Nem látták el időben a kórházban, ezért halhatott meg Vathy Zsuzsa író

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Nem látták el időben a kórházban, ezért halhatott meg Vathy Zsuzsa író

Vathy Zsuzsa, Lázár Ervin felesége 2017. január 8-án halt meg, halálának okairól azonban nem lehetett tudni. Akkor annyit írt a Magyar Művészeti Akadémia, hogy az írónő ?tragikus hirtelenséggel? hunyt el. Lánya, Lázár Fruzsina azonban most a Magyar Nemzet hasábjain részletesen számolt be arról, hogy mi is vezethetett Vathy halálához.

Órákig hagytak haldokolni egy férfit a Honvédkórház sürgősségijén Gyermekei súlyos hasi fájdalmakkal vitték be a kórházba édesapjukat, akit többszöri kérésre sem láttak el. Fél napi várakozás után vitték be a műtőbe, de már késő volt. Az 58 éves férfi másnap délelőtt meghalt.

Az írónő 2017. január 4-én influenza elleni oltást kapott, másnap belázasodott és a kézfeje felett megjelent egy véraláfutás. A háziorvos megnyugtatta, hogy nincs semmi baj, szedjen lázcsillapítót. Vathy Zsuzsa pénteken már ízületi fájdalmakra és légzési nehézségekre panaszkodott, a rendelőintézet kórházi osztályán azonban nem tudták elhelyezni, mert nem volt hely.

Mivel látta, hogy édesanyja mennyire rosszul van, Lázár Fruzsina mentőt hívott, de mivel ők egészségügyi intézménybe nem mennek ki, azt javasolták keressen egy orvost. Egy doktornő végül vérnyomást mért és EKG-t készített, de Lázár Fruzsina szerint fogalma se volt, hogy mi lehet a baj, holott részletesen beszámoltak Vathy Zsuzsa panaszairól.

Végül a honvédkórház sürgősségi osztályára küldték őket, mert az volt a legközelebb ? ezt az osztályt vezeti Zacher Gábor toxikológus. A honvédkórházban megkérdezték, hogy van-e jogosultságuk (katonai múlt) és ha nincs, miért oda mentek. Azt mondták, várjanak, további instrukciót nem kaptak. Öt óra várakozás alatt mindössze egy tolókocsit kaptak, kiderült, hogy több beteg is már hosszú órák óta vár arra, hogy valaki ellássa őket.

Hat óra elteltével hazamentek, Vathy Zsuzsához ekkor mentőt kellett hívni. Mentőorvos nem volt, csak sofőr és ápoló, ám az ápoló megállapította, hogy az írónőnél súlyos allergiás reakció lépett fel. A Szent Imre Kórházba vitték a beteget, akit azonnal vizsgálni kezdtek, ám többször leállt a szíve és harmadszorra már nem tudták újraéleszteni.

Zacher Gábor a sürgősségin meghalt férfi ügyéről: Tiszta a lelkiismeretünk Szerinte a sürgősségi osztályokon mindennapos háború zajlik, véges az ellátórendszer kapacitása.

Lázár Fruzsina cikkében azt írja, hogy az anafilaxiás sokk lehet nagyon gyors lefolyású és eltarthat több napig is, ha nem kezelik, akkor a beteg gyakori eséllyel meghal, de az időben beadott injekció százszázalékos gyógyulást hozhat.

A rendőrség hivatalból eljárást indított, rendkívüli haláleset címén. A napokban, pontosan egy évvel később megkaptuk a vizsgálat eredményét, amelyből kiderül, hogy az egészségügyi intézmények és az orvosok részéről nem történt mulasztás. A halál oka szívelégtelenség (annak ellenére, hogy ennek korábban semmiféle jele nem volt), és nem hozható kapcsolatba az oltással. Az is kiderült belőle, hogy édesanyámat a betegfelvétel után kilenc órával látták volna el a honvédkórházban. Vagyis akkor, amikor a Szent Imre Kórházban már az életéért küzdöttek.

Édesanyja halála után Lázár Fruzsina több állami vezetőtől is kapott gyásztáviratot.

Azt írták, nagy veszteség, hogy anyukám nincs már. Nem tudom, hogy nekik mekkora veszteség, de azt tudom, hogy az állami vezetők soron kívül és kiemelt egészségügyi ellátást kapnak többek között a honvédkórházban. Nekik biztosan nem kell 10-12 órát várakozniuk a sürgősségi osztályokon, és nem küldözgetik őket életveszélyes állapotban egyik helyről a másikra. Ahogy nyilván Zacher Gábor hozzátartozóinak sem kell 12 órákat rostokolniuk ellátásra várva a sürgősségi osztályon, és azoknak sem, akik abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy az egészségügyben dolgozik a rokonuk, barátjuk, ismerősük. Nem is lenne ezzel semmi baj, ha az e körön kívül rekedtek ? akiknek nincs megfelelő összeköttetésük ? élete nem a szerencsén múlna. A kiváltságosoknak járó egészségügyi ellátáshoz ? mivel a magánszférát sem engedik be az egészségügybe ? rajtuk kívül senki nem jut hozzá.

Kiemelt kép: MTI

folytatás

Legkedveltebb hírek
Rendező: Mark Waters Szereplők: Billy Bob Thornton, Kathy Bates, Tony Cox, Brett Kelly, Ch
2018-12-10 01:10:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
A hát, a nyak- és a deréktájék fájdalmai A hátfájást egy bizonyos kor felett már szinte természetesnek veszik az emberek, annyira gyakran jelentkezik
2018-12-10 00:50:47 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A kívül kemény rockerszív a legmélyén mégiscsak lehet puha
2018-12-10 00:32:49 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Ezek a sütemények elmaradhatatlan szereplői a karácsonynak, hisz amellett, hogy elképesztően finomak, mindenkiben megidézik a gyerekkori emlékeket, a boldog pillanatokat és az ünnep illatát
2018-12-10 00:15:01 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A fájdalom hasznos lehet, hiszen fontos jelzéseket ad a szervezetünk problémáiról, azonban ettől még valahogy csillapítani kell
2018-12-10 00:00:53 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Magyarország használt autóban utazik, ez nem kérdés
2018-12-10 00:00:45 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez