Mérget eszünk nap mint nap, az EU mégis húzza az időt

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Mérget eszünk nap mint nap, az EU mégis húzza az időt

Lassan hozzászokunk, hogy mindig más és más élelmiszer, alapanyag, összetevő lesz egészségünk legfőbb ellensége, illetve az épp aktuálisan reklámozott étrend-kiegészítő nélkül nem is élhetünk teljes életet. Aztán ezek a teóriák is sorra megdőlnek, aki figyel meghallhatja például a tojás, a vaj rehabilitációjáról szóló újabb híreket, vagy éppen azt, hogy nem érdemes egyszerre több ezer milligrammnyi C-vitamint magunkba tömni.

Az ember csak kapkodja a fejét, és minden bizonnyal akkor dönt a legbölcsebben, ha megfogadja dietetikus szakemberek tanácsát: kiegyensúlyozott, változatos étrend, sok zöldség és gyümölcs, illetve minél kevesebb kész-, félkész étel.

Zsír, fehérje, szénhidrát nélkül nincs élet Bármelyik elhagyása egyoldalú táplálkozáshoz vezet, a helyes arány ökölszabálya: 40-15-55. Méreg zöldségből, gyümölcsből

Vannak azonban olyan, egyértelműen mérgező anyagok, amiket épeszű ember meg nem enne, mégis mindannyian megtesszük.

A legtöbb élelmiszerünkben megtalálható kadmiumról van szó, az Európa-szerte használt műtrágyákból jut zöldségbe, gyümölcsbe, gabonába: becslések szerint a táplálékkal szervezetünkbe jutó kadmium 75 százaléka növényi eredetű. Csökkenteni csak úgy tudjuk, ha bio terméket veszünk vagy magunk termelünk műtrágya nélkül.

Fotó: Thinkstock

A jó hír, hogy hosszú évek után az Európai Unió végre úgy döntött, fokozatosan szigorodó határértéket állapít meg a műtrágyák kadmiumtartalmára. A rossz hír pedig, miszerint az átmenet 12 év lesz, magyarul 2030-ig etetik még velünk a nehézfémet. A témáról Simon Gergellyel, a Greenpeace közép- és kelet-európai regionális vegyianyag-szakértőjével beszélgettünk.

Nincs határ

A kadmium tehát egy nehézfém, ami nem ürül ki a szervezetből, így élethossziglan, egyre nagyobb mennyiségben felhalmozódva fejti ki káros hatását:

rákkeltő; károsítja a májat, a veséket, a heréket, a csontokat; megzavarja a hormonális és az immunrendszert; kiszorítja a szervezetből a létfontosságú cinket.

Az EU tagállamai, köztük Magyarország is döntően Északnyugat-Afrika országaiból importálják a foszfáttartalmú műtrágyát: jól bejáratott, könnyen hozzáférhető és olcsó forrás. Csakhogy a térség foszfáttartalmú ásványai kadmiumot is tartalmaznak, aminek kivonása drága és bonyolult művelet. Nem járható út.

Őszibúza vetés műtrágyázás után
Fotó: Oláh Tibor / MTI

A Fölművelésügyi Minisztérium honlapja is idéz egy, még 2002-ben készült kockázatbecslést, amely 20, 40 és 60 mg/kg kadmiumtartalmú műtrágyák hatásait elemzi 100 évre. Az eredmény: 20 mg/kg esetén még hosszú távon sem valószínű káros hatások megjelenése, míg 60 mg/kg-tól ezek már egyértelműen megjelennek.

Ennek ellenére az unióban használatos műtrágyák kadmiumtartalmára máig nincs szabályozás.

Időhúzás

Az Európai Parlament korábban megszavazta a 20 mg/kg felső határ bevezetését, ám a Tanács az Európai Bizottság gyengébb javaslatát támogatja, miszerint: a kezdeti határérték 60 mg/kg lenne, majd 12 év alatt fokozatosan vinnék le 40, végül 20 mg/kg-ra. Brüsszeli folyosói információk szerint jelenleg félő, hogy ez utóbbi verzió áll nyerésre

? mondja a 24.hu-nak Simon Gergely.

Jogos kérdés, hogy mi értelme az időhúzásnak, amikor az egészségünk a tét? Ez már politika. Oroszországból elérhető lenne kadmiumot alig tartalmazó foszfát, de erről a lengyelek például hallani sem akarnak.

Elveszve viszont a végső döntésig még semmi nincs. A Bizottság, a Tanács és a Parlament közti trilógus következő fordulója a témában március második felében lesz, bár nem valószínű, hogy döntés is születik.

Kielmt kép: Thinkstock

folytatás

Legkedveltebb hírek
Gyengült a forint a bankközi piacon a főbb devizákkal szemben szerda este a reggeli szintekhez képest
2019-03-20 19:14:34 | Hozzászólások: 0 | Népszava
A 68 esztendős férfi autójával egy fának ütközött a 71-es főúton, sérüléseibe pedig a kórházba szállítás közben belehalt
2019-03-20 18:58:48 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Az igazságügyi elmeorvosi szakértői vélemény szerint a nő elmeállapota a cselekmény elkövetése idején és a szakértői vizsgálat időpontjában is kóros volt
2019-03-20 18:55:45 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Az Európai Néppárt küldöttgyűlése úgy döntött, hogy a Fidesz tagságát határozatlan időre felfüggesztik, 190 igen és 4 nem szavazat mellett
2019-03-20 18:53:36 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Azonnali hatállyal határozatlan időre felfüggesztik a Fidesz néppárti tagságát
2019-03-20 18:46:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Úgy fest, a rendszer, amely a két traffipax között megtett időből számolná ki az autósok átlagsebességét (és büntetné a "túl gyorsakat") bevezetése a korábbi hírekkel ellentétben egyelőre nincs napirenden
2019-03-20 18:45:15 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez