így lehet elbénázni az ajánlást – bebúrt ívenként tíz rugó a bírság

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
így lehet elbénázni az ajánlást – bebúrt ívenként tíz rugó a bírság

A sorvezető azzal kezd, hogy a választási irodáknak három napjuk van arra, hogy ellenőrizzék a választásokon indulni szándékozó jelöltek által összegyűjtött ajánlásokat, és megállapítsák azok érvényességét. Az ajánlások érvényességének és hitelességének elengedhetetlen feltétele a saját kezű aláírás.

Az áprilisi országgyűlési választásokon indulni szándékozóknak 500, a választókerületben élő választópolgár ajánlását kell összegyűjteniük a választási iroda által kinyomtatott és hitelesített ajánlóíveken.

A választási iroda az ellenőrzés során megvizsgálja, hogy az ajánlóívet ellátták-e a választási iroda pecsétjével, sorszámozva van-e, rávezették-e az ajánlást gyűjtő ember nevét és aláírását. Az ajánlóívre felvezetett adatok alapján azonosítja az ajánló választópolgárt, vizsgálja, bír-e választójoggal és megegyeznek-e az ajánlóíven feltüntetett adatai (név, személyi azonosító, lakcím, anyja neve) a központi névjegyzékben szereplőkkel.

Dörö vagy nem dörö?

A választási irodák elfogadják az ajánlást akkor is, ha a választópolgár feltüntette valamennyi adatát, melyek alapján egyértelműen beazonosítható, de ajánlása adásakor egyes adatai csekély mértékben eltérnek a központi névjegyzékben szereplőktől. Ilyen például, ha valaki nem tünteti fel a doktori címét, ha több keresztneve közül csak az egyik szerepel, ha a lakcímében a települést rövidítette (például Budapest-Bp., Debrecen-Db.), de az egyértelműen beazonosítható, vagy ha nem jó helyesírással írta le a lakcímét, mondjuk például Kossuthból Kosuth vagy Kossut lett az ajánláson.

Csekély eltérés, ha a közterület jellegét nem a központi névjegyzékben szereplő módon adta meg a választópolgár, de a megadott közterület jelleg azonos kategóriába tartozik (például út – útja – utca – körút, tér – tere – körtér, köz – köze, sor – ároksor – fasor), vagy a közterület jellegét a központi névjegyzéktől eltérően, rövidítve jelölte meg (utca – u., körút – krt.).

A választási irodák érvényesnek fogadják az ajánlást akkor is, ha költözéssel nem járó lakcímváltozás történt (például átszámozták a közterületet vagy megváltozott annak jellege, neve), és a választópolgár a korábbit tüntette fel.

Nem fogadható el érvényesnek az az ajánlás, amelyiken valamely adatot egyáltalán nem vagy jelentős eltéréssel, hiányosan adták meg (például csak a vezetéknevet tüntették fel, a személyi azonosító hiányos vagy pontatlan, a lakcímadat nem tartalmaz településnevet vagy házszámot).

Rágyűjthetsz, mint a fürge méh

A választási iroda megállapítja, hogy az ajánló választópolgár február 19-e, az ajánlásgyűjtés kezdete és az ajánlóív benyújtásának napja között bármely időpontban jogosult volt-e a választókerületben jelöltet ajánlani. Ellenőrzi azt is, hogy a választópolgár ugyanazon jelöltre nem adott-e le már érvényes jelölést, ugyanis az áprilisi választáson egy választópolgár már több jelöltet is ajánlhat érvényesen, de egy jelöltet csak egyszer.

Megállapítja továbbá, hogy az érvényes ajánlások száma eléri-e az ötszázat. Az ajánlások tételes ellenőrzését nem kell tovább folytatni, ha bizonyossá válik, hogy az érvényes ajánlások száma eléri a jelöltséghez szükséges számot.

Az ajánlások ellenőrzésének eredményéről a választási iroda tájékoztatja az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságot, amely dönt a jelölt nyilvántartásba vételéről.

A Nemzeti Választási Bizottság álláspontja szerint ajánlóív benyújtására a jelölt bejelentése után is lehetőség van (ez az úgynevezett rágyűjtés), de legkésőbb a határidő lejártáig a rendelkezésre bocsátott összes ajánlóívet át kell adni a választási irodának.

Bebúrt  ívenként tíz rugó a bírság

Az ajánlások gyűjtésére és a jelöltek bejelentésére március 5-én 16 óráig van lehetőség. Aki elmulasztja leadni az összes ajánlóívet, azt megbírságolják. A bírságot a választási bizottság szabja ki hivatalból, ennek összege minden be nem nyújtott ajánlóív után tízezer forint. Nem szabható ki bírság az olyan, ajánlást nem tartalmazó ív után, amelyet a határidő lejártát követő napon adnak le.

Az ajánlóíveket az illetékes választási iroda a szavazást követő kilencvenedik nap utáni munkanapon megsemmisíti.

folytatás

Legkedveltebb hírek
Mint már megírtuk, múlt csütörtökön megszületett Balássy Betty és Varga Feri harmadik közös gyermeke, aki végül a Miksa Bendegúz keresztnevet kapta szüleitől
2018-07-21 09:47:51 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Szombaton kezdődik az OTP Bank Liga 2018/19-es bajnoki évada és bár az európai átigazolási szezon még csak mostanság indul be igazán ? augusztus 31-én zárul ?, az érdekelt magyar csapatok játékoskerete 80-90 százalékosan véglegesnek tekinthető
2018-07-21 09:47:00 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Az ügyfelek panaszai alapján az ország több részén nem érhető el el a Vodafone hálózata, nem lehet sem telefonálni, sem mobilnetezni
2018-07-21 09:21:56 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A Forma-1-ben szereplő Mercedes a hazai versenyre, a Német Nagydíjra hagyta a nagy bejelentéseket: a csapat hosszabbított Lewis Hamiltonnal és Valtteri Botasszal is, azaz változatlan felállással vág majd neki a 2019-es szezonnak
2018-07-21 09:05:00 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Nem értek a focihoz, de olykor szívesen végigülök egy-egy labdarúgó mérkőzést, így nem csoda, hogy néztem a világbajnoki döntőt is
2018-07-21 09:00:21 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Elindította a modell karrierjét a 49 éves nő, aki 7 ezer fontért hihetetlen plasztikai műtéteket végeztetett el magán
2018-07-21 08:59:37 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez