Először azonosítottak héliumot egy exobolygó légkörében

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Először azonosítottak héliumot egy exobolygó légkörében

A vizsgált égitest, a WASP-107b a Szűz csillagképben fekszik, mintegy 200 fényévre a Földtől – írja az IFLScience. Az objektum egy szuper-Neptunusz: méretében a Jupiterre hasonlít, tömege viszont jóval kisebb. Az exobolygó meglehetősen közel kering csillagához, hat nap alatt meg is kerüli az objektumot.

A korábban is ismert exobolygót a közelmúltban a Jessica Spake, az Exeteri Egyetem munkatársa által vezetett nemzetközi csapat elemezte.

A hélium igen gyakori a Jupiteren és a Szaturnuszon, a szakértők pedig régóta feltételezik, hogy az elem az exobolygókon is jelen lehet. A csillagászok eddig UV-sugárzásban próbáltak a hélium nyomára bukkanni, ezúttal azonban közeli infravörös tartományban folytattak elemzést.

Spake szerint a jövőben a technikát a James Webb űrteleszkóppal is kipróbálhatják. Az űrtávcső segítségével felderíthetik, hogy mely exobolygók rendelkeznek nagy hidrogén- és héliumkészlettel, illetve hogy mennyi ideig maradhatnak fenn az elemek az égitestek légkörében.

Az infravörös sugárzás mérésével messzebbre láthatunk az űrben, mint az ultraibolya sugárzás használatával

– nyilatkozta a szakértő.

Ismét késhet a James Webb űrtávcső indítása Az űreszközt eredetileg 2007-ben bocsátották volna fel. Most úgy tűnik, hogy újabb csúszás várható.

A WASP-107b olyan közel fekszik csillagához, hogy annak aktivitása ionizálja az exobolygó felső légkörét. A hélium ezen folyamat hatására jön létre. Az elem jele a csapat szerint igen erős, és a vártnál jóval kiterjedtebb.

Tom Evans, a tanulmány társszerzője szerint a hélium felhőszerűen veszi körbe a bolygót. A szakértő hozzátette, amennyiben más, Föld-szerű égitestek is rendelkeznek hasonló burokkal, azok vizsgálata igen izgalmas kutatási területnek ígérkezik.

A csapat abban bízik, hogy a jövőben a módszerrel jóval távolabbi és kisebb objektumokat is tanulmányozhatnak majd. Az exobolygók légköri vizsgálata már csak azért is érdekes, mert az elemzésekkel azonosíthatóak azok a molekulák, melyek a lakhatóságra vagy az élet jelenlétére utalnak.

A tervek szerint 2020-ban induló James Webb űrtávcső egyik fő feladata épp az efféle analízisekhez szükséges adatok gyűjtése lesz.

(Kiemelt kép: ESA/Hubble, NASA, M. Kornmesser)

folytatás

Legkedveltebb hírek
Az Oktatási Hivatal (OH) közzétette a Magyarországon működő felsőoktatási intézmények vizsgálatának 2019-es ütemtervét, de a budapesti Közép-európai Egyetem (CEU) nem szerepel a listán ? tudtuk meg a CEU rektorhelyettesétől
2019-03-23 08:15:00 | Hozzászólások: 0 | Népszava
A jelek szerint a Fideszben semmilyen formális döntés nem született arról, hogy a párt "önkéntesen" felfüggeszti tagságát az Európai Néppártban, ez ugyanakkor ellentétes lehet a párt alapszabályával ? írta meg a Népszava
2019-03-23 08:00:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Ha Robert Mueller jelentésében lesznek is perdöntő állítások, az elnök "trónfosztása" akkor sem egy szimpla jogi procedúra, hanem bonyolult politikai hadjárat - hiszen a republikánusok nélkül nem megy
2019-03-23 07:45:31 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Gyöngyösi Márton listavezető elképzelhetőnek tart olyan forgatókönyvet, hogy pártja felvételét kéri az EPP-be
2019-03-23 07:30:00 | Hozzászólások: 0 | Népszava
A jelentést – a tárca belső szabályzatának megfelelően – William Barr igazságügyi miniszter kapta meg
2019-03-23 07:14:03 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Három éve már, hogy otthagyta a munkahelyét, vagy ahogy ön mondja: a harmincas éveiben nyugdíjba vo
2019-03-23 06:58:37 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez