Trump ismét nekiment a tudományos közösségnek

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Trump ismét nekiment a tudományos közösségnek

A javaslat szerint a megszorítások és a verseny jelentősége miatt a NASA-nal nem lesz prioritás, hogy a 8,8 milliárd dolláros James Webb űrtávcső után újabb teleszkópot hozzanak létre – számol be az IFLScience.

A költségvetés azt javasolja, hogy szüntessék meg a WFIRST-et, és a meglévő forrásokat a tudományos közösség más prioritásaira, például a befejezett csillagászati missziókra és kutatásra fordítsák

– áll a javaslatban.

Bár a James Webb űrtávcső és a WFIRST (Wide Field Infrared Survey Telescope) is infravörös eszköz, utóbbi gyújtóponti síkja 200-szor nagyobb. A két távcső együtt igen értékes képeket hozhatna létre.

A WFIRST fő célja az, hogy messze fekvő galaxisok helyzetét és távolságát mérje fel. Az űreszköz adatai hozzájárulhatnának a sötét anyag természetének alaposabb megértéséhez, illetve az exobolygók kereséséhez.

Kép: NASA WFIRST Project

David Spergel, a Princetoni Egyetem munkatársa és WFIRST tudományos csapatának igazgatóhelyettese Twitter-bejegyzésben adott hangot elégedetlenségének. A szakértő szerint az űrteleszkóp az amerikai évtizedes csillagászati felmérés legfontosabb eszköze. Spergel kiemelte: a tervet az utóbbi hónapokban úgy módosította a NASA, hogy nem kérte ki független szakértők véleményét.

A kutató szerint a WFIRST programjának megszüntetésével az USA feladja vezető szerepét a sötét anyag és az exobolygók kutatásában.

A Trump-adminisztráció tervezete ellenére az űrteleszkóp fejlesztői folytatni fogják a munkát – a 2018-as források ugyanis még elérhetőek.

A WFIRST sorsa most a Kongresszus kezében van. Az utóbbi évek tapasztalata az, hogy a törvényhozás utóbb mindig növelte a projektre szánt összegeket – tudományos szempontból fontos lenne, hogy idén is kiálljanak a WFIRST mellett.

Drámai megszorítások

A Trump-adminisztráció új javaslata nemcsak az űrkutatás, hanem egyéb tudományos területek számára is visszalépést jelenthet.

A költségvetési megszorítás fő célpontja az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA).

A szervezet büdzséje 23 százalékkal csökkenhet – arányaiban még sosem gazdálkodott ilyen kis összeggel az EPA.

A tervezett megszorítások a hivatal projektjei közül különösen azokat érintik, melyek a klímaváltozás vizsgálatával foglalkoznak.

Trump felmutatta a középső ujját a jövőnek Az Amerikai Egyesült Államok elnök csütörtök este bejelentette, ahogy kampányában ígérte, visszalép a klímaegyezménytől. Ő nem akar hinni a tudománynak, pedig érdemes lett volna megfontolni.

A javaslat az Egyesült Államok Földtani Intézetének, a Nemzeti Éghajlati Adatközpont, illetve a Járványkezelési- és Megelőzési Központ költségvetését is jelentősen csökkentené – 21, 20, illetve 12 százalékkal. Bár az Energiaügyi Minisztérium büdzséje hasonló lesz a korábbihoz, a minisztérium sok fontos projektje meg fog szűnni.

A NASA a tavalyihoz képest 1,3 százalékkal nagyobb összeggel gazdálkodhat majd, az átalakítások, például a WFIRST programjának felszámolása miatt mégsem örülhetnek az űrhivatalnál.

(Kiemelt kép: MTI/AP/Evan Vucci)

folytatás

Legkedveltebb hírek
Fotó: Fred Dufour / AFP Fotó: Fred Dufour / AFP Fotó: Fred Dufour / AFP Fotó: Fred Dufour / AFP Fotó
2019-08-24 12:12:39 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Mint arról már több cikkben beszámoltunk, egy 35 éves férfi megölte az élettársát és négyéves kisfiúkat egy II
2019-08-24 12:10:17 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Finnországban valaki megnyerte a 19 országban játszható Eurojackpot rekordnyereményét, 90 millió eurót, azaz 29,2 millió forintot
2019-08-24 11:48:35 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Győrben a temető mellé épül egy társasház, de olyannyira, hogy a síroknál egyesével kellett kijelölni, hol menjen a telekhatár, hogy maradjon kis hely a kövek mellett
2019-08-24 11:48:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
Eddig csak pletyka szintjén hallhattuk, hogy Ewan McGregor visszatér Obi-Wan Kenobiként, de most hivatalosan is bejelentették, hogy a színész főszereplésével készít sorozatot a Lucasfilm
2019-08-24 11:18:39 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Szenzációs teljesítménnyel már a döntőre készül Révész Bulcsú az oroszországi Tyumenben zajló U16-os sznúker-világbajnokságon
2019-08-24 11:13:15 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez