A furcsa moszkvai torony, amiről a szovjetek azt hitték, manipulálja az agyukat

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
A furcsa moszkvai torony, amiről a szovjetek azt hitték, manipulálja az agyukat

A modern építészet lenyűgöző, vagy épp szürreális alkotásaival a vasfüggöny mögött, illetve az állítólag haldokló Nyugaton élők sem békéltek meg maradéktalanul: a magyar fővárosban élők többek közt az Egressy út Gizella és Szobránc utcák közti szakaszán terpeszkedő belügyminisztériumi tömbre fújnak, a magyar vidék lakói a modern áruházakra, a németek Neviges templomára, a britek pedig a James Bond legfőbb ellenségének karakterét inspiráló, magyar származású Goldfinger Ernő munkáira.

Ismeretlen magyarok: A modern építész, aki James Bond egyik főellenségének alakját ihlette A brutalizmus egyik legnagyobb alakját, Goldfinger Ernőt legendásan nehéz természettel áldotta meg a sors, a róla mintázott karaktert pedig még a 007-es is csak nehezen győzte le. Lassan elpusztul a főváros legnagyobb épületdísze A szocializmus épített örökségét a XXI. századi Magyarországon nem tiszteljük igazán, pedig ennek a kornak is voltak fontos épületei. Ma ezek egyikét mutatjuk be. Jártál már kommunista közértben? Megható fotók íme az áruházak, melyek elvitték a magyar vidékre a modernizmust. Nincs miért szégyenkeznünk, jottányit se sutábbak, mint nyugati társaik.

Nem volt ez másképp a Szovjetunióban sem, de Moszkva lakói nem elégedtek meg a csendes gyűlölettel: az Arany Agyakként elhíresült, az óriási ország tudományos akadémiája részére csigalassúsággal elkészült ? az 1966-ban megszületett tervek megvalósítása csak 1974-ben kezdődött meg, az átadásra pedig 1990-ig kellett várni ? ikertornyokról ugyanis már az építkezés korai szakaszában elterjedt, hogy

a szovjet vezetés innen próbálta meg tudatmódosító hullámokkal bombázni a lakosságot.

A szovjet modernizmus huszonkét szintes ikonjának csúcsára került díszek ugyanis a környéken élők számára minden kétséget kizáróan valamiféle jeltovábbító rendszernek tűntek, az épületegyüttes méretét pedig túl nagynak érezték ahhoz, hogy az diákoknak, kutatóknak és konferenciáknak adjon otthont.

A félelmeket egy korábbi építőmunkás is erősítette, aki azt állította, hogy a munkák végeztével az egész munkáscsapaton furcsa fejfájás lett úrrá.

A Jurij Platonov tervei szerint mevalósult együttes legfelső szintjén, az agytekervények mögött ma egy étterem működik, de látogatása leginkább csak a kilátás miatt ajánlott. A tornyokat körülvevő, jókora területen elterülő épületgyűrűben egyébként egy ezerötszáz férőhelyes koncertterem is működik.

Fotók: Wikimedia Commons, az Atlas Obscura nyomán
folytatás

Legkedveltebb hírek
A lakástakarékpénztári megtakarítások állami támogatásának megtartása mellett érveltek ellenzéki képviselők a támogatás kivezetéséről szóló előterjesztés hétfő esti vitájában, az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának ülésén, míg kormánypártiak arra mutattak rá: a megtakarítási lehetőség megmarad, a változtatás célja csupán az, hogy pénzintézetek ne tehessenek szert extraprofitra
2018-10-16 08:05:28 | Hozzászólások: 0 | hirextra
A Kecskemét-Lajosmizse-Budapest vonalon kell nagyobb késésekre számítani
2018-10-16 07:42:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közölte, hogy a 93 adózó közül 49 társaság, 44 pedig magánember
2018-10-16 07:37:21 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez