Eldőlni látszik, ki indíthat új országos kereskedelmi rádiót

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Eldőlni látszik, ki indíthat új országos kereskedelmi rádiót

A 24.hu biztos forrásból származó értesülése szerint a Médiatanács eheti, keddi ülésén alaki (formai) hibára hivatkozva kizárta a jelenleg már csak kizárólag weben fogható Class FM-et működtető Advenio Zrt.-t a folyamatban lévő országos kereskedelmi rádiós pályázatból. A másik pályázó, a Hold Reklám Kft. pályázatát a nemrégiben történt hiánypótlás után már megfelelőnek találta a grémium. Mivel csak ketten indultak el a pályázaton, egyetlen pályázó marad ?versenyben?, így pedig a pályázati eljárás lezárultát követően a Hold Reklám Kft. kezdheti majd meg a Class FM által 2016 novemberéig használt országos rádiós frekvencián a sugárzást.

A bíróság még keresztbe tehet

Az azonban még nagyon is kérdéses, hogy a Hold Reklám Kft. mikor kezdheti meg műsorainak sugárzását, mivel a rádiós frekvencia körül jelenleg is folyamatban vannak bírósági perek, amelyeket az Advenio Zrt. indított a Médiatanács ellen, és nagyon is elképzelhetőnek tűnik, hogy az Advenio Zrt. a mostani kizárás miatt is bírósághoz fordul, ami akár hónapokkal is megakaszthatná a folyamatot. Ha így lesz, valószínűleg csak a választásokat követően kezdheti meg tényleges tevékenységét Magyarország egyetlen országos analóg rádiófrekvencián sugárzó kereskedelmi rádiója.

A pályázati eljárásnak a következő szakaszában a pályázat tartalmi kiértékelése folyik, de mivel az Advenio kizárásával csak egyetlen pályázó marad bent a pályázatban, a Hold Kft. biztosra veheti győzelmét, ha csak a bírósági eljárások esetleg ezt meg nem akadályozzák.

POP FM lehet a név

A Hold Reklám Kft. tulajdonosa és ügyvezetője néhány hónapja az a Bakai Mátyás, aki tavaly októberig a Radio Plus Kft. társügyvezetője volt Andy Vajna kormánybiztos mellett. A Radio Plus Kft. működteti a ma már több mint 30 városban fogható, hálózatban működő Rádió 1-et. (Bakai a kiemelt képen Sebestyén Balázs mellett jobbra látható.)

Bakai és Vajna máig üzleti kapcsolatban állnak egymással, hiszen a Hold Reklám Kft. helyi rádiói hálózatba kapcsolódva működnek a Rádió 1-el, azaz a Rádió 1 műsorait sugározzák.

Van más érdekes kötődés is: a Hold Reklám Kft. a korábban Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester többségi tulajdonába került MKB Banktól vett fel hitelt.

Bakai Mátyás cége amúgy még tavaly novemberben levédette a POP FM ábrás védjegyet, így vélhetően ezzel a névvel tervezik elindítani az országos rádiójukat.

Ez lehet az új országos rádió neve Árulkodó védjegyek regisztrációját kezdte meg az Andy Vajna volt ügyvezetőjének a nevére került, és Mészáros Lőrinc bankjának hiteléből az országos kereskedelmi rádiós frekvenciapályázaton elinduló cég.

Egyébként épp a napokban hosszabbította meg a Médiatanács a Hold Reklám Kft. médiaszolgáltatási jogosultságát Mosonmagyaróváron 2023-ig. Ezen a frekvencián ugyancsak átveszik a Rádió 1 műsorait.

A Class FM-nél tőlünk értesültek a döntésről

Földes Ádám, a Class FM-et működtető Advenio Zrt. ügyvezetője a 24.hu-tól értesült a döntésről szerdán délelőtt. Bár egyáltalán nem tűnt meglepettnek a fejleményt illetően, egyelőre nem kívánt nyilatkozni az esetleges jogorvoslattal kapcsolatban, mivel egyrészt az Advenio Zrt.-t tulajdonló amerikai üzletemberrel, Michael McNutt tulajdonossal is szeretne előbb konzultálni, másrészt előbb szeretné megtudni, milyen formai kifogással zárta ki az általa vezetett céget a Médiatanács a pályázatból. Ezzel kapcsolatban egyelőre semmilyen tájékoztatást a testülettől nem kapott, várják az írásos határozatot.

Földes Ádám, a Class FM vezérigazgatója (balra) és a rádió tulajdonosa, Michael McNutt interjút ad a 24.hu-nak 2017 májusában Fotó: Class FM/Vadnai Szabolcs A Sirius Rádiót is behúzta Vajna

A Médiatanács eheti ülésén egyébként a 24.hu információi szerint engedélyezték Andy Vajna filmügyi kormánybiztosnak, hogy a Rádió 1 összekapcsolódhasson a kiskunmajsai és kiskunfélegyházi frekvenciával is rendelkező Sirius Rádióval. Ez persze aligha meglepő annak fényében, hogy a Sirius Rádió már a grémium döntését megelőzően is reklámszpotokkal népszerűsítette, hogy összekapcsolódik a Rádió 1-el. Vagyis a helyi rádiónál előbb tudták, hogyan dönt a Médiatanács, mint hogy a testület tagjai üléseztek volna és a témáról határoztak. A hálózatba kapcsolódást követően a helyi rádió két frekvenciáján, a kiskunfélegyházi 91,1 MHz-en és a kiskunmajsai 88,2 MHz-en is a budapesti adás műsora lesz hallható a nap túlnyomó részében a helyi tartalmakat Sebestyén Balázsék műsora, a Balázsék, valamint a Cooky show váltja.

Andy Vajna előre tudja, mit dönt a Médiatanács? A Sirius Rádió frekvenciáival bővít a kormánybiztos Rádió 1 hálózata. Már mennek az összekapcsolódást beharangozó promók, pedig még nincs is engedély a Médiatanácstól az összekapcsolódásra, sőt ez még napirendi pontként sem szerepelt. 2016 óta nincs országos kereskedelmi rádió

A Class FM-et 2016 novemberében némította el analóg frekvenciáján a Médiatanács, miután a testület – a médiatörvény adta diszkrecionális jogkörére hivatkozva – nem hosszabbította meg a 2016 májusáig Simicska Lajos nagyvállalkozó, majd azt követően Michael McNutt amerikai üzletember érdekeltségében lévő rádió médiaszolgáltatási jogosultságát. A Class FM ezután pert indított a testület ellen, a bírósági eljárás máig folyamatban van, és ennek végét ki sem várva írt ki pályázatot a frekvencia hasznosítására a Médiatanács. A pályázati eljárást magát is törvénytelennek tartja a Class FM-et működtető cég, ezért emiatt is pert indított 2017 novemberében, de a bíróság ezzel kapcsolatos döntését sem várta meg a testület, és tovább folytatta az eljárást.

Kiemelt kép: Bakai Mátyás (jobbra), a Rádió 1 ügyvezetőjeként Sebestyén Balázs, Vadon Jani és Rákóczi Ferenc társaságában 2016 decemberében, a Reggeli Show című műsor indulását bejelentő sajtótájékoztatón a budapesti A38 hajón.

Szalay Dániel korábbi cikkei Nagyot nőtt a tévéreklámok számaAndy Vajna előre tudja, mit dönt a Médiatanács?Változik a TV2 és az RTL Klub műsorrendje
folytatás

Legkedveltebb hírek
Ajánló - Szédítő szerelem, őrjítő györtrelem, temetetlen múlt
2019-05-21 00:35:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Ajánló - Szereplők: François Cluzet, Marion Cotillard, Benoît Magimel, Gilles Lellouche, J
2019-05-21 00:10:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Nézd vissza a Pénzt vagy éveket! legújabb részét!
2019-05-20 23:35:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Martin és Hans nagyon összevesznek, amikor az orvos elmodndja a testvérének, hogy Lily az ő lánya
2019-05-20 23:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez