Újra szakadhat az LMP

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Újra szakadhat az LMP

Akkora a feszültség az LMP-ben, hogy nem fogja megúszni a párt belső robbanás nélkül. A sors fintora, hogy most is amiatt áll a bál, hogy melyik párttal és hogyan működhet együtt az LMP. Pont mint öt éve, amikor kettészakadt a párt, és megalakult a kilépőkből a most az MSZP-vel közösen induló Párbeszéd Magyarországért.

A visszalépésekért büntetnének

Annyi fegyelmi eljárás indul a pártban, mint égen a csillag

? mondta egy LMP-s politikus, amikor arra kértem, hogy sorolja fel, kiket akarnak kizáratni a pártból.

Lényegében mindenki célkeresztbe kerül, aki visszalépett a választókerületében egy másik ellenzéki jelölt javára.

Hadházy Ákos volt társelnök és Ungár Péter elnökségi tag ellen pedig azért indul fegyelmi, mert többeknek nem tetszik a pártban, hogy úgy tárgyaltak koordinációról, visszalépésekről, hogy az eljárást kezdeményezők szerint erre nem volt érvényes felhatalmazásuk.

Március 6-án úgy fejeztük be az aláírásgyűjtést, hogy már megvolt az elnökségi határozat arról, hogy balra, jobbra tárgyalni fogunk

? mondta nekünk adott interjújában Szél Bernadett a választás előtt pár nappal.

Szél Bernadett: Orbán nem tud késsel-villával enni Az LMP miniszterelnök-jelöltjének nincs B-terve, kormányváltásra készül. Viszont előre hozott választások kiírásában tudna csak együttműködni más pártokkal, a koalíciókötést egyik oldallal sem látja reálisnak.

Akkor hol a probléma? Miért hiányolják egyesek a felhatalmazást? Egyrészt az Országos Politikai Tanács ? amely többek között ellenőrzi az országos elnökség munkáját ? olyan határozatot fogadott el már az aláírásgyűjtés után, hogy csak akkor van együttműködés, ha abban a baloldal és a Jobbik is részt vesz, azaz, ha sikerül kicsikarni a teljes koordinációt. Ezt ugyebár nem sikerült, a Jobbik minden, választások előtti együttműködést elutasított.

Hadházy Ákos (j) és Szél Bernadett, az LMP újraválasztott társelnökei sajtótájékoztatót tartanak a párt kongresszusának szünetében. Mögöttük az új országos elnökség tagja, Ungár Péter II. kerületi önkormányzati képviselő, külpolitikai szakszóvivő.
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Másrészt korábban az LMP kongresszusa arról határozott, hogy a párt nem működhet együtt más pártokkal. így jött létre az a felemás helyzet, hogy elvileg tárgyalhattak, de nem működhettek volna együtt az LMP-sek másokkal. Vagy esetleg akkor, ha teljes az ellenzéki együttműködés.

Ebben a kaotikus helyzetben az elnökség lényegében függetlenítette magát, és rohamtempóban kezdett tárgyalni főleg a baloldallal, miután a Jobbik lepattintotta őket, hogy legalább néhány kölcsönös visszalépést tető alá hozzanak.

Először visszalépett egyoldalúan Ságodi Zoltán a jobbikos Kepli Lajos javára, illetve Kassai Dániel a XVIII. kerületben Kunhalmi Ágnes javára. Utóbbi egy egyéni mandátumot ért az MSZP-nek. Tenk András az együttes Szabó Szabolcsot segítette Csepelen győzni. Dunakeszin a DK-s jelölt javára lépett vissza Kiss Csaba. Majd az utolsó pillanatban Ábrahám Júlia lépett vissza a később szintén győztes Szabó Tímea javára (ő egyike volt azoknak, akik ott hagyták az LMP-t a Párbeszéd megalakulásakor), és Doszpoly Botond Miskolcon az MSZP-s Varga Lászlónak, aki csak második lett.

Azaz összesen hat jelöltet léptettek vissza, amiért cserébe a két társelnök, Szél Bernadett és Hadházy Ákos megkapta a baloldaltól a körzetét. Mindketten vesztettek, bár Szél matematikailag még fordíthat a külképviseleti szavazatokkal. Vácott a DK hívta vissza a jelöltjét Matkovich Ilona javára a dunakeszi visszalépésért cserébe. Illetve Csárdi Antal maradhataott az egyetlen esélyes ellenzéki jelölt a Belvárosban, ahol meg is verte Hollik Istvánt, ezzel megszerezve az LMP egyetlen egyéni mandátumát.

Valakiknek menniük kell

Schiffer András és Sallai Róbert Benedek sokmilliós perrel fenyegette azokat, akik visszalépnek

? nyilatkozta nekünk a társelnöki posztjáról lemondó Hadházy, amiből sejteni lehetett, hogy valami leszámolás-féle készül a pártban.

Hadházy: Schiffer és Sallai sokmilliós perrel fenyegette azokat, akik visszalépnek A Fidesz megkörnyékezett ellenzéki politikusokat, nem lehet véletlen, hogy többen is úgy politizáltak, mintha a kormánypárt diktálta volna ? állítja az LMP lemondott társelnöke. Azt mondja, át kell gondolnia, milyen formában érdemes folytatni a politizálást.

Schiffer András később azt mondta, hogy ő nem fenyegetett perrel senkit, csak Sallai kérésére jogi tanácsot adott arról, hogy vissza lehet-e kérni az egyéni jelölteknek járó támogatást egy visszalépés esetén. Majd belengette, hogy nyilatkozatáért beperli Hadházyt.

A volt pártelnök, frakcióvezető Schiffer 2016-ban távozott a pártból és a politikából ? hivatalosan. Azonban presztízse, befolyása továbbra is nagy maradt az LMP-ben.

Itt az LMP országos listája: akad rajta meglepetés A négy évvel ezelőtt névsorból alig maradt valaki.

Schiffer ragaszkodik a mai napig ahhoz az elképzeléshez, hogy az LMP-nek különutas politikát kell folytatnia, más pártokkal nem szabad egyezkednie. Mint látszik, az elnökség egészen más álláspontra helyezkedik ebben a kérdésben.

Schiffer András
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Sokan Ungár Pétert látják emögött a fordulat mögött, akinek szintén nagy az informális hatalma a pártban. Főleg úgy, hogy vele egy olyan embert tud a soraiban a párt, amelyik büszke arra, hogy nincs mögötte oligarcha, aki a napokban Simicska Lajossal tárgyal a Nemzet Lapkiadó Kft. megvételéről. Azaz Ungár az, aki ha kellene, hirtelen nagy pénzt tudna beletenni az LMP-be.

Ebben a pattanásig feszült, lehetséges kizárásokkal terhelt helyzetben nincs feloldás, az egyik oldalnak kapitulálnia kell.

A párt erőviszonyait ismerő forrásaink szerint a schifferisták állnak vesztésre, és akik őket támogatják, nem számíthatnak sok jóra. Illetve az is tervben van több LMP-s fejében, hogy az elnökség irányát nem támogató alapszervezeteket feloszlassák. Viszont a helyzetet megbolondítja, hogy a fegyelmiket tárgyaló etikai bizottság élén álló Moldován Lászlót inkább Schiffer köreihez sorolják.

Kit igazolnak a tények?

Az LMP manőverezése legjobban a választási eredményen mérhető le, így az elnökség stratégiájának, mozgásának párton belüli megítélése is azon múlik az ideológiai kérdések mellett. Hadházy Ákos ugyebár lemondott, de a többi elnökségi tag a helyén van.

Tény, hogy az LMP-sek nem egyetlen egyéni mandátumra számítottak. És nem is kettőre, ha esetleg Szél fordítana még a végén. Ehhez viszont sokkal több helyen kellett volna koordinálni, azonban a választás után nem arról szóltak a hírek, hogy hol nyerhetett volna még az LMP, hanem arról, hogy melyik budapesti választókerületek lehettek volna nyerhetők, ha több helyen lép vissza zöldpárti jelölt. Például a visszalépéspárti Ungár a II. kerületben, aki jóval több szavazatot szerzett, mint amennyivel Varga Mihály megverte a DK-s Niedermüller Pétert.

Azaz a nyilvánosságban éppen azért húzzák sokan az LMP-re a vizes lepedőt, mert nem működtek szorosabban együtt más pártokkal, ami éppen ellenkező a Schiffer és köre felől érkező kritikával.

Erre a hangulatra kényelmesen támaszkodhat az LMP elnöksége, hiszen mondhatják, hogy a választói hangulat, akarat abba az irányba mutat, hogy az ellenzéki térfélen még szorosabbra kössék a kapcsolatokat.

Az országos listán kapott 366 ezer szavazat pedig azt mutatja, hogy az LMP-sek sem büntették meg a pártot. 2014-ben csak 268 ezren szavaztak a párt listájára, bár 2010-ben, az első választásukon még 383 ezret. Tehát a négy évvel ezelőttihez képest javítottak, egyéni körzetet is tudtak nyerni, és az előző ciklushoz képest három fővel nagyobb frakciót alkothatnak.

Kiemelt kép: Vadnai Szabolcs/24.hu

folytatás

Legkedveltebb hírek
Fájni fog? Tartós lesz? Lehetnek komplikációk? Mi van, ha nem sikerül?… A kedvéért utána jártam, mi is az igazság, így most íme néhány tény és tévhit, hogy aki szeretne élesen látni, az először lásson tisztán
2018-05-21 00:00:51 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A Budai Szemészeti Központ munkatársai úgy döntöttek, hogy még több ember számára szeretnék elérhetővé tenni látásjavító műtéteiket, így most néhány kérdés helyes megválaszolásával bárkinek, akinek megvannak az egészségügyi feltételei a műtétre, és velük játszik nyerhet! A központban már 10 éve  végeznek látásjavító műtéteket:  DiamondFEMTO, OptiLASIK és PRK kezeléstípusok is elérhetőek a klinikán
2018-05-21 00:00:49 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Te milyen arcot vágsz akkor, amikor azt mondják, hogy hűségidő nélkül köthetsz tévé-internet-telefon csomagra szerződést? Magabiztosan mosolyogsz, arra gondolva, hogy téged aztán nem vágnak át? Felvonod a szemöldököd, mert érdekelne a dolog, de inkább bizalmatlan vagy? Esetleg teli szájjal vigyorogsz, mert érzed, hogy eljött a te időd? Mi a Flipnél egy éve mondjuk szüntelenül, hogy nálunk nincs hűségidő
2018-05-21 00:00:30 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A híres színészek, mint például Brad Pitt is úgy érezték, jobban mutatnak szemüveg nélkül
2018-05-21 00:00:24 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
?Eljött az ideje, hogy olyan ifjakkal erősítsük a csapatunkat, akik már beleszülettek a digitális világba, és szinte anyanyelvként használják annak különféle kommunikációs formáit
2018-05-21 00:00:01 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A túraautó-világkupa (WTCR) hollandiai állomásának első versenyén kellemetlenül hamar véget ért Michelisz Norbert versenye
2018-05-20 21:59:39 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez