Pogátsa: Orbánt az elmúlt nyolc év cáfolja

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Pogátsa: Orbánt az elmúlt nyolc év cáfolja

A Magyar Nemzetnek Pogátsa Zoltán azt mondja, 2010-ben katasztrofális helyzetben volt az ország, de már két ?elmúlt nyolc évünk? is van. Az örökölt
válságban az Orbán-kormány magától megtette, amit az IMF kért volna tőle. Az IMF megszorításokat szokott kérni az életfontosságú alrendszerekben ( oktatás, egészségügy, szociálpolitika, közlekedés, átképzés). A közgazdász úgy számol, az elmúlt nyolc évben évente a GDP 15 százalékát vonták ki ezen  területekről.

Ennyivel vagyunk a nyugat-európai GDP-arányos átlag költési szintek alatt.

Ha ezekre GDP-arányosan annyit költenénk, ők akkor is háromszor annyit fordítanának rá, mint mi, a magasabb GDP miatt, pedig nálunk betegebbek, idősebbek és képzetlenebbek az emberek, rosszabbak az utak. 

Pogátsa Zoltán azt elismeri, hogy a költségvetés egyensúlyban van, de olyan áron, hogy nem finanszírozzák a fontos alrendszereket, amelyek növekedést generálnak. Ráadásul hiába nőtt közben a gazdaság, a GDP évente, az szja-bevétel 2016-ban sem érte el a 2010-est, az adócsökkentés nem lett önfinanszírozó.

Ez tipikus neoliberális lépés, ami ellen Orbán Viktor ellenzékben még hadakozott, aztán megvalósította. Azt nem látja az adófizető, hogy jóllehet most kevesebbet fizet be, de kevesebbet is kap vissza. Rosszabb lesz az egészségügyi ellátás, az oktatás, az út.

Az új adórendszerrel a felső két-három jövedelmi tized járt jól, a középen lévőknek semleges volt, az alsó társadalmi-jövedelmi tizedeket rosszul érintette, mert kivezették az adójóváírásokat. A közgazdász szerint a kormánynak volt néhány jó döntése is, az egyik a növekedésihitel-program bevezetése, ami azért nem pörgette fel jobban a gazdaságot, mert mire lett növekedési hitel, kevés cég maradt talpon és már munkaerőhiány van.

Megsegítettük a cégeket tőkeoldalról, másik oldalról meg tönkretesszük őket azzal, hogy nem biztosítunk számukra szakképzett munkaerőt. Ez az oktatási és az átképzési rendszernek a sara.

A teljesen értelmetlen közmunka helyett sikeres átképzési rendszer kellene, mint Észak- és Nyugat-Európában. Két probléma van: az egyik, hogy a munkanélkülieket nem olyan szakmákra képzik át, amelyekre van kereslet, a másik a lakásgond.

Pogátsa Zoltán: Bármennyit güzülsz a vacak magyar bérekért, harminc év alatt se tudod összespórolni egy lakás árát Rogán Cili nercboája belelógott a Beluga-kaviáros ezüstbe. Ha belelógott, hát belelógott. Segíteni kéne a szegényeken. Tök komolyan. Nagyinterjú Pogátsa Zoltánnal.

Az elmúlt 15 évben hiába ment el ezermilliárd forint a lakástámogatásra, a pénz kétharmada a felső húsz százalékhoz került.

Az uniós források felhasználásáról soha nem készültek jó ágazati elemzések.

Ha az uniós források jól hasznosulnának, akkor növekednie kellene a foglalkoztatásnak és a termelékenységnek.

Kimutatható a foglalkoztatás növekedése, de ha levonnák a közmunkásokat, a Nyugaton dolgozókat, és azt a 175 ezer embert, akinek addig van munkája, amíg megépülnek az EU-pénzekből a nagy beruházások, alig lenne. Nem javult a termelékenység sem, az uniós források keresletként hasznosulnak.

A munkások a nyugati bérek harmadáért dolgoznak külföldi üzemekben. A liberális közgazdászok szerint azért alacsonyak a bérek, mert alacsony a termelékenység.

Csakhogy ennek fordított hatása is van: azért is alacsony a termelékenység, mert alacsonyak a bérek.

Az alacsony bérek miatt olcsóbbak a termékeink, márpedig a termelékenység az eladási ár és az összköltség különbsége alapján számítódik. A magasabb bér felnyomja az eladási árat, ami látszólag felnyomja a termelékenységet is.

Orbán: Afrika lesz Ázsia, vagy Európa lesz Afrika Miniszterelnöki kontinensmix. Ez volt a huszadik évértékelő.
folytatás

Legkedveltebb hírek
A Dolce&Gabbana divatcég bemutatóján igazi sztárparádé volt, olyan neveket vonultattak fel, mint Emily Ratajkowski, Ashley Graham, Monica Bellucci, Carla Bruni Sarkozy, Isabella Rossellini
2018-09-24 12:14:51 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Az angliai Lincolnshire-ben élő William Goodacre és felesége, Natalie nem szokványos döntést hoztak
2018-09-24 12:12:28 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Egyre nagyobb gondot okoznak a mosómedvék Japánban, az invazív faj populációja ugyanis tíz év alatt megháromszorozódott
2018-09-24 12:11:30 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A törvényjavaslatot benyújtó Jakab Péter azt mondta: indítványa lényege, hogy azon orgánum, amelyről egy adott évben legalább három jogerős bírósági ítélet mondja ki, hogy hazudott, hazugságot terjesztett, a következő évben semmilyen formában ne juthasson állami pénzhez
2018-09-24 12:10:58 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A legfrissebb világranglistán a férfi teniszezők rangsorában az első 25 között egyetlen változás történt, az osztrák Dominic Thiem egy helyet előrelépve hetedik lett, hála a szentpétervári tornagyőzelemnek
2018-09-24 12:09:02 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A lakberendezés és az enteriőr design képviselői, magyar manufaktúrák, fiatal tervezőcsapatok – lakberendezők és belsőépítészek -, nemzetközi gyártók és forgalmazók termékeit és ötleteit ismerhették meg a látogatók a S/alon Budapest lakástrend kiállításon, amelyet péntektől vasárnapig rendeztek meg a Papp László Budapest Sportarénában
2018-09-24 12:04:33 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez