetem professzora.

A lelőhelyet teljesen benőtte az őserdő, ez egyben konzerválta is a romokat. Azonban éppen ezért szabad szemmel nem tudták észrevenni, egy több kilométeres falat is csak a lézeres feltérképezés mutatott ki.

Amikor megláttuk a térkép által kirajzolt képet, mindannyian egy kicsit birkának éreztük magunkat. Végig ott sétáltunk felette, és nem vettük észre”

– mondta Marcello A. Canuto, a Tulane Egyetem régészprofesszora.

Az Észak-Guatemala területén fekvő első várost csak az 1960-as években fedezték fel, pedig számtalan látványos piramis, palota, tér és ház található benne. A romokra a kőolaj után kutató munkások bukkantak rá. A kutatók azóta több évtizedet eltöltöttek az Indiana Jones-szerű kutatással a guatemalai dzsungelben a maja civilizáció után kutatva, mégis a mostani felfedezést áttörőnek nevezték.

(The Guardian, Washington Post)

Kiemelt fotó: Especial/Notimex/Europress

folytatás

Legkedveltebb hírek
Halott kislánya sírjánál készített szelfit, emiatt kritizálják Lippai Mariannát, aki kislánya halála óta rengeteg képet, írást oszt meg követőivel
2019-04-24 10:17:39 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Zimány Linda a Mokka adásában mesélt arról, hogy milyen hátrányos megkülönböztetések érhetnek egy nőt az élet minden területén, legyen szó akár munkáról vagy magánéletről
2019-04-24 10:07:03 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Ha az önkormányzatokon múlik, mégsem lehet elektromos jetskit használni a tavon
2019-04-24 10:00:00 | Hozzászólások: 0 | Népszava
A férfi Szlovákiába járt sportfogadásokat kötni, de általában nem volt szerencséje
2019-04-24 09:58:16 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Bay Éva Kadlecsek Krisztián társaságában beszélgetett az Óbudai Piacon a spárga szervezetre gyakorolt jótékony hatásairól, elkészítési lehetőségeiről, Éva pedig megosztotta azt is, hogy mire kell figyelni még a királyi zöldség kiválasztásakor
2019-04-24 09:58:15 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Kutassy Jenő, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnökhelyettese és Kondorosiné Horváth Emerencia, nagymama voltak a Mokka vendégei, akik a nagyszülői GYED és a nagycsaládosok autóvásárlási kedvezményeinek előnyeiről beszélgettek a műsorvezetőkkel
2019-04-24 09:55:21 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez