Sok pénzt értek a hadifoglyok a középkorban

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Sok pénzt értek a hadifoglyok a középkorban

Középkori értelemben ?hadifogolynak? az számított, akit háború közben ejtettek fogságba, és váltságdíjért engedték szabadon, esetleg kicserélték vagy el is adhatták – a fogvaejtőjük kénye-kedve szerint, és ők bizony alaposan kihasználták tulajdonjogukat.

A mai értelemben vett ?hadifogoly? kifejezést Angliában a 17. századig vezetik vissza, ám Rémy Ambühl, a Southamptoni Egyetem tanára nemrégiben fedezte fel, hogy már két és fél évszázaddal korábban is használták. Egy 1357-ből származó bírósági iratban említik meg a franciaországi Ventadour grófja, Bernard nevét, aki III. Eduárd angol király fogságában volt mint prisoner du guerre. Abban az időben az anglonormann nyelv volt használatban a bíróságoknál, és ez a dokumentum is ezen a nyelven íródott.

Bernard egyike volt annak a mintegy kétezer francia katonának, akiket az 1356-os poitiers-i csatában ejtettek foglyul – a francia királlyal, II. Jánossal együtt. A gróf eredetileg a király fiának, a Fekete Hercegnek a közeli tanácsadója, Burghersh első bárója, Bartholomew rabságában volt, ám ötezer fontért eladták III. Eduárdnak.

Manapság, az 1949-ben kelt genfi egyezmények szellemében a hadifoglyokat elvileg biztonságos körülmények között és az emberi jogaikat is figyelembe véve kell fogva tartani, mint Rémy Ambühl kifejtette:

ám a középkorban kizárólag gazdasági értelemben volt értéke az életüknek, uruk kegyelmétől függött a sorsuk?.

Szűz a máglyán

A lovagi hagyományok értelmében, amint a fogoly hűséget fogadott fogságba ejtőjének, és a megfelelő, lojális magatartás mellett kötelezte el magát, az utóbbi az urává vált. Ennek fejében az úr köteles volt megkímélni, sőt megvédeni a fogoly életét, és ?ésszerű? váltságdíj fejében szabadon bocsátani.

Az angol katonák viselkedését szabályozó királyi dekrétumok azonban lerántják a leplet a kegyetlen valóságról. Az egyik rendelkezés előírta, hogy a katona nem veheti el a bajtársa által fogságba vetett személy életét ? ha mégis így tesz, csupán kompenzálnia kell az illető veszteségét.

Jeanne d?Arc esete ékes bizonyítéka a középkori hadifoglyokkal kapcsolatos pragmatikus szemléletnek. Őt tekintik a legelső női hadifogolynak, ennek következtében törvényesen és jogosan adhatták el foglyulejtői, a burgundiak. Ám ez a státusz semmiféle védelmet nem jelentett számára, így megvásárlása után gond nélkül máglyára küldhették 1431-ben az angolok.

Természetesen jóval a 14. század előtt is léteztek hadifoglyok, ám az új kifejezés megjelenése a középkorban előtérbe hozta a fogoly gazdasági értékét, s e felfogás mögött ott lapult a fogoly urának tulajdonjoga.?

– szögezi le a történész.

Idővel a hadifogoly jelentése újabb változásokon ment keresztül, amelynek meghatározása és értelmezése további kutatások tárgya lehet.

Kiemelt fotó: Christophe Lehenaff/Photononstop

folytatás

Legkedveltebb hírek
Elég drámai finálét hozott a labdarúgó Bajnokok Ligája 2018-ban: a Mohamed Szalah sérülése után visszaeső Liverpool két kapitális kapushibát követően kapott ki 3-1-re a Real Madridtól Kijevben
2018-05-26 23:35:36 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Mindketten meghaltak.
2018-05-26 23:16:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
A Real Madrid labdarúgócsapata megcsinálta: sorozatban harmadszor is megnyerték a labdarúgó Bajnokok Ligáját, miután a kijevi döntőben 3-1-re legyőzték a Liverpoolt
2018-05-26 22:52:47 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A Real Madrid 3-1-re verte a Liverpoolt a kijevi Bajnokok Ligája-döntőben
2018-05-26 22:38:41 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Erre nincsenek szavak, tényleg. Lehet, hogy eldőlt a meccs és egy hihetetlen kapushiba miatt. G
2018-05-26 22:29:50 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Micsoda húzás volt ez Zidane-tól? Isco két nagy helyzetet is kihagyott, majd a 61
2018-05-26 22:09:34 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez