Évtizedek óta nem látott cápafaj bukkant fel a mumbai halpiacon

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Évtizedek óta nem látott cápafaj bukkant fel a mumbai halpiacon

A közelmúltban egy 2,6 méter hosszú nőstény példányt találtak Mumbai halpiacán – írja az IFLScience. A Save Our Seas Foundation által támogatott kutatócsoport a Journal of Fish Biology folyóiratban ismertette közel két éven át tartó helyszíni vizsgálatának eredményeit. A szakértők a piacon árusított cápahúst elemezték, emellett pedig a halászokat is meginterjúvolták.

A nőstény példány tetemét 2016 februárjában azonosították egyedi orra, kis szeme és úszóformája alapján. A hús gyors feldolgozása miatt ugyanakkor a kutatók nem tudtak pontosabb morfológiai vizsgálatokat, illetve mintagyűjtést végezni, ráadásul azt sem sikerült kideríteni, hogy pontosan hol fogták ki a halat.

First record of #ganges #shark from anywhere in its range in over a decade reported from #India. Details in https://t.co/FmdDQANuWO pic.twitter.com/8Xk3R2pS0u

— Rima Jabado (@GulfElasmo) April 3, 2018

A szakértők több mint egy évtizede, 2002 óta nem bukkantak a faj nyomára: legutóbb hat egyed állkapcsát vizsgálhatták. Egész példánnyal utoljára 1996-ban találkoztak a biológusok.

Rima Jabado, a Gulf Elasmo Project munkatársa szerint olyan kevés folyami cápa él, hogy vizsgálatukhoz szinte mindig 19. században konzervált példányokat, illetve elzárt településekről származó maradványokat kell használniuk.

A gangeszi cápa eloszlásáról és egyedszámáról épp a kevés észlelés miatt tudni olyan keveset. A kutatók úgy vélik, hogy a faj számára egyszerre fontos a folyami és a tengeri környezet. Sajnálatos módon mindkét környezetet súlyosan fenyegeti az emberi tevékenység.

Indiában a porcos halak (Chondrichthyes) csoportjába tartozó minden tizedik törvénnyel védett faj helyzete kérdéses, az ENSZ ugyanis nem tudja, hogy milyen mértékben hajtják végre a védelmi előírásokat. A túlhalászás minden bizonnyal súlyosan érinti az állatokat, az elmúlt 30 évben India a világ egyik legnagyobb cápa- és rájahalászává vált.

A 2016-ban azonosított gangeszi cápa esete is igazolja, hogy az ázsiai országban a halászok sokszor nem az előírásoknak megfelelően végzik munkájukat.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

folytatás

Legkedveltebb hírek
Labdarúgás és motorsport a kínálatban.
2019-08-22 11:38:50 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
A hétvégén folytatódik a spanyol labdarúgó-bajnokság 2019/20-as idénye
2019-08-22 11:33:07 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Ana Lucia ellopja Santiago jegygyűrűjét és megtudja, hogy a feleségét Ana Leticiának hívják
2019-08-22 11:30:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
A spanyol labdarúgó-bajnokság háttérműsora ismét a Spíler TV-n!
2019-08-22 11:29:30 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
A svájci rendőrség közbelépésére volt szükség a szerb futballhuligánokkal szemben a Young Boys és a Crvena zvezda szerdai mérkőzése előtt és után is
2019-08-22 11:13:57 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez